Most olvasott cikk
Pan con tomate – így készül a spanyol paradicsomos pirítós

Pan con tomate – így készül a spanyol paradicsomos pirítós

paradicsomos pirítós receptje

A legjobb ételek mindig egyszerűek, és ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint a spanyolok egyik legkedveltebb reggelije, a paradicsomos pirítós. Ropogós, rusztikus kenyér, friss paradicsom, fokhagyma és olívaolaj: kell ennél több?

A leglenyűgözőbb ebben a receptben az, hogy csupa olyan összetevőből áll, ami szinte mindig van otthon. Mégsem gondolnánk rá, hogy ha kombináljuk őket, akkor isteni, laktató reggelit kapunk.

Ezért is érdemes más nemzetek ételei között is böngészni, főleg akkor, amikor unjuk a megszokott ízeket: minden térségnek megvannak a maga fantáziadús trükkjei, amikkel a legalapvetőbb hozzávalókból a legízletesebb ételek kerülnek az asztalra.

Rendkívül könnyű és gyors, egészséges, laktató reggeli, és pár fokkal izgalmasabb a lekváros kenyérnél: ez a spanyol paradicsomos pirítós, avagy a pan con tomate. Mutatjuk, hogyan készítsd.

Kenyér: mindenképp ropogós szélű, házi jellegű kenyérből, pl. bagettből, ciabattából vagy kovászos cipóból készítsd. Vizes zsemléből, toastkenyérből és hasonlókból kevésbé lesz finom.

Paradicsom: ha a paradicsomnak épp nincs szezonja, jobb választás a koktél- vagy a szilvaparadicsom. A nagyobb szeműek ilyenkor ízetlenebbek, és mivel nyersen használjuk, fontos, hogy édes, ízletes paradicsomot válasszunk.

Olívaolaj: lehetőleg extraszűz változatot használj, és ne helyettesítsd másik olajjal, az íze adja ugyanis a paradicsomos pirítós lelkét.

Hozzávalók:

  • 2 szelet rusztikus kenyér, pl. ciabatta vagy kovászos cipó
  • 200 gramm érett, édes paradicsom
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • extraszűz olívaolaj

Elkészítés

1. Vágd félbe a kenyeret, és a vágott felüket egy ecset segítségével kend meg vékonyan olívaolajjal.

2. Pirítsd őket 3-4 percig 140 fokra előmelegített sütőben, air fryerben, vagy 2-2 percig mindkét oldalukat alacsony lángon serpenyőben.

3. A paradicsomot nagy lyukú reszelőn reszeld le, a héját pedig távolítsd el. Ízlés szerint sózd, és keverj hozzá kevés (kb. egy teáskanálnyi) olívaolajat.

4. Még melegen dörzsöld be a kenyér vágott oldalát fokhagymával, majd kanalazd rá a paradicsomot, és már fogyaszthatod is.

A paradicsomos pirítós önmagában is kiváló reggeli, de igazi spanyol lakomát is varázsolhatsz belőle, ha például ezzel a krumplis omlettel tálalod.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.