Most olvasott cikk
Dél-Afrikában is téma a vegán termékek elnevezése

Dél-Afrikában is téma a vegán termékek elnevezése

növényi termékek

Egyre több helyen próbálják ellehetetleníteni a vegán termékek gyártóit, de a tudomány már bebizonyította, hogy az érvek nem igazak.

A címkeháború tovább gyűrűzik, nem is kellet sokat várni az új felvonására. Ezúttal nem Franciaország, de még csak nem is Európa az összecsapás színhelye, hanem Dél-Afrika, az agresszor pedig a SAMPA – South African Meat Processors Association (Dél-Afrikai Húsfeldolgozók Szövetsége), valamint a Department of Agriculture, Land Reform & Rural Developement (DALRRD).

Az érvet már jól ismerjük: a növényi termékek húskészítményekre hajazó elnevezése összezavarja a vásárlókat.

A SAMPA szervezet ügyvezetője, Peter Gordon a nagyjából 200.000-es nézőközönséggel rendelkező Carte Blanche oknyomozó tévéműsorban fejtette ki véleményét a megtévesztő elnevezésekről a tervezett – ám augusztusban felülbírált – betiltással kapcsolatos adásblokkban.

A mezőgazdasági és területfejlesztési minisztérium (DALRRD) júniusban elérte, hogy bevezessék a tiltást, de a legutolsó pillanatban a johannesburgi legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a szabályozást – nem utolsósorban a ProVeg South Africa szervezet közbenjárásának köszönhetően –, így a feltételeket nem teljesítő termékeket nem kobozták el, azok továbbra is a boltok polcain maradhattak. Ez a lépés szintén kísértetiesen hasonlít a franciaországi történésekhez, ahol ugyancsak a legfelsőbb bíróság akadályozta meg a törvény életbe lépését.

„Úgy gondolom, biztos vannak olyan termékek, amelyeket ha az ember kézbe vesz és ránéz a csomagolásra, azt hiheti, hogy marha- vagy bárányhúst vesz, és csak miután hazaért, szembesül vele, hogy nem azt vásárolta, amit szeretett volna. Mi ezt próbáljuk megelőzni” – osztotta meg Peter Gordon az érveit Derek Watts műsorvezetővel.

Watts nem volt rest megjegyezni, hogy elég furcsa a szabályozás időzítése egy olyan időszakban, amikor a növényi táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap a klímavédelem miatt.

A műsorvezető Natalia Kostanova Fernandez-zel is beszélgetett, aki a Meraki Plant Based Foods cég tulajdonosa, és aki kifejtette, hogy egy ilyen változtatás azt jelentené, hogy minden terméküket vissza kell hívni a polcokról, vagyis lényegében csődbe mennének.

A vegán termékek elnevezései nem megtévesztők

Aki a növényi kolbászra, vagy a vegán csirkefalatokra azt hiszi, hogy azok állatokból készültek, az egyszerűen csak nem elég figyelmes, ezen viszont néhány címke letiltásával nem lehet érdemben változtatni. A szabályozást illető érvek kapcsán viszont nem sok helye van a megérzéseknek vagy a véleményeknek, legalábbis amióta rendelkezünk tudományos kutatással a témában.

A Cornell Egyetem tanulmánya azt az eredményt hozta, hogy a húsipari cégek képviselőinek unásig ismételt indoklása nemhogy nem valós, annak pont az ellenkezője igaz.

„Az eredmények az mutatják, hogy: (1) a fogyasztók nem gondolják nagyobb eséllyel azt, hogy egy növényi alapú termék állati húsból készült, ha az tartalmaz állati húsra utaló elnevezéseket, mintha nem tartalmazna. (2) Igazából az állati húsra utaló elnevezések elhagyása a növényi alapú termékek nevéből jelentősen nagyobb zavart kelt a termék ízvilágára és felhasználására vonatkozóan. Együttesen az eredmények azt mutatják, hogy az olyan szabályozások, amelyek megtiltják a cégeknek az olyan elnevezések használatát a címkéiken, mint a „marha” vagy „vaj”, nem szolgálják a kormányok azon szándékát, hogy a fogyasztó kevésbé zavarodjon össze” – olvasható a tanulmány absztraktjának legvégén.

Habár Donovan Will, a ProVeg dél-afrikai területi vezetője üdvözölte a bíróság döntését, továbbra is hangsúlyozza, hogy ők párbeszédet szeretnének a témában a DALRRD és a SAMPA embereivel, hogy megfelelő diskurzus útján juthassanak egy közös álláspontra a témát illetően.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.