A kezdő vegánok 10 leggyakoribb hibája

Unalmas vegán étrend feldobása izgalmas ételekkel

Legyen szó egy új hobbiról vagy teljes életmódváltásról, kezdetben mindig sok kihívással találjuk szembe magunkat. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a kezdő vegánok leggyakoribb hibáit, és segítünk abban is, hogyan kerüld el ezeket.

Néhány ilyenbe biztosan te is bele fogsz futni, ha most kezded vegán pályafutásod. Ebben a cikkben ezeket szedtük össze, és amennyire tudunk, segítséget is nyújtunk hozzá, hogyan kerüld el vagy oldd meg ezeket az esetleges bakikat.

1. A lehetetlen tökéletesség hajszolása

A veganizmus az élet szinte minden részére kiterjed, legyen szó az étkezésről, tisztálkodásról, ruházkodásról, az állatokhoz való hozzáállásról vagy az empátiáról.

Senki nem várja el tőled, hogy az egész életmódodat gyökerestől felforgató új szokásaid és hozzáállásod tökéletesen hiba nélküliek legyenek az első pillanattól fogva. Lesznek dolgok, amik elsőre bonyolultnak tűnnek, és fogsz hibázni is. Beletelik majd egy időbe, mire olyan kényelmes és természetes lesz vegánnak lenni, mint amilyen bármi más, rutinos dolog az életedben.

Ugyanígy a tápanyagokkal kapcsolatban sem érdemes pánikolni. Gondolj bele – eddig aggódtál ezen mindenevő étrendet követve? Olvass utána, milyen ételben milyen tápanyag található, étkezz változatosan, és szedj étrend-kiegészítőt azokból a mikrotápanyagokból, amiket máshogy nem vagy nehezen lehet bevinni. Sportolj, évente csináltass vérképet, és minden rendben lesz.

Ha elsőre nem tudsz minden állati termékről lemondani, akkor kezdd a legkönnyebbekkel, pl. kozmetikumok, tisztálkodási szerek. Az étrenddel ugyanez a helyzet: ha nehéz egyszerre mindenről lemondani, először zárd ki azokat, amiket úgysem szeretsz annyira, és haladj fokozatosan.

Ugyanez igaz arra is, ha már lemondtál bizonyos dolgokról, de véletlenül veszel vagy fogyasztasz valamit, amiről kiderül, hogy nem vegán. Semmi gond, mindannyiunkkal megesik, majd legközelebb jobban odafigyelsz. Csak lazán.

2. Egy örök tévhit: ami vegán, az automatikusan egészséges is

A veganizmus egy etikai kódrendszer, ami az állatokról szól. De a hozzá társuló növényi étrend, ha nem feldolgozott, olajban sült ételekkel teli, akkor az egészségre is jó hatással van.

Ez nem azt jelenti, hogy vegánként muszáj foglalkoznod az egészséges táplálkozással, a kettőnek ugyanis nincs egymáshoz közvetlenül köze. Ezzel a résszel inkább azt a gyakori félreértést szeretnénk tisztázni, miszerint a vegánok mind egészségesek, hiszen nem esznek koleszterindús, állati eredetű termékeket.

Vegánként is lehet alacsony tápanyagtartalmú, erősen feldolgozott készételeket, hús- és tejtermékpótló készítményeket enni. Vegán a legtöbb burgonyachips, sok cukros édesség, a sült krumpli, és egyre több helyen kapni vegán gyorsételeket is. Ezek persze kevésbé egészségtelenek, mint a húsos változatok, de egészségesnek semmiképp nem mondhatók.

Ezzel nincs probléma vegán szempontból, hiszen ahogy említettük, ez egy állatjogi mozgalom. De ha érdekel az egészséges életmód, akkor törekedj ezeknek az alkalomszerű fogyasztására, és egyél több teljes értékű ételt: hüvelyeseket, gabonákat, magvakat, zöldségeket és gyümölcsöket. A teljes értékű ételekre fókuszáló növényi étrend bizonyítottan jó hatással van az egészségre.

3. Egyhangú és/vagy kalóriaszegény étrend

A legtöbb ember elképzelése a vegánokról az, hogy minden étkezésre salátát esznek. A saláta pedig itthon vagy majonézben úszó zöldségdarabokat jelent, ami ugye vegánként kizárva (vagy mégsem?), vagy a nem túl laktató „kevert salátát”.

Pedig a saláta lehetőségei jóval túlmutatnak ezeken. Fel lehet dobni gabonafélékkel, hüvelyesekkel, sült és nyers zöldségek keverékével, pirított magvakkal és isteni öntetekkel. Így tápértékileg kiegyensúlyozott, laktató ételt varázsolhatsz abból, amire mások szigorúan csak köretként tekintenek.

