Most olvasott cikk
A kezdő vegánok 10 leggyakoribb hibája

A kezdő vegánok 10 leggyakoribb hibája

Unalmas vegán étrend feldobása izgalmas ételekkel

Az évek során több tízezer ember kezdte el a Prove.hu Veganuár kihívását. Ezalatt az idő alatt volt alkalmunk megfigyelni bizonyos mintákat, amik évről évre feljönnek, és amelyek néhányába biztosan te is bele fogsz futni, ha most kezded vegán pályafutásod.

Ebben a cikkben ezeket szedtük össze, és amennyire tudunk, segítséget is nyújtunk hozzá, hogyan kerüld el vagy oldd meg ezeket az esetleges bakikat.

1. A lehetetlen tökéletesség hajszolása

A veganizmus az élet szinte minden részére kiterjed, legyen szó a fogyasztási szokásokról – beleértve az étkezést, tisztálkodást, ruházkodást és szinte minden mást –, az állatokhoz való hozzáállásról vagy az empátiáról.

Senki nem várja el tőled, hogy az egész életmódodat gyökerestől felforgató új étrended, fogyasztási szokásaid, hozzáállásod tökéletesen hiba nélküli legyen az első pillanattól fogva. Lesznek dolgok, amik elsőre túl bonyolultnak tűnhetnek, sok hibát fogsz véteni, és beletelik majd egy időbe, mire kényelmesen megtalálod a helyed, és olyan természetes lesz vegánnak lenni, mint bármi más, rutinos dolog az életedben.

Nem kell attól sem pánikolni, hogy nem viszel be minden szükséges tápanyagot. Gondolj bele – eddig aggódtál ezen, mindenevő étrendet követve? Aggódás helyett olvass utána, milyen ételben milyen tápanyag található, egyél változatos, színes ételeket, és szedj étrend-kiegészítőt azokból a mikrotápanyagokból, amiket máshogy nem vagy nehezen lehet bevinni. Sportolj, félévente csináltass vérképet, és minden rendben lesz.

Ne feledd, hogy a Veganuár-program és a közösség is melletted áll és támogat abban, hogy mindent a magad tempójában csinálj. Ha elsőre nem tudsz mindenről lemondani, ami az állatokhoz köthető, akkor kezdd azzal, ami a legkönnyebb: például a kozmetikumok, tisztálkodási szerek leváltásával, aztán szép lassan add hozzá a többi részt.

Az étrenddel ugyanez a helyzet: ha nehéz egyszerre mindenről lemondani, először zárd ki azokat, amiket úgysem szeretsz annyira, és haladj fokozatosan. Nincs ítélkezés a részünkről, hiszen mindannyian voltunk kezdők.

Ugyanez igaz arra is, ha már lemondtál bizonyos dolgokról, de véletlenül veszel vagy fogyasztasz valamit, amiről kiderül, hogy nem vegán: semmi gond, mindannyiunkkal megesik, majd legközelebb jobban odafigyelsz.

2. Egy örök tévhit: ami vegán, az automatikusan egészséges is

Bár a veganizmus egy etikai kódrendszer, ami az állatokról szól, a hozzá társuló növényi étrend, ha nem feldolgozott, olajban sült ételekkel teli, akkor az egészségre is nagyon jó hatással van.

Persze vegánként egyáltalán nem kell, hogy érdekeljen az egészség. Ezzel a résszel inkább azt a gyakori félreértést szeretnénk tisztázni, miszerint a vegánok mind egészségesek, hiszen nem esznek koleszterindús, állati eredetű termékeket.

Vegánként is lehet erősen feldolgozott készételeket, hús- és tejtermékpótló készítményeket enni, amiknek a tápanyagtartalma igen silány. Vegán a legtöbb olajban sült chips, sok cukros édesség, a sült krumpli, és egyre több helyen kapni vegán gyorsételeket, burgereket, pizzákat. Ezek persze kevésbé egészségtelenek, mint a húsos és tejtermékes változatok, de egészségesnek semmiképp nem mondhatók.

Ezzel semmi probléma nincs vegán szempontból, hiszen ahogy említettük, ez egy állatjogi mozgalom. De ha téged érdekel az egészséges életmód is, akkor ne gondold, hogy minden egészséges, ami növényi alapú, hanem törekedj ezeknek a készételeknek az alkalomszerű fogyasztására, és inkább egyél több teljes értékű ételt: hüvelyeseket, gabonákat, magvakat, sok zöldséget és gyümölcsöt. Az ilyen, teljes értékű ételekre fókuszáló növényi étrend bizonyítottan jó hatással van az egészségre.

