Egy vegán fogás elengedhetetlen kiegészítő eleme lehet az öntet, legyen szó salátáról vagy éppen egy vegán tálról. Alább leírjuk a tökéletes salátaöntet három titkát, amihez egy mintareceptet is találtok.
Tippek a tökéletes zöld öntet elkészítéséhez
A legjobb, ha kiválasztasz egy fő elemet, ami az öntet tömegét adja majd. Ez lehet bármilyen zöldség vagy hüvelyes, esetleg két egymáshoz illő alapanyag kombinációja: gondolj itt szárzellerre, cukkinire, zöldborsóra és avokádóra.
Ehhez kell valami, ami krémesebbé teszi: ez lehet tahini, azaz szezámkrém, amit elkészíthetsz otthon vagy egészségboltokban is megvehetsz, vagy bármilyen olajos mag, mint például kesudió, tökmag, napraforgómag, mandula és dió.
A tökéletes ízhatásért pedig szükséged lesz fűszerek és savak hozzáadására. Fűszerként használhatsz fokhagymát, bazsalikomot, kaprot vagy bármilyen friss zöldfűszert. A savasságot friss citrom leve, alma- vagy balzsamecet tudja biztosítani. Elviheted édesebb irányba is, például agávészirup vagy datolya hozzáadásával.
Hozzávalók:
- 3 szál szárzeller
- 100 g zöldborsó
- 30 g kesudió
- 1 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- só
- frissen őrölt bors
- nagy marék friss bazsalikom
Elkészítés:
- A kesudiót áztasd be éjszakára szoba-hőmérsékletű vízbe, vagy egy órára forró vízbe, majd csepegtesd le.
- A kesudiót egy erős turmixgépben vagy késes aprítóban mixeld krémes állagúra a citromlével, a fokhagymával és a bazsalikommal együtt.
- Jöhet bele a főtt zöldborsó, a kisebb darabokra vágott szárzeller, só és pár tekerés frissen őrölt bors. Mixeld addig, amíg homogén állaga nem lesz és fokozatosan adj hozzá vizet, amíg eléred a kívánt állagot.
- Felszolgálhatod mártogatósként, salátaöntetként vagy tésztaszószként, de bármilyen ételt feldobhatsz vele.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.