Most olvasott cikk
Alex O’Connor bővebben is kifejtette, miért hagyott fel a veganizmussal

Alex O’Connor bővebben is kifejtette, miért hagyott fel a veganizmussal

Alex O’Connor a magyarázó videóban többször is leszögezi: nem a növényi étrenddel volt probléma, ugyanis nagyon jól tudja, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmaz egy jól összeállított vegán étrend.

Február egyik legmegdöbbentőbb és leginkább elszomorító híre volt – sok vegán aktivista és az életfilozófia követői számára legalábbis biztosan –, Cosmic Skeptic, vagyis Alex O’Connor azon bejelentése, hogy többé már nem vegán.

A veganizmusról, állatjogokról, állatjólétről is számos közérthető, intelligens videót készítő O’Connor lépése érthető módon meglepte a vegán közvéleményt, hiszen a félmilliós követőtáborral rendelkező vegán youtuber pálfordulása nemcsak azokat érintette negatívan, akik általa, vagy miatta léptek a veganizmus útjára, hanem a teljes mozgalmat. Ezt egyébként a magyarázó videójában is elismeri.

Nem is tudom, milyen videó lesz ez. Igazából csak nem akarom szenzációhajhásszá tenni. Elismerem, hogy egy ilyen videó sok drámát okozhat és rossz fényt vethet a vegán mozgalomra, az állatjogi mozgalomra és ez olyasmi, amit el szeretnék kerülni. Sokat gondolkodtam, hogy tudnám ezzel a videóval a legkevesebb kárt okozni az állatoknak és a mozgalomnak

– hallható a videóban.

Alexet sokan kritizálták amiatt, hogy a bejegyzésében, amelyben beismerte, hogy már egy ideje nem vegán, elég homályosan fogalmazott az indokokról, amelyek erre a lépésre sarkallták, de azt már akkor felvetette, hogy a későbbiekben valószínűleg bővebben is kifejti, miért hagyott fel a veganizmussal. Ez a videó március 9-én fel is került a csatornájára.

Nem a megszokott exvegán videóról van szó Alex O’Connor esetében

Ha mindenképpen egyetlen mondatban szeretném összesűríteni a változást magyarázó videó tartalmát – feltéve, hogy megfelelően értelmezem Alex O’Connor szavait –, akkor a régóta fennálló egészségügyi problémája (Irritábilis Bél Szindróma) valamint egy erőteljes mentális hanyatlás volt az, ami végül arra késztette, hogy visszavezesse az állati eredetű ételeket is.

Arról, hogy Alex mentális egészsége miért romlott jelentősen, nem kapunk részleteket – részben azért, mert a váltás miatt számos negatív üzenetet kapott, és nem szeretné, ha ezek az emberek a mentális egészségét fegyverként használnák ellene –, de utalt rá, hogy magánéleti dolgok álltak a háttérben.

Amit viszont több alkalommal is kategorikusan kijelentett, hogy tudja, hogy egy növényi alapú étrendben minden megtalálható, ami az egészséges szervezetnek kell, valamint ha bármilyen egészségügyi problémát is tapasztalt, azért nem általánosságban a növényi alapú étrend a hibás, hanem az általa folytatott étrend.

Ez üdítő újdonság a jól megszokott exvegán videókhoz képest, ahol az alanyok legtöbbször konkrétan a veganizmusnak róják fel az egészségük romlását, annak ellenére, hogy kis utánajárással könnyedén kideríthető, hol hibáztak az étrendjük megtervezése közben.

„Az emberek elkezdtek kérdezgetni, hogy mégis mi az a mágikus tápanyag, amit nem tudok megszerezni a növényektől és ezt most leszögezném: nincs ilyen! Minden tápanyag, ami szükséges ahhoz, hogy egészséges legyél, megtalálható egy megfelelően összeállított növényi étrendben. Most azokról az okokról szeretnék neked beszélni, hogy miért volt számomra nehézkes ennek a megfelelően összeállított étrendnek a fenntartása” – mondja.

Alex nem tudja, hogy mit hoz a jövő és nem tartja kizártnak azt sem, hogy visszatér a növényi alapú étrendhez. Az erkölcsei továbbra sem változtak, a nagyipari állattartással és az állatok szenvedésével kapcsolatban ugyanúgy érez.

Cosmic Skeptic, vagyis Alex O’Connor mindenképpen hiányozni fog a mozgalomnak, hiszen ahogy azt a videói alatt olvasható kommentek alapján is láthatjuk, számos embert vezetett az állatok ellen elkövetett szükségtelen szenvedéstől és kegyetlenségtől mentes élet, vagyis a veganizmus útjára.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.