Burger King

3. Egyhangú és/vagy kalóriaszegény étrend

Kétségtelen, hogy a legtöbb ember elképzelése a vegánokról az, hogy minden étkezésre salátát esznek. A saláta pedig itthon vagy tejfölben és majonézben úszó zöldségdarabokat jelent, ami ugye vegánként kizárva (vagy mégsem?), vagy szomorú salátaleveleket uborkával és paradicsommal, ami nem túl laktató.

Ezt felejtsd el, különben tényleg az éhes, sovány, ízetlen ételeken élő vegán sztereotípiáját fogod megtestesíteni, pedig erre semmi szükség.

A saláta dimenziói például jóval túlmutatnak a fent említett változatokon: fel lehet dobni gabonafélékkel (pl. bulgurral, árpagyönggyel vagy hajdinával), hüvelyesekkel (pl. csicseriborsóval és lencsével), sült és nyers zöldségek keverékével, pirított magvakkal. Öntetnek kerülhet rá balzsamkrém, tahini vagy bármilyen más magvaj, vagy vegán pesto szósz is. Így tápértékileg kiegyensúlyozott, laktató ételt varázsolhatsz abból, amire mások szigorúan csak köretként tekintenek.

Emellett a Prove-on több száz izgalmas, isteni receptet találsz: próbáld ki bármelyik, Veganuár-programhoz készített receptünket, garantáljuk, hogy nem maradsz éhes tőlük, és olyan ízeket fedezhetsz fel, amiket talán még korábban soha nem kóstoltál. Ha a bőség zavarától nem tudsz választani, ezeket ajánljuk:

Hummusz (közel-keleti csicseriborsókrém)

Vegán energiaszelet

“Juhtúrós” sztrapacska

Vegán rakott krumpli

Indiai egytálétel karfiollal, krumplival és borsóval (aloo gobi matar)

Görög spenótos pite (spanakopita)

Túrógombóc kölesből

4. Frusztráció és veszekedés a családdal, barátokkal

Vegán lettél, és sokkal jobban vagy egészségileg – ezt próbálod megértetni a családoddal és a barátaiddal, de ők aggódnak, hogy tápanyaghiányos leszel. Rájöttél, hogy az állattenyésztés mennyire kegyetlen, és mennyire árt a Földnek – ez frusztrál, mert mások körülötted nem látják ugyanezt, esetleg még meg is szólnak érte, ha ennek hangot adsz.

Higgy nekünk: tudjuk, min mész keresztül. Nem tudjuk azt mondani, hogy maradj higgadt minden helyzetben, mert tapasztaltuk, átéltük, és tudjuk, hogy ez igazságtalan kérés lenne, amikor úgy érzed, hirtelen a fél világ ellened van. Mégis próbáld meg, ha tudod, és legyél türelmes másokkal – nem mindenki pont ugyanakkor fog pont ugyanott tartani, mint te.

Ha szeretnél technikákat tanulni a békés aktivizmusról, hogy hogyan beszélj másoknak erről úgy, hogy nem vagy velük ellenséges – hidd el, így sokkal befogadóbb fülekre talál az üzeneted –, akkor ezt a cikkünket olvasd el.

5. Megbízható források helyett influenszerekre hallgatás

Gyakori hiba, hogy az emberek ahhoz kötik a veganizmussal kapcsolatos véleményüket, elköteleződésüket, hogy a szeretett híresség vagy influenszer épp hogy vélekedik róla. Ez azért sem biztos talaj, mert az influenszerekkel pont az a baj, amit a nevük is sugall: befolyásolják a közvéleményt, akár a te véleményedet is, általában anélkül, hogy bárminemű hitelesség lenne a tartalom mögött, amit gyártanak.

Ezzel ellentétben a tudósok, mint ahogy a nevük is sejteti, tudják, miről beszélnek, mert évekig tanulják, mielőtt mernek róla nyilatkozni. Inkább hallgass egy tudományos folyóiratra, ha azt szeretnéd kideríteni, miért jó vagy nem jó a növényi étrend az egészségnek, vagy hogy milyen hatással van az állattenyésztés a Földre, mint egy influenszerre, aki talán holnap meggondolja magát, és a szöges ellentettjét fogja annak mondani, amit eddig.

