Most olvasott cikk
A svájci kormány a húsevés csökkentésére buzdít új klímastratégiájában

A svájci kormány a húsevés csökkentésére buzdít új klímastratégiájában

A svájci kormány a húaevés csökkentésére buzdít a klíma érdekében

A svájci kormány stratégiájában komoly hangsúlyt kap a húsfogyasztás csökkentése, enélkül ugyanis nem érnék el a célzott kibocsátási értékeket. A dokumentumban kiemelik, hogy egészségügyi előnyökkel is jár, ha az ország lakossága kevesebb húst fogyaszt, emellett pedig növeli a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.

A svájci kormány legújabb klímastratégiája egyértelműen rávilágít a húsfogyasztás csökkentésének pozitív hatásaira. Nemcsak az éghajlatváltozás mérséklése szempontjából fontos, hogy a svájciak kevesebb húst fogyasszanak, de egészségügyi szempontból is célszerű lenne mérsékelni a fogyasztást a dokumentum szerint. Egy 2018-as felmérés szerint a svájciak évente átlagosan 52,06 kg szárazföldi állattól származó húst, valamint 8,72 kg halat és egyéb tengeri élőlényt fogyasztanak. Ez naponta átlagosan 166 gramm húst jelent lakosonként, míg zöldségből és gyümölcsből a napi öt adag helyett átlagosan csak 3,6-ot esznek.

Két vagy három adag hús hetente a maximum, amit egészségügyi szempontból fogyasztani lehetne. Háromszor többet eszünk, mint amennyit szabadna

– mondta Michael Beer az élelmiszer-biztonsági és állatorvosi hivataltól.

A klímastratégiában lefektetett irányelvek a 2050-es évre vonatkozóan határoztak meg célokat. Az ország erre az időpontra szeretné elérni, hogy legalább 50 százalékban önellátó lehessen. Emellett az egy főre jutó, élelmiszer-termelésből származó üvegházhatású gázkibocsátást kétharmadával kell csökkenteni a 2020-as értékekhez képest. A belföldi mezőgazdasági termelés kibocsátási értékeit pedig 40 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es értékekhez viszonyítva.

Ahhoz, hogy ezeket az értékeket el lehessen érni, szükség van az ellátási láncban keletkező élelmiszer-hulladék csökkentésére. Ezenfelül a megfelelő vízgazdálkodásra és arra, hogy a szektor energiaigényét leginkább megújuló forrásokból tudják biztosítani. A fogyasztók szempontjából a legjobb módszer, hogy felhívják a figyelmüket a helyzetre és tudatosítják bennük, hogy szükség van egyfajta szemléletmódváltásra.

A svájci kormány tervével nem mindenki elégedett

A Swiss Farmers’ Union nagyon pozitívnak értékelte azt, hogy az új stratégia foglalkozik a mezőgazdasági folyamatok éghajlatváltozásra történő adaptálásával. Annak viszont már kevésbé örültek, hogy az állam a húsfogyasztás csökkentését javasolja. Véleményük szerint ez a lépés egyáltalán nem járna olyan komoly eredménnyel, mint ahogy azt előrevetítik. Szerintük ugyanis a húsfogyasztás csökkentésének a hatásai túlértékeltek, az emberek pedig igenis vágynak a svájci gazdák által előállított húsra, és anyagilag sem lehet megvalósítani a javasolt változtatásokat.

Az Agrarian Alliance, ami egy 18 fogyasztói, környezetvédelmi és állatvédő csoportot fog össze, valamint a Bio Suisse, a biogazdálkodókat egyesítő szervezet viszont örült az új irányelveknek. Üdvözölték, hogy a kialakításukban együttműködött a környezetvédelmi, a mezőgazdasági és az élelmiszer-biztonsági minisztérium is, vagyis végre „tudja a jobb kéz, mit csinál a bal”.

(Swissinfo)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.