Most olvasott cikk
Egy kutatás szerint a vegán táplálással javulhat a kutyák egészsége

Egy kutatás szerint a vegán táplálással javulhat a kutyák egészsége

A megfelelően összeállított vegán étrend a kutyák egészségének is jót tesz – derül ki egy friss vizsgálatból. Az állatok vérképe javult a növényi étrend beiktatása után.

Amikor az átlagember elkezd érdeklődni a veganizmus iránt, az első terület, ahonnan általában kiiktatja az állati eredetű termékeket, az a saját táplálkozása. Ezt követik az egyéb mindennapokhoz kapcsolható tételek, mint például a ruházat vagy a szépségipari termékek. A folyamat egy pontján aztán az is bevillan, hogy nem tekinthető túl etikusnak az sem, hogy a saját kedvence kedvéért vágóhídon kell más állatoknak elpusztulni.

Megosztó téma: kell-e a kutyák szervezetének egészséges működéshez a hús? Majdnem annyira megosztó ez a kérdés, mint a vegán gyereknevelés. Egy új tanulmány alapján azonban megnyugodhatnak a vegán kutyatulajdonosok: kedvenceik is táplálkozhatnak teljes értékűen kizárólag növényi eredetű ételekkel is. Ehhez azonban fontos, hogy az étrendjében megfelelő arányban legyenek meg a szükséges tápanyagok.

A kutatás keretében 12 felnőtt kutyát etettek kétféle, gondosan összeállított vegán étrendet követve. Mindkét készítményt a növényi alapú kutyatápokat gyártó cég, a Bramble biztosította, valamint az egész felmérés finanszírozását is vállalta. A vizsgálatban használt ételeket táplálkozási szakértő állította össze, teljes értékű élelmiszerekből álló keverék volt, tartalmazott lencsét, csicseriborsót, édesburgonyát és gyümölcsöt is.

A szakértők összehasonlították a két vegán kutyakészítmény teljes emészthetőségét (ATTD) egy népszerű csirkealapú kutyatápéval. Arra jutottak, hogy valamennyi étrendnek magas volt az ATTD-értéke, az összes makrotápanyag emészthetőségi szintje meghaladta a 80 százalékot.

„Kevésbé szaglik”

A kutatók nőstény beagle kutyákat etettek a két vegán menü egyikével, vagy húsossal, és kizárólag ezt kapták 15 napon keresztül. Ezt követően vér- és székletmintát vettek, hogy lássák, milyen hatást gyakoroltak az egyes étrendek a kutyák vérképére és mikrobiomjára.

A kutatás konklúziójaként megállapították, hogy a növényi alapon táplált kutyák nem voltak kevésbé egészségesek a hagyományos étrendűeknél. Sőt: a vegán kutyatápot kapott állatok vérében kevesebb zsír keringett, mint a hússal etetett példányok esetében. A tanulmány szerzői szerint

a vegán ételeket fogyasztó kutyák esetében alacsonyabb koleszterin- és trigliceridszintet, valamint egészségesebb vérlemezke- és fehérvérsejtszámot mértek, mint a húst fogyasztó kutyáknál.

Nem ez az első tanulmány, amely során a vegán táplálás kutyák egészségére gyakorolt hatását próbálták felmérni. Egy 2022-es tanulmány során is arra jutottak, hogy egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára a növényi étrend a húsosnál.

Ezúttal azonban egy meglepő felfedezésre is jutottak vizsgálat közben a kutatók: kiderült, hogy a vegán étrendet követő kutyák széklete kevésbé büdös. „Így is szaglik persze, de valószínűleg kevésbé” – mondta Kelly Swanson, a tanulmány írója. „Összességében a vegán étrenddel táplált kutyáknál a bélrendszer egészsége szempontjából megfigyelhető volt néhány előnyös elmozdulás.”

A szakértő mindenesetre azt is hangsúlyozta, semmiképp sem javasolja, hogy a kutyatartók egyik napról a másikra vegán étrendre állítsák át kedvenceiket. Ennek a folyamatnak a megtervezéséhez és kivitelezéséhez, az új étrend megfelelő összeállításához mindenképp orvos vagy dietetikus felkeresését javasolja. Erre egyébként Magyarországon is van lehetőség, az azonban kérdéses, hogy mennyire támogatja az országban elérhető szűk szakértői rétegből bármelyik is a kutyák átállítását a vegán kutyatápra.

(IFLScience)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.