A szigorúan tudományos berkeken kívül is léteznek olyan források, amikre érdemesebb hallgatni, mint az Instagram-celebekre: mi a Prove-nál minden erőnkkel azon vagyunk, hogy hiteles, szakemberek által alátámasztott tényeket közöljünk az állattenyésztés etikai, egészségügyi és környezeti vonatkozásáról. Minden cikkünkben feltüntetjük a forrásainkat, amiket te magad is lekövethetsz.

tejmarha

6. Állatjogi helyett állatjóléti kérdésnek tekinteni a veganizmust

Bár a veganizmus velejárói kétségtelenül az életmódváltás és a környezeti lábnyom csökkentése is, alapjaiban véve ez egy etikai mozgalom, ami az állatok felszabadításáról szól. Alaptétele, hogy az állatok nem értünk vannak, és helytelen őket fogva tartani, kedvünk szerint tenyészteni, gyógyszerekkel tömni, megölni és megenni. Nem tekinthető vegánnak sem a „kapirgálós” tyúk tojása, sem a „legelésző” tehén húsa vagy teje.

A vegánoknak nem az az alapvető problémája az állattenyésztéssel, hogy az ipari körülmények között tartott állatoknak rossz élete volt, mielőtt megölték őket vagy elvették tőlük, ami az övék. Hanem maga a tény, hogy megölik őket és elveszik tőlük, ami az övék.

Az ipari állattartás persze még sokkal borzalmasabb, mint a „tanyasi”, efelől nincs kétség. Ami most folyik a világon szinte mindenhol – a korábban soha nem látott méretű nagyüzemi összezsúfolása az állatoknak, az arra irányuló kitenyésztés, hogy minél több húst adjanak az állatok, ami miatt sokuk már felállni sem tud, a tény, hogy a lakható Föld felét mezőgazdaságra használjuk, aminek 80%-án állattenyésztés folyik –, az minden szempontból fenntarthatatlan.

De vegán nézőpontból az állattenyésztés, az állatok használatának minden formája fenntarthatatlan, mert értékrendjének alapjaiban mond ellent.

7. „Nem kell táplálékkiegészítő, beviszek mindent természetes úton”

Van egy olyan egészségtudatos irány, ami a természetest az egészségessel teszi egyenlővé. Ez határozottan nem igaz. Nem minden egészséges, ami természetes – gondoljunk csak például a mérgező gombákra –, és nem minden „természetes”, ami egészséges.

Álljunk meg egy pillanatra, és gondolkozzunk el azon, mit is jelent ez a szó, és miért társítjuk az egészséghez.

Először is szögezzük le: nem akarunk senkit hibáztatni, aki valaha felszállt a „természetes = egészséges” trendvonatra. Elvégre természetes reakció, hogy egy olyan világban, ahol a gyógyszeripari cégek minden sarkon az arcunkba tolják a reklámot, hogy milyen bajunkra milyen bogyót szedjünk, és fura módon ez mindig tünetkezelésről szól, nem az ok megszüntetéséről, kialakul bennünk a gyanakvás: miért kell nekem ennyi mindent beszedni ahhoz, hogy jól legyek? Nem lenne jobb, ha megelőzném ezeket a bajokat azzal, hogy sok egészséges ételt fogyasztok?

Ennek a szintlépése az, amikor valaki táplálékkiegészítőket sem szed, mert létezik az az egyenlet, hogy „csak az a jó, ami természetes”, és ez ennek ellentmond. Ezért nagyon fontos megérteni valamit: ahogyan most élünk, az nem „természetes”.

Nem „természetes” az orvostudománynak a fejlődése, ami lehetővé tette, hogy ne haljon meg minden második gyermek valamilyen betegségben. Nem természetes, hogy harmincévesen nincsenek kirohadva a fogaink, hogy a genetikai betegségeket szűrni, gyógyítani tudjuk. Nem természetes, hogy telente nem fagy meg a populáció tíz százaléka, mert feltaláltuk a fűtést.

És itt jön a lényeg: a legkevésbé sem természetes, hogy a földekből kimerítettünk sok olyan tápanyagot, amit korábban könnyedén bevittünk úgy, hogy megettük azt a terményt, ami benne nőtt, mert a termény fel tudta venni a tápanyagokat. Nem természetes, hogy szinte sterilre mossuk a zöldségeket és gyümölcsöket, és hogy nem a földes patakból iszunk, aminek révén korábban szintén be tudtunk  vinni bizonyos tápanyagokat (de a betegségek elkerülése miatt szükséges a terményeket és a vizet is tisztítani – valamit valamiért).

