Most olvasott cikk
Károly király megtiltotta, hogy libamájat szolgáljanak fel a királyi rezidenciákon

Károly király megtiltotta, hogy libamájat szolgáljanak fel a királyi rezidenciákon

Károly király, az Egyesült Királyság új uralkodója hivatalosan betiltotta a foie gras felhasználását a Buckingham-palotában és minden királyi birtokon.

Anglia új uralkodójának hízott libamájjal szembeni ellenérzése nem új keletű dolog. Károly régóta lobbizik a jobb állattartási körülményekért, környezeti terhelésének csökkentése érdekében pedig úgy döntött, hogy hetente két alkalommal teljesen húsmentesen fog étkezni.

Wales hercegeként saját birtokain már egy évtizede betiltotta ezt a sok helyen még most is ínyencségnek számító ételt, királyként pedig megerősítette a hízott libamájra vonatkozó tiltást.

A PETA állatvédő szervezetnek küldött levelében a királyi háztartás vezetője, Sir Tony Johnstone-Burt megerősítette, hogy a királyi birtokok egyike sem vásárol hízott libamájat, és nincs is tervben, hogy ezt a tiltást feloldják.

Ha Károly király ki tudja tiltani megkínzott madarak beteg máját a Buckhingham-palotából, akkor nagyon reméljük, hogy Biden elnök is követi a példáját és kitiltja a foie gras-t a Fehér Házból

adott hangot reményének Ingrid Newkirk, a PETA munkatársa a hírrel kapcsolatban.

Az állatvédő egyesület nagyon örült a tiltás kiterjesztésének és hálából foie gras helyett faux gras-t, vagy hamis libamájat küldtek az uralkodónak, amit a Michelin-csillagos vegán séf, Alexis Gauthier készített, és amit a szakács rendszeresen használ vegán luxuséttermében, a Londonban található Gauthier Soho-ban.

Károly intézkedése a következő királyi birtokokon tiltja a hízott libamáj használatát: Balmoral, Sandringham, Windsor-kastély, Hillsborough-kastély, Buckingham-palota.

Továbbra sem tiltott az import

Az Egyesült Királyság területén jelenleg tilos hízott libamájat előállítani, de a felhasználásra vagy behozatalra vonatkozóan nincsenek korlátozások. Volt olyan időszak, amikor tervben volt a teljes tilalom, de ezeknek a szabályozásoknak a jövője egyelőre nem ismert.

A gasztronómiai érdeklődésűek közkedvelt ínyencsége, a hízott libamáj úgy készül, hogy az állatokkal a nekik szükséges táplálék sokszorosát etetik meg, aminek következtében a májuk megbetegszik, elzsírosodik.

Az etetések az állat számára kifejezetten fájdalmas módon, erőszakkal történnek. Egy 30-50 cm-es csövet dugnak le a madarak torkán, amin keresztül néhány másodperc alatt átpumpálják az ételt. Ezt a folyamatot a hizlalás időszakában rendszeresen megismétlik.

A sok országban állatkínzásnak minősített gyakorlat Magyarországon nem csak legális, egyenesen hungarikumnak számít. Hazánk a világ második legnagyobb libamáj előállítója és első számú exportőre.

Akik részletesebben olvasnának ennek a végtelenül kegyetlen és sok szenvedést okozó, kulináris különlegesség előállításának módszereiről, azok számára ezt a cikket ajánljuk, amelyben részletesen kifejtettük a hízott libamáj előállításával kapcsolatos erkölcsi és egészségügyi problémákat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.