Most olvasott cikk
Elköteleződtek a növényi étrend mellett az amerikai polgármesterek

Elköteleződtek a növényi étrend mellett az amerikai polgármesterek

A krónikus megbetegedések visszaszorítása érdekében és a klímaválság elleni harcban is bevetik a jövőben a növényi étrendet az amerikai polgármesterek. A New York élén álló Eric Adams hangsúlyozta, már maga a felismerés is, hogy a növényi étrend mindkét területen válasz lehet a problémákra, nagy lépés kollégái részéről.

Ragadósnak bizonyulhat New York példája, több mint 1400 amerikai polgármester hagyott jóvá egy határozatot, amely alapján a krónikus megbetegedések és a klímaválság kezelése, valamint az egészségügyi ellátás terén is a növényi alapú megoldások felé mozdulnak el. Az erről szóló döntés az Egyesült Államok polgármestereinek éves konferenciáján született.

Eric Adams, New York polgármestere kiemelte, már az is fontos lépés, hogy a többi polgármester felismerte és nyilvánosan is elismerte: a növényi alapú élelmezésnek pozitív hozadékai lennének.

Az állásfoglalás elfogadása elképesztő jelentőséggel bír, hiszen az Egyesült Államok polgármestereinek elkötelezettségét jelzi. Ez országos szintű elismerése annak, hogy a növényi alapú megközelítés kétségtelenül részét képezi a krónikus betegségek, az éghajlatváltozás és az egészségügyi költségek problémáira adható válasznak. New York élen jár a növényi alapú étkezés népszerűsítésben iskoláinkban, kórházainkban és hivatalainkban. Célunk, hogy példát mutassunk

– mondta.

Az idei konferencia egyik fő témaköre a krónikus betegségek általános elterjedtsége volt. Az Egyesült Államokban a felnőttek 60 százaléka szenved valamilyen krónikus megbetegedéstől az amerikai járványügyi hivatal (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerint. 40 százalékuk pedig két vagy akár több ilyen jellegű problémával is küzd. Ezek közé tartozik például a

  • szívbetegség,
  • magas vérnyomás,
  • illetve a 2-es típusú cukorbetegség.

Az Amerikai Életmódorvosi Főiskola (American College of Lifestyle Medicine, ACLM) üdvözölte a konferencián elfogadott közös állásfoglalást. A szervezet kiemelte, ők már régóta hangoztatják, hogy a túlnyomórészt növényi alapú étrend és a lehető legkevesebb feldolgozott étel fogyasztása több szempontból is jó döntés. Megelőzésnek és kezelés kiegészítésére is alkalmas lehet.

Az állásfoglalás összhangban van szervezetünk álláspontjával az emberek és a bolygó egészségének kapcsolódási pontjait illetően. Ez a következő: a krónikus betegségek és a legsürgetőbb globális fenntarthatósági problémák egyetlen közös okra vezethetők vissza, mégpedig a nyugati táplálkozási normára

– jelentette ki Beth Frates, az ACLM elnöke.

New York és a növényi étrend

Eric Adams még tavasszal jelentette be, hogy klímavédelmi okokból visszafogják a jövőben a New York városa által fenntartott intézményekben az ellátás keretében felkínált húsmennyiséget. Azt szeretné, ha a következő hét évben, tehát 2030-ra 33 százalékkal csökkenne az amerikai város élelmiszerekhez köthető károsanyag-kibocsátása.

A New York-i iskolákban hétfőn és pénteken már a bejelentés előtt sem ettek húst a diákok. A kórházakban pedig eleve a vegetáriánus volt az alapértelmezett menü, bár a betegek kaphatnak húst, ha külön kérik. A következő években azonban még ennél is szigorúbb fellépés várható a bejelentés alapján a húsfogyasztással szemben a New York-i városvezetés részéről.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.