A svájci kormány stratégiájában komoly hangsúlyt kap a húsfogyasztás csökkentése, enélkül ugyanis nem érnék el a célzott kibocsátási értékeket. A dokumentumban kiemelik, hogy egészségügyi előnyökkel is jár, ha az ország lakossága kevesebb húst fogyaszt, emellett pedig növeli a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.
A svájci kormány legújabb klímastratégiája egyértelműen rávilágít a húsfogyasztás csökkentésének pozitív hatásaira. Nemcsak az éghajlatváltozás mérséklése szempontjából fontos, hogy a svájciak kevesebb húst fogyasszanak, de egészségügyi szempontból is célszerű lenne mérsékelni a fogyasztást a dokumentum szerint. Egy 2018-as felmérés szerint a svájciak évente átlagosan 52,06 kg szárazföldi állattól származó húst, valamint 8,72 kg halat és egyéb tengeri élőlényt fogyasztanak. Ez naponta átlagosan 166 gramm húst jelent lakosonként, míg zöldségből és gyümölcsből a napi öt adag helyett átlagosan csak 3,6-ot esznek.
Két vagy három adag hús hetente a maximum, amit egészségügyi szempontból fogyasztani lehetne. Háromszor többet eszünk, mint amennyit szabadna
– mondta Michael Beer az élelmiszer-biztonsági és állatorvosi hivataltól.
A klímastratégiában lefektetett irányelvek a 2050-es évre vonatkozóan határoztak meg célokat. Az ország erre az időpontra szeretné elérni, hogy legalább 50 százalékban önellátó lehessen. Emellett az egy főre jutó, élelmiszer-termelésből származó üvegházhatású gázkibocsátást kétharmadával kell csökkenteni a 2020-as értékekhez képest. A belföldi mezőgazdasági termelés kibocsátási értékeit pedig 40 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es értékekhez viszonyítva.
Ahhoz, hogy ezeket az értékeket el lehessen érni, szükség van az ellátási láncban keletkező élelmiszer-hulladék csökkentésére. Ezenfelül a megfelelő vízgazdálkodásra és arra, hogy a szektor energiaigényét leginkább megújuló forrásokból tudják biztosítani. A fogyasztók szempontjából a legjobb módszer, hogy felhívják a figyelmüket a helyzetre és tudatosítják bennük, hogy szükség van egyfajta szemléletmódváltásra.
A svájci kormány tervével nem mindenki elégedett
A Swiss Farmers’ Union nagyon pozitívnak értékelte azt, hogy az új stratégia foglalkozik a mezőgazdasági folyamatok éghajlatváltozásra történő adaptálásával. Annak viszont már kevésbé örültek, hogy az állam a húsfogyasztás csökkentését javasolja. Véleményük szerint ez a lépés egyáltalán nem járna olyan komoly eredménnyel, mint ahogy azt előrevetítik. Szerintük ugyanis a húsfogyasztás csökkentésének a hatásai túlértékeltek, az emberek pedig igenis vágynak a svájci gazdák által előállított húsra, és anyagilag sem lehet megvalósítani a javasolt változtatásokat.
Az Agrarian Alliance, ami egy 18 fogyasztói, környezetvédelmi és állatvédő csoportot fog össze, valamint a Bio Suisse, a biogazdálkodókat egyesítő szervezet viszont örült az új irányelveknek. Üdvözölték, hogy a kialakításukban együttműködött a környezetvédelmi, a mezőgazdasági és az élelmiszer-biztonsági minisztérium is, vagyis végre „tudja a jobb kéz, mit csinál a bal”.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.