Kitiltják az amerikai bully XL kutyafajtát az Egyesült Királyságból

Megosztó a brit kormány terve, amely szerint kitiltják a veszélyesnek ítélt amerikai bully XL kutyafajtát az Egyesült Királyságból. A főállatorvos szerint amnesztiát is lehet majd kapni, de csak bizonyos feltételekkel.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy év végéig kitiltják az Egyesült Királyságból az amerikai bully XL kutyafajtát.

A döntést számos incidens előzte meg, például szeptember elején is történt egy támadás Birminghamben. Sétáltatás közben az elszabadult amerikai bully XL először egy 11 éves kislányra támadt rá, majd két férfit is megsebesített – mindhárman kórházba kerültek. Az esetet követően a brit belügyminiszter válságtanácsot hívott össze.

Legutóbb 1991-ben került fel a kutya az Egyesült Királyságban a veszélyes fajták listájára. A fajta, amelynek kan példánya elérheti az 57 kilogrammot és az 53 centiméteres marmagasságot, először 2014-ben tűnt fel az Egyesült Királyságban. A britek gondozásában lévő kutyáknak kevesebb mint egy százaléka sorolható ehhez a fajtához. Miközben azonban láthatóan nem a legelterjedtebb fajta az országban, tavaly tíz halálos kimenetelű kutyatámadásból hat amerikai bully XL-hez volt köthető.

Mark Spencer környezetvédelmi miniszter elárulta, nem lesz ez egy csettintésre teljesíthető vállalás a kormány részéről, de ragaszkodnak a teljesítéséhez.

Végig kell mennünk egy bizonyos folyamaton, amelynek során azonosítani kell az adott kutya és az adott kutyatípus jellemzőit. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy nem a rossz fajta kutyát fogjuk kitiltani

– nyilatkozta a BBC-nek.

A kutyafajta szerelmesei petíciót indítottak

Nem meglepő módon alaposan megosztja a lakosságot a kérdés: megtilthatja-e a kormány az Egyesült Királyságban lakóknak, hogy amerikai bullyt tartsanak, jogos-e az elővigyázatosság?

A rossz gazdák a hibásak, nem a fajta

érvelt a tiltással szemben Glyn Saville, aki kétgyermekes apukaként tart ilyen fajtájú kutyát. Egy petíciót is elindított azért, hogy a kabinet álljon el az amerikai bullyval kapcsolatos terveitől. A kezdeményezését már több mint 540 ezren alá is írták.

Christine Middlemiss, az Egyesült Királyság főállatorvosa igyekezett csitítani a hőzöngőket. Azt mondta, nem úgy kell elképzelni a jövőbeli tiltást, hogy az összes gazdinak meg kell majd válni a kutyájától, ha az ilyen fajtájú.

Amnesztiát is lehet majd kapni. Akinek ilyen kutyája van, annak regisztrálnia kell majd a tartást és eleget kell tennie bizonyos elvárásoknak

– jelentette ki.

Előfeltétel lesz például, hogy az állat jól szocializált, jól nevelt legyen. Kötelezően ivartalanítani kell majd őket, nyilvános helyen pedig csak szájkosárral és pórázon lehet sétáltatni. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a gazdák a tiltás után is megtarthatják amerikai bully XL fajtájú kutyájukat.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.