Most olvasott cikk
Vegán séfet keres Károly király

Vegán séfet keres Károly király

A vegán séf beosztás elnyeréséhez nem elég csupán jól főzni, akad néhány elég komoly követelmény, aminek meg kell felelnie a palota új szakácsának.

Azt azért senki ne higgye, hogy az Egyesült Királyság regnáló uralkodója, III. Károly király 74 éves korában hirtelen vegánná avanzsált, erről ugyanis szó sincs. De mindenképpen biztató jel, hogy az uralkodó fontosnak tartja egy kifejezetten vegán fogásokra specializálódott konyhai szakember alkalmazását az udvartartásban.

A hirdetés alapján „párját ritkító” lehetőség nem kis felelősséggel jár együtt. Az új pozícióra felvett szakács közvetlenül a palota főszakácsának keze alá fog dolgozni, egyben felel az új csapattagok felvételéért, betanításáért, motiválásáért és ellenőrzéséért is.

Emellett a vegán séfnek rendelkeznie kell számítástechnikai ismeretekkel, valamint a tradicionális étrendet és általánosságban véve az élelmiszeripart is behatóan kell ismernie.

„Te fogod kifejleszteni és megalkotni a változatos menüket, amiket a legjobb minőségű időszakos alapanyagokból készítesz majd el. Egy magasan képzett és gyakorlott séf vagy szenior tapasztalattal egy fine dining vagy ötcsillagos étteremből” – áll a hirdetésben.

A bentlakásos beosztás 33 nap szabadsággal jár, és az öt munkanap alatt 45 órát kell a konyhában tartózkodnia őfelsége új vegán szakácsának.

Hogyan étkezik a király?

Az biztos, hogy nem vegán módon, bár reménykedhetünk, hogy az új munkaerő olyan finom fogásokat készít majd a királynak, amik után egyre több vegán étel kerül a palota étkezőasztalára.

III. Károly továbbra is fogyaszt húst, tojást, tejtermékeket, igazából táplálkozásának nagy részét ez teszi ki, de klímavédelmi megfontolásból tudatosan csökkentette ezeknek a hozzávalóknak az arányát étkezéseiben.

Jelenleg heti két alkalommal fogyaszt vegetáriánus, egy alkalommal pedig vegán ételeket, ami önmagában nem tűnik túl soknak, de mindenképpen dicséretes, hogy míg a legtöbben csak elgondolkodnak az ilyen irányú tudatos változásokon, addig Károly meg is lépte azokat.

Nem olyan régen a hízott libamájat is betiltotta a Buckingham-palotában, illetve minden királyi birtokon – a saját birtokain már egy évtizede betiltotta a foie gras felhasználását –, mert erkölcsileg nem tartja vállalhatónak az elkészítés módját.

Károly egy 2021-es BBC-interjúban másokat is arra biztatott, hogy hozzá hasonlóan csökkentsék az állati termékek fogyasztását környezetvédelmi szempontok miatt.

(Totally Vegan Buzz)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.