Másrészt a salátán túl is bőven van vegán élet: próbáld ki a Veganuár program bármelyik receptjét. Garantáljuk, hogy nem maradsz éhes tőlük, és olyan ízeket fedezhetsz fel, amiket talán még korábban soha nem kóstoltál.

Ha változatosan étkezel, és odafigyelsz rá, hogy minden ételtípusból fogyassz, akkor az étrended se egyhangú, se kalóriaszegény nem lesz.

4. Frusztráció és veszekedés a családdal, barátokkal

Vegán lettél, és sokkal jobban vagy egészségileg – ezt próbálod megértetni a családoddal és a barátaiddal, de ők aggódnak, hogy tápanyaghiányos leszel. Rájöttél, hogy az állattenyésztés mennyire kegyetlen, és mennyire árt a földnek – ez frusztrál, mert mások körülötted nem látják ugyanezt, esetleg még meg is szólnak érte, ha ennek hangot adsz.

Higgy nekünk: tudjuk, min mész keresztül. Nem mondjuk, hogy maradj higgadt minden helyzetben, hiszen ez igazságtalan kérés, miközben úgy érzed, hirtelen a fél világ ellened van. Mégis, ha tudsz, legyél türelmes másokkal; nem mindenki pont ugyanakkor fog pont ugyanott tartani, mint te.

Ha szeretnél technikákat tanulni a békés aktivizmusról, akkor ezt a cikkünket olvasd el.

5. Megbízható források helyett influenszerekre hallgatás

Sokan ahhoz kötik a veganizmussal kapcsolatos véleményüket, elköteleződésüket, hogy a szeretett híresség vagy influenszer épp hogy vélekedik róla. Az influenszerekkel pont az a baj, amit a nevük is sugall: befolyásolják a közvéleményt, általában anélkül, hogy bárminemű hitelesség lenne az általuk gyártott tartalom mögött.

Ezzel ellentétben a tudósok, mint ahogy a nevük is sejteti, tudják, miről beszélnek, mert évekig tanulják, mielőtt mernek róla nyilatkozni. Inkább hallgass egy tudományos folyóiratra, ha a növényi étrend egészségügyi hatásaira vagy kíváncsi, vagy azt szeretnéd megtudni, mit tesz az állattenyésztés a földdel, mint egy influenszerre, aki holnap talán meggondolja magát a témával kapcsolatban.

A tudományos berkeken kívül is léteznek olyan források, amikre érdemesebb hallgatni, mint az Instagram-celebekre. Mi a Prove-nál azon vagyunk, hogy hiteles, szakemberek által alátámasztott tényeket közöljünk az állattenyésztés etikai, egészségügyi és környezeti vonatkozásáról. Minden cikkünkben feltüntetjük a forrásainkat, amiket te magad is lekövethetsz.

tejmarha

6. Állatjogi helyett állatjóléti kérdésnek tekinteni a veganizmust

A veganizmus alapjaiban véve ez egy etikai mozgalom, ami az állatok felszabadításáról szól. Alaptétele, hogy az állatok nem értünk vannak, és helytelen őket fogva tartani, kedvünk szerint tenyészteni, gyógyszerekkel tömni, megölni és megenni. Nem tekinthető vegánnak sem a „kapirgálós” tyúk tojása, sem a „legelésző” tehén húsa vagy teje.

A vegánoknak nem az az alapvető problémája az állattenyésztéssel, hogy az ipari körülmények között tartott állatoknak rossz élete volt, mielőtt megölték őket vagy elvettek tőlük valamit. Hanem maga a tény, hogy megölik őket és elveszik tőlük, ami az övék.

Az ipari állattartás persze még borzalmasabb, mint a „tanyasi”, efelől nincs kétség. Az állatok korábban soha nem látott méretű nagyüzemi összezsúfolása, a borzalmas következményekkel járó kitenyésztés és a föld jelentős részét elfoglaló állattartás mind fenntarthatatlan.

De vegán nézőpontból az állattenyésztés minden formája fenntarthatatlan, mert értékrendjének alapjaiban mond ellent.

7. „Nem kell táplálékkiegészítő, beviszek mindent természetes úton”

Van egy olyan egészségtudatos irány, ami a természetes és az egészséges közé egyenlőségjelet tesz. Pedig nem minden egészséges, ami természetes – gondoljunk csak például a mérgező gombákra –, és nem minden „természetes”, ami egészséges.

Ennek a szintlépése az, amikor valaki táplálékkiegészítőket sem szed, mert ez ellentmond a „csak az a jó, ami természetes” feltevésének. Ezért nagyon fontos megérteni valamit: ahogyan most élünk, az nem „természetes”.

