Most olvasott cikk
A hús- és a tejipar jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint az olajipar

A hús- és a tejipar jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint az olajipar

A GRAIN és az Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) által készült tanulmány szerint a hús- és tejipar megelőznek minden más ágazatot, még a olajipart is, a klímaváltozásra mért hatásuk szempontjából. A GRAIN a tanulmányról készült jelentésben azt írja:

A világ legnagyobb hús- és tejipari cégei az elkövetkező néhány évtizedben jobban hozzá fognak járulni a klímaváltozáshoz, mint az Exxon, a Shell és a BP. Ők a világ három legnagyobb és eddig legkörnyezetszennyezőbbnek tartott olajcége.

Jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátását drasztikusan csökkenteni kellene, ehelyett ezek a cégek egyre csak az állati eredetű termékek fogyasztásának növekedéséhez járulnak hozzá azzal, hogy fokozzák a termelést és az exportot.

A GRAIN és az IATP megvizsgálta a világ 35 legnagyobb cégét, és arra jutott, hogy legtöbbjük nem tesz jelentést arról, mennyi üvegházhatású gázt bocsát ki, és nagyon kis részük tűzött ki célokat arra, hogy csökkentse a kibocsátásait. Sürgősen ki kell építenünk egy olyan élelmiszer-ellátó rendszert, ami a gazdáknak, a fogyasztóknak és a bolygónak is megfelelő. De ehhez szükség van arra is, hogy a nagy hús- és tejipari cégeknek többé ne legyen ekkora hatalma, és felelőssé lehessen tenni őket az óriási ökológiai lábnyomukért.

Nem fenntartható többé a hús- és a tejipar

Hús- és tejipar

Steven Chu, a volt amerikai energiaügyi államtitkár szerint is a hús- és tejipar a leginkább felelős ágazat a klímaváltozásért, erről itt írtunk.

A hús- és a tejfogyasztás nagy része néhány országra koncentrálódik. Ugyanez igaz a termelésre is, amit szintén néhány cég dominál.

Kína, az Egyesült Államok, az EU, Kanada, Brazília, Argentína, Ausztrália és Új-Zéland a hús- és tejipari üvegházhatású gázok kibocsátásának 60 százalékáért felelősek: fejenkénti kibocsátásban mérve kétszer annyiért, mint a világ többi része.

A tanulmány összefoglalója szerint

  • A világ öt legnagyobb hús- és tejipari cége évente több üvegházhatású gáz kibocsátásért felelős, mint az Exxon, a Shell és a BP;
  • 2050-re 38 milliárd tonnával kell lecsökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy a felmelegedés 1.5 Celsius foknál megálljon; ha az összes többi szektor követi az erre szánt modellt, de közben a hús- és tejipar az előrejelzések szerinti módon nő, akkor az állatipar a megengedhető kibocsátások 80%-át egymagában el fogja használni mindössze 32 év alatt;
  • A 35 legnagyobb hús- és tejipari cég vagy egyáltalán nem ad ki jelentést, vagy kevesebb kibocsátásról számol be a valóságnál; mindössze négy cég adott ki teljes képet adó, hiteles jelentést;
  • A 35-ből 14 cég jelentette be a szándékát, hogy valamilyen módon csökkenteni fogják a kibocsátásaikat; ebből hat cég jelentett be az ellátási lánc kibocsátásaira vonatkozó csökkentési szándékot, pedig az ebből származó kibocsátások akár az összes kibocsátás 90%-át is jelenthetik; az a hat cég, ami bejelentette az erre való szándékát, ezzel egyidőben növelni kívánja a termelést és az exportot, amitől az összkibocsátásuk meg fog nőni, hiába csökkentik a megtermelt tej vagy hús kilogrammonkénti kibocsátásának mennyiségét;
  • A klímakatasztrófa elkerülésének érdekében muszáj lecsökkentenünk a hús- és tejtermékek termelését és fogyasztását azokban az országokban, ahol túltermelés és túlfogyasztás folyik, ezzel egyidőben pedig az agroökológiára való áttérést is támogatnunk kell.

Ez a tanulmány a sokadik a sorban, ami megerősíti: a hús- és tejfogyasztás rettenetes károkat mér a bolygóra.

Korábban itt írtunk arról a Science magazinban megjelent tanulmányról, amelyben a tudósok kijelentik: ha megszűnne a hús- és tejfogyasztás, a mezőgazdasági földterületek mindössze negyedére lenne szükség, így a vegán étrend a legjobb módja annak, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomod.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.