Most olvasott cikk
New York állam betiltja a kisállatok bolti árusítását

New York állam betiltja a kisállatok bolti árusítását

kisállatok

2024-ben lép életbe az a törvény New York államban, amely megtiltja a kutyák, macskák, nyulak és egyéb kisállatok állatkereskedésben történő árusítását.

Múlt hét csütörtökön írta alá Kathy Hochul kormányzó azt a törvényt, amely 2024 decemberétől megtiltaná minden kisállat-kereskedésnek, hogy kutyák, macskák és nyulak is szerepeljenek az általuk értékesített állatok között. Az új törvény azt a célt szolgálja, hogy ellehetetlenítse az angolszász nyelvterületen csak „puppy mill”-ként emlegetett szaporítótelepeket.

Hochul állítása szerint az új törvény segít majd érvényesíteni az állatjóléti törekvéseket és nagy lépés lesz annak irányába, hogy leszámoljanak a sokszor kegyetlen, felelőtlen szaporítókkal.

Nagyon nagy dolog ez. New York elég sokat vásárol ezekről a telepekről és szép hasznot lát belőlük, mi pedig megpróbáljuk kiskereskedelmi szinten csökkenteni a keresletet

nyilatkozta Michael Gianaris demokrata szenátor. Hozzátette, hogy a szaporítótelepek egyszerű fogyasztói cikként tekintenek a kölykökre, és hogy minden egyes kisállat-kereskedés érintett ebben az ügyben.

New York állam ezzel a lépéssel olyan államokhoz csatlakozik, mint Kalifornia (2017-ben), Maryland (2020-ban) és Illinois (2021-ben), ahol korábban már bevezettek hasonló intézkedéseket. A törvény lehetőséget biztosít az állatkereskedéseknek, hogy állatmenhelyekkel együtt dolgozva minél több gazdátlan kedvenc számára találjanak új, szerető otthont.

Nem mindenki örül az új törvénynek

Ahogy arra számítani lehetett, az állatkereskedések nem repesnek a boldogságtól, hogy az egyik legfőbb bevételi forrásuktól fosztják meg őket, hiszen az egyébként is hanyatló állapotban lévő üzletek ezeknek az állatoknak az értékesítéséből szerzik bevételük nagy részét.

A kisállat-kereskedők leginkább azt kifogásolják, hogy az új törvény semmit nem tesz az állam területén kívül található szaporítótelepek felszámolásáért, és hogy javítsa a körülményeket, ezzel együtt pedig sok üzlet számára lényegében a halálos ítéletet jelenti.

„A bevételünk 90%-a abból van, hogy kutyákat árulunk. Ezt nem fogjuk átvészelni. Ezzel a törvénnyel a rosszfiúk mellett a jókat is ellehetetlenítik” – mondta Emilio Ortiz, egy kisállat-kereskedés tulajdonosa, aki elmondása szerint megbízható és felelősségteljes tenyésztőkkel áll csak kapcsolatban.

Jessica Selmer, a People United to Protect Pet Integrity szervezet elnöke szerint a törvény felelőtlen és kontraproduktív. A hölgy hangot adott abbéli reményének, hogy a kormányzó átértékeli a döntést és a törvény hátulütőinek enyhítésére megfontol pár szabályozásbéli enyhítést.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.