Nem „természetes” az orvostudománynak a fejlődése, ami lehetővé tette, hogy ne haljon meg minden második gyermek valamilyen betegségben. Ahogyan az sem, hogy a genetikai betegségeket szűrni és gyógyítani tudjuk.

És itt jön a lényeg: nem természetes, hogy a földekből kimerítettünk sok olyan tápanyagot, amit korábban azokból a terményekből vittünk be, amik azokat fel tudták őket venni. Nem természetes, hogy tisztára mossuk a zöldségeket és nem a földes patakból iszunk, amivel korábban szintén be tudtunk vinni bizonyos tápanyagokat (de a betegségek elkerülése miatt muszáj ezt tennünk – valamit valamiért, és ebben az esetben a tisztítás a kisebbik rossz).

Tehát: egy nem természetes világban, amiben sokkal méltóbb életet tudunk élni, mint ha mindent „ráhagynánk a természetre”, szükséges nem természetes dolgokat tenni. Például olyan vitaminokat szedni, amik nélkül hiánybetegségünk alakulhat ki.

Ha nem tudod, pontosan melyik tápanyagokat kell bevinni táplálékkiegészítőből, ez a cikkünk segíthet.

8. Hiányzik a megfelelő motiváció

Sokan hiányos motivációval kezdenek bele a vegán életmódba, vagy inkább a növényi étrendbe: például már mindent kipróbált arra, hogy simább legyen a bőre, de eddig nem sikerült, és most tesz egy próbát ezzel is.

Ennek kétféle kimenetele lehet: az egyik az, hogy közben rátalál a vegán életmód mélyebb értelmére, és megváltozik a motivációja. A másik az, hogy elkerülhetetlenül csalódni fog, mert kiderül, hogy a veganizmus nem csodaszer, amitől hirtelen más emberré válik kívül-belül.

Való igaz, hogy ha egészséges, teljes értékű ételeket fogyasztasz, az rengeteg egészségügyi előnnyel jár. De az igazi értelmét ennek az életmódnak akkor tudod magadévá tenni és véglegesen kitartani mellette, ha a saját hasznodtól kicsit megpróbálsz eltekinteni: a veganizmus végső soron az állatokról szól.

Az pedig a hab a tortán, hogy ha környezetvédőnek tartod magad, akkor növényi étrendet követve lehetsz igazán önazonos, hiszen ez az étrend az egyetlen, ami valóban fenntartható.

Ha a tudatos elhatározásod részévé teszed, hogy nem járulsz hozzá sem az állatok, sem az élő környezet elpusztításához, máris erősebb lábakon áll majd az életmódod.

elnevezés

9. Túlköltekezés

Az első hetekben sokan nagyon izgatottan minden vegán készterméket ki akarnak próbálni (nem akarjuk az újdonság örömét elvenni, félreértés ne essék). Ha azonban szinte csak ilyeneket fogyasztasz, az egyáltalán nem lesz olcsó.

Ilyenkor szokott az történni, hogy a növényi étrendet sokan drágának bélyegzik. Pedig ha ezeket mértékkel fogyasztod, és több teljes értékű növényi ételt eszel – gabonákat, hüvelyeseket, gyümölcsöket és zöldségeket –, akkor egyáltalán nem az.

Ha számít a takarékosság és nem szeretnél többet költeni élelmiszerre, mint eddig, akkor az ételről való gondolkodásmódodat meg kell változtatni: a hús-köret kombinációt nem vegán húspótló késztermék-köret kombinációra kell cserélni. Ehhez a 3. pontban több tippet is találsz.

10. Támogatás hiányában a folytatás elmarad

Amikor valaki olyan életmódot folytat, ami a társadalom nagy részének idegen, akkor előfordul, hogy rá is furcsaként tekintenek. Nem fogunk hazudni – szinte biztosan találkozol majd ilyennel emberekkel.

Léteznek vegánokat lejáratni akaró internetes tartalmak, amiket talán néhány ismerősöd is előszeretettel oszt meg. De jöhet ellenállás a közvetlen környezetedből is, akár a családodtól vagy a barátaidtól.

Ilyenkor emlékeztesd magad arra, miért kezdted el, és tedd fel magadnak a kérdést: önazonos szeretnél lenni, vagy megfelelni mások elvárásainak akkor is, ha a szíved mélyén nem értesz velük egyet?

Nagyon sok kitartást kívánunk neked, és ne feledd: vegánnak lenni a legjobb, legempatikusabb döntés, amit csak hozhatsz. A Veganuár Facebook-csoport támogató közeget nyújt minden nehézségen át. Nemcsak januárban, hanem egész évben, bármikor.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.