Most olvasott cikk
Megöltek egy vegán aktivistát egy békés demonstráció közben

Megöltek egy vegán aktivistát egy békés demonstráció közben

Regan Russell a vágóhíd előtt

Tragédiába torkollott egy békés vegán demonstráció, melyben életét vesztette egy 65 éves vegán aktivista.

A kanadai Burlington városban, a Fearmans Pork vágóhídnál történt június 19-én az állítólagos gyilkosság, ahol éppen egy szokásos Save Vigilt, azaz vágóhíd előtti megemlékezést tartottak a helyi vegán aktivisták.

A The Save Movement által indított demonstrációk már évek óta zajlanak, Magyarországon is egyre többet szerveznek a magyar vegánok, de még sosem történt ehhez hasonló katasztrófa.

Külföldön, ahol ez a mozgalom már sokkal nagyobbra nőtt, előfordultak apróbb sérülések vagy erőszakos sofőrök, de senki sem számított arra, amit ezúttal történt.

Baleset vagy gondatlanság?

Miközben az aktivisták az állatokat itatták, simogatták és nyugtatták a kamion mellett, Russel elvileg az álló jármű előtt állt.

Ez egyébként nem szokatlan, néhányan a kamion előtt szoktak állni, természetesen figyelve a biztonságukra. A sofőr azonban most érthetetlen okból, hirtelen elindult, és elgázolta a védtelen aktivistát, aki a helyszínen meghalt.

A szemtanúk és a vegánok azt állítják, hogy nem biztos, hogy véletlen baleset volt. A 65 éves nőt, Regan Russellt talán gondatlanságból ölték meg, bár a hatóságok egyelőre még nem erősítették meg, hogy a sofőr hibázott, vagy az aktivisták.

“Ha te lennél a kamionon, érted is itt lennénk.” // Regan Russell

Ezek az események mindig be vannak jelentve, illetve a legtöbb vágóhíd – főleg Kanadában – már ismeri a megmozdulásokat, hiszen rendszeresen megtartják. Ezért a sofőr sem valószínű, hogy életében először látott ilyet.

Mindössze annyit szoktak kérni az aktivisták, hogy álljon meg a kamion 5-10 percre, mielőtt beviszik az állatokat a vágóhídra, hadd készítsenek pár képet róluk és gondoskodnának egy kicsit az állatokról, hogy szebbé tegyék életük utolsó perceit.

Előfordult már nem egyszer, hogy a békés szándék ellenére a sofőrök vagy a vágóhidak tulajdonosai agresszívan reagáltak a kérelmekre, és hasonló életveszélyes helyzetbe sodorták a vegánokat. Eddig azonban nem történt haláleset.

“Regan egy kedves, elegáns, erős és bátor ember volt, aki egy mentor volt sokak számára, és mindig jó szívvel csinálta az aktivizmust.”

– nyilatkozta Anita Krajnc, a The Save Movement alapítója a tragédia kapcsán.

Regan 1979 óta volt állatjogi aktivista, és évek óta résztvevője a vágóhídi megemlékezéseknek. Missziója volt, hogy segítsen és hangja legyen azoknak az állatoknak, akiket elnémított a társadalom. Nyugodjon békében!

Regan Russell megemlékezés
Megemlékezés Regan Russellről // We Animals Media

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.