Most olvasott cikk
New York zöld lesz: bemutatták a Green New Deal tervet, csökkentik a húsfogyasztást is

New York zöld lesz: bemutatták a Green New Deal tervet, csökkentik a húsfogyasztást is

Green New Deal New York

Bill de Blasio, New York polgármestere által elfogadásra került a Green New Deal, azaz a 14 milliárdos terv, amelynek célja a globális felmelegedés és a globális klímaváltozás elleni küzdelem.

A nevét a nagy gazdasági válságra megoldást ajánló tervezetről kapta, amely találó, hiszen most is egy krízissel kell felvennünk a harcot.

A Green New Deal célja, hogy az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid mennyiséget 30%-kal csökkentse 2030-ra, emellett pedig több ezer új munkahelyet teremtsen.

„Minden várakozással teli nappal közelebb kerülünk ahhoz, hogy elérjük azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút. A Green New Deal valós problémákkal néz szembe. Azokkal az érdekekkel konfrontálódik, amelyek a klímaváltozást okozták és elmélyítették az egyenlőtlenségeket”

– mondta Blasio.

„Nincs vesztegetni való időnk. Most kell cselekednünk, míg nem késő.”

A Föld megmentéséhez az állattenyésztésnek mennie kell

Zöld politika

A polgármester a Föld napján jelentette be a tervet, négy nappal azután, hogy a városi tanács elfogadta azt. A Green New Deal-t nem véletlenül gondolják bátornak: nem csak a párizsi klímaegyezménnyel próbál lépést tartani, de a terv elfogadásával New York lesz az első nagyváros, amely vállalja, hogy a város nagyobb épületeinek kibocsátását jelentősen csökkenti.

Minden 2300 négyzetméternél nagyobb területű épületnek (amelyből városszerte 50.000 található) hatékony fejlesztéseket kell eszközölnie, hogy csökkentse az energiafelhasználását és a szén-dioxid kibocsátását. Amennyiben ezt nem teljesíti, büntetéssel nézhet szembe.

„Az vitán felül áll, hogy a szigorúbb előírásokra van szükségünk. Túl sok minden forog kockán. Így meghallgattuk a legjobb javaslatokat és az ötleteket arról, hogy mely megoldások lennének a legpraktikusabbak. Egy kikötésünk volt: eredményeket szeretnénk látni. És ha nem látunk eredményeket, akkor az előírásokat nem követők büntetésekre számíthatnak”

– nyilatkozta de Blasio a hétfői sajtóértekezleten.

Az egyezmény részét képezi, hogy a város csökkentse a közúti járművek károsanyag kibocsátását, továbbá az is, hogy önkormányzat üzemeltetése 100 százalékos tiszta elektromos energiával történjen. Ezenfelül betiltásra kerülnek az üvegépületek, mivel rengeteg energiát pazarolnak.

A kötelező érvényű komposztálást is városszerte előírja majd az egyezmény, emellett pedig az egyszer használatos műanyagokat is betiltja.

Kevesebb állati termék, több növényi étel

Vásárolj helyi termelőktől
Jakub Kapusnak / Rawpixel

Eric Adams, Brooklyn elnöke, azonban nem a fent felsorolt lépéseket tartja az egyezmény legizgalmasabb részének.

A Green New Deal keretében a város fokozatosan megszünteti a feldolgozott hús árusítását, és a marhahús vásárlást is 50%-kal csökkenti.

„Engem személy szerint az tölt el a legnagyobb örömmel, hogy a város felveszi a kesztyűt a túlzott húsfogyasztás ellen úgy, hogy fokozatosan megszünteti a feldolgozott húst és csökkenti a marhahús vásárlást”

– mondta Adams az egyezményről.

„A húsipar szén-dioxid kibocsátásának megszüntetése egy fenntartható megoldás az egészségünk, a testünk és a bolygónk számára.”

Blasio megragadta a lehetőséget, hogy Donald Trump elnök globális felmelegedéssel kapcsolatos politikáját is kritizálja.

Szerinte „Washington nem adott útmutatást arról, hogy hogyan mentsük meg a bolygónkat, ezért ezt mi magunknak kell megoldanunk”. Hozzátette tovább, hogy Donald Trumppal ellentétben, ők nem bujkálnak a globális felmelegedés elől.”

De Blasio említést tett a dugódíjról is, megígérte, hogy a városvezetés jobb tömegközlekedési lehetőségeket fog kínálni a jövőben.

Rep Nydia Velázquez – Brooklyn kerületi képviselője – reményét fejezte ki, hogy a jövőben több város is követni fogja ezt a new yorki egyezményt.

„New York az úttörő, de remélem a többi város is követni fogja a példáját. Nemzetközi szintű, lokális, és a szövetségi államok közötti együttműködést is igényel, ha fel akarjuk venni a harcot a globális felmelegedés ellen.”

„Remélem, hogy a Green New Deal elfogadása kikövezi az utat más városoknak, államoknak és közösségeknek. Példát mutat majd, hogy hogyan kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, fenntartható gazdaságot kiépíteni, munkahelyeket teremteni és lehetőséget adni arra, hogy megőrizzük a bolygónkat a következő generáció számára.”

A Green New Deal főbb pontjai

  • Szénmentes tiszta energiaforrásokra való átállás 2050-ig
  • Az épületek kibocsátásának csökkentése
  • Az alacsony hatékonyságú üvegépületek betiltása
  • Vízenergiával működő önkormányzat
  • Kötelező komposztálás
  • Fokozatosan megszüntetik a feldolgozott húsok árusítását, és a marhahús vásárlást is 50%-kal csökkentik
  • Hulladék mennyiségének csökkentése és a túlzott széndioxid kibocsátással járó iparágak tevékenységének visszaszorítása
  • Az ENSZ fenntartható fejlődéssel összefüggő céljaihoz való igazodás

A városi tanács által nemrégiben elfogadott törvény szerint továbbá az újonnan épülő kereskedelmi-, vagy lakóépületnek zöldtetőt kell kialakítaniuk, vagy napelemmel kell ellátniuk a tetőszerkezetüket.

A törvényt benyújtó tanácstagok pedig köteleznék a lakástulajdonosokat, hogy a meglévő épületek tetőszerkezetét alakítsák át úgy, hogy a környezetvédelmi irányelvekhez igazodjanak.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.