A saláta tökéletes választás lehet, amikor könnyű, de ízletes ételre vagy köretre vágysz. Frissítőek és lehetnek igazán laktatóak is, mint ez a lencsés quinoasaláta.
Tele van ízekkel, érdekes textúrákkal, ráadásul fehérjében is gazdag a lencsének és a quinoának köszönhetően.
Hozzávalók (2 adaghoz):
A salátához:
- ½ bögre (kb. 80 g) száraz quinoa
- 1 kis konzerv (240 g) lencse
- 80 g bébispenót
- ½ kígyóuborka
- 1 közepes kaliforniai paprika (sárga)
- 2 evőkanál aszalt vörös áfonya
- egy marék mandula
- egy csokor friss petrezselyemzöld
- ½ evőkanál olívaolaj
- só
Az öntethez:
- 1 evőkanál mustár
- ½ evőkanál agávészirup/cukor
- fél citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- Mosd át folyóvíz alatt a quinoát legalább egy percig (így nem lesz keserű).
- Hevíts fel egy edényben fél evőkanál olajat és add hozzá az átmosott quinoát. Közepes lángon pirítsd két percig, majd vedd magasabbra a lángot és adj hozzá egy bögre (a quinoa térfogatához képest kétszeres mennyiségű) vizet és egy csapott teáskanál sót. Ha felforrt, vedd alacsonyra a lángot.
- Pár percenként keverj rajta egyet, majd ha elfőtte a levét (kb. 20 perc) zárd el alatta a lángot és fedd le további 10-15 percig, hogy teljesen megpuhuljon.
- Közben készítsd el az öntetet. Egy kisebb tálba tegyél egy evőkanál mustárt, fél evőkanál agávészirupot, fél citrom levét, egy gerezd zúzott fokhagymát egy evőkanál olívaolajat és ízlés szerint sózd, borsozd.
- A lila hagymát szeleteld fel és sózd le, majd 5-10 perc múlva mosd át és csepegtesd le, ettől kevésbé fog csípni és nem dominál majd a salátában. A kígyóuborkát és a paprikát darabold fel tetszés szerint, a petrezselymet pedig aprítsd fel.
- Egy nagyobb tálba halmozd bele az átmosott és lecsöpögtetett bébispenótot, a lencsét, az aszalt vörös áfonyát, a mandulát, a feldarabolt kígyóuborkát, paprikát, lila hagymát, petrezselymet és a megfőtt quinoát, majd keverd hozzá az öntetet.
Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.