Tehát: egy nem természetes világban – amiben sokkal méltóbb életet tudunk élni, mint ha mindent „ráhagynánk a természetre” – szükség van nem természetes dolgokat tenni, mint például az olyan vitaminokat beszedni, amik nélkül másképp hiánybetegségünk alakulna ki.

Ha nem tudod, pontosan melyik tápanyagokat kell bevinni táplálékkiegészítőből, ez a cikkünk segít.

8. Hiányzik a megfelelő motiváció

Sokan nagyon hiányos motivációval kezdenek bele a vegán életmódba, vagy inkább a növényi étrendbe: például már mindent kipróbált arra, hogy szebb legyen a bőre, de eddig nem sikerült, és most tesz egy próbát ezzel is.

Ennek kétféle kimenetele lehet: az egyik az, hogy közben rátalál arra, mennyivel mélyebb értelme van ennél a vegán életmódnak, és megváltozik a motivációja. A másik az, hogy elkerülhetetlenül csalódni fog, mert kiderül, hogy a veganizmus nem csodaszer, amitől hirtelen tükörsima lesz az ember bőre, vagy menten ledob húsz kilót.

Való igaz, hogy ha egészséges, teljes értékű ételeket fogyasztasz, az rengeteg egészségügyi előnnyel jár.

De az igazi, mély értelmét az egész életmódnak akkor fogod tudni magadévá tenni, és véglegesen kitartani mellette, ha a saját hasznodtól egy kicsit megpróbálsz eltekinteni: a veganizmus végső soron az állatokról szól. Emellett hatalmas előnye, hogy a növényi étrenddel lehetsz igazán önazonos, ha környezetvédő embernek tartod magad, hiszen ez az étrend az egyetlen, ami valóban fenntartható.

Hozz tudatos döntést, hogy mostantól nem járulsz hozzá sem az állatok, sem az élő környezet elpusztításához, és máris erősebb lábakon áll majd az új életmódod.

elnevezés

9. Túlköltekezés

Az első hetekben sokan nagyon izgatottan minden vegán készterméket ki akarnak próbálni (nem akarjuk az újdonság örömét elvenni, félreértés ne essék), de nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ha szinte csak ilyeneket eszel, az egyáltalán nem lesz olcsó.

Ilyenkor szokott az történni, hogy a növényi étrendet sokan drágának bélyegzik, pedig ha ezeket a késztermékeket csak mértékkel fogyasztod, és helyette teljes értékű növényi ételeket eszel – gabonákat, hüvelyeseket, gyümölcsöket és zöldségeket –, akkor egyáltalán nem az.

Ha számít a takarékosság és nem szeretnél többet költeni élelmiszerre, mint eddig, akkor az ételről való gondolkodásmódodat meg kell változtatni: a hús-köret kombinációt nem vegán húspótló késztermék-köret kombinációra kell cserélni. Ehhez a 3. pontban több tippet is találsz.

10. Támogatás hiányában a folytatás elmarad

Amikor valaki olyan életmódot folytat, ami a társadalom túlnyomó részének furcsa és idegen, akkor előfordul, hogy rá is furcsaként tekintenek. Szinte biztosan találkozol majd ilyennel, nem fogunk hazudni.

Ez érkezhet a tágabb környezetedből: talán látsz vegánokat lejáratni akaró videókat, vagy valamelyik ismerősöd megoszt majd valami vegánellenes tartalmat. De jöhet a közvetlen környezetedből is: talán valamelyik családtagod ellenzi majd az új életmódod és világnézeted.

Ilyenkor emlékeztesd magad arra, miért kezdted el, és tedd fel magadnak a kérdést: önazonos szeretnél lenni, vagy megfelelni mások elvárásainak akkor is, ha a szíved mélyén nem értesz velük egyet?

Nagyon sok kitartást kívánunk neked, és ne feledd: vegánnak lenni a legjobb, legempatikusabb döntés, amit csak hozhatsz. A Veganuár Facebook-csoport támogató közeget nyújt minden nehézségen át. Nemcsak januárban, hanem egész évben, bármikor.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.