Most olvasott cikk
Így készül a tökéletes zöld salátaöntet (TÉNÉ)

Így készül a tökéletes zöld salátaöntet (TÉNÉ)

Egy vegán fogás elengedhetetlen kiegészítő eleme lehet az öntet, legyen szó salátáról vagy éppen egy vegán tálról. Alább leírjuk a tökéletes salátaöntet három titkát, amihez egy mintareceptet is találtok.

Tippek a tökéletes zöld öntet elkészítéséhez

A legjobb, ha kiválasztasz egy fő elemet, ami az öntet tömegét adja majd. Ez lehet bármilyen zöldség vagy hüvelyes, esetleg két egymáshoz illő alapanyag kombinációja: gondolj itt szárzellerre, cukkinire, zöldborsóra és avokádóra.

Ehhez kell valami, ami krémesebbé teszi: ez lehet tahini, azaz szezámkrém, amit elkészíthetsz otthon vagy egészségboltokban is megvehetsz, vagy bármilyen olajos mag, mint például kesudió, tökmag, napraforgómag, mandula és dió.

A tökéletes ízhatásért pedig szükséged lesz fűszerek és savak hozzáadására. Fűszerként használhatsz fokhagymát, bazsalikomot, kaprot vagy bármilyen friss zöldfűszert. A savasságot friss citrom leve, alma- vagy balzsamecet tudja biztosítani. Elviheted édesebb irányba is, például agávészirup vagy datolya hozzáadásával.

Hozzávalók:

  • 3 szál szárzeller
  • 100 g zöldborsó
  • 30 g kesudió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • frissen őrölt bors
  • nagy marék friss bazsalikom

Elkészítés:

  1. A kesudiót áztasd be éjszakára szoba-hőmérsékletű vízbe, vagy egy órára forró vízbe, majd csepegtesd le.
  2. A kesudiót egy erős turmixgépben vagy késes aprítóban mixeld krémes állagúra a citromlével, a fokhagymával és a bazsalikommal együtt.
  3. Jöhet bele a főtt zöldborsó, a kisebb darabokra vágott szárzeller, só és pár tekerés frissen őrölt bors. Mixeld addig, amíg homogén állaga nem lesz és fokozatosan adj hozzá vizet, amíg eléred a kívánt állagot.
  4. Felszolgálhatod mártogatósként, salátaöntetként vagy tésztaszószként, de bármilyen ételt feldobhatsz vele.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.