Most olvasott cikk
A vegán táplálás egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára, állítja egy új kutatás

A vegán táplálás egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára, állítja egy új kutatás

Vegán étrend kutyáknak

Egy a Guardian által közölt kutatás eredménye alaposan megváltoztathatja a kutyák táplálkozási szokásaival kapcsolatos elképzeléseinket. A 2500 négylábúra kiterjedő megfigyelés szerint ugyanis a vegán kedvencek ritkábban járnak állatorvoshoz és kevesebb gyógyszerre van szükségük. 

A témában eddig végzett legnagyobb tanulmány szerint a növényi alapú étrend egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára, mint a hagyományos húsalapú étrend. De csak akkor, ha teljes értékű.

Egy éven keresztül, több mint 2500 kutya étkezési szokásait követték nyomon a kutatók, a gazdák által kitöltött felmérések segítségével. Hét általános egészségi mutatót értékeltek, köztük az állatorvosi látogatások számát, valamint huszonkét gyakori betegség jelentkezését.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hagyományos étrenden élő kedvencek csaknem fele szorult gyógyszeres kezelésre a vizsgált időszak során, míg ez a vegán tápon élő ebek közül csupán egyharmadára volt igaz.

Egy másik, 2021-es tanulmány szerint a kutyák a növényi étrendet éppúgy kedvelik, mint a megszokott hús alapú eledeleiket.

A vizsgálatban részt vevő állatok egy része kizárólag nyers húst kapott, s ezek némileg egészségesebbnek bizonyultak, mint vegán társaik. Ám ebben annak is nagy része lehetett, hogy előbbiek átlagosan legalább egy évvel fiatalabbak voltak.

De hogy is kerültek szóba a kutyák? A nyugati társadalmak túlzott húsfogyasztásának környezetre és egészségre gyakorolt káros hatására egyre több a bizonyíték, miközben a haszonállatokkal való helytelen bánásmód is növekvő aggodalomra ad okot.

Emiatt a világszerte mintegy 470 millió kedvtelésből tartott kutya gazdája, saját kedvencének étrendjén is változtatni kíván. 2020-ban már körülbelül 9 milliárd dollár értékben adtak el húsmentes állateledeleket világszerte. Az ágazat tehát igen gyorsan növekszik.

A tanulmány vezetője, Andrew Knight professzor szerint, felmérésük messze az eddig legszélesebb alapokon nyugvó publikáció, így annak eredménye mindenképpen figyelemre méltó.

A Winchesteri Egyetem munkatársa ugyanakkor a többinél némileg jobban teljesítő nyershús-diétával kapcsolatban nem csak azt hangsúlyozta, hogy a tesztalanyok lényegesen fiatalabbak voltak, de azt is, hogy a korábbi tanulmányok jelentős része bizonyítottan kimutatta, az ilyen étrend sokkal jobban szennyezett patogén baktériumokkal és parazitákkal, mint a hagyományos. Hosszú távon tehát komoly betegségekhez vezethet – állítja a szakember.

A Plos One folyóiratban megjelent összegzés alapjául szolgáló 2536 kutya több mint fele hagyományos húsalapú étrendet követett, míg egyharmaduk nyers húst fogyasztott, 13 százalékuk pedig vegán táplálékot kapott.

Az első csoportban lévők 17%-a egy év során négyszer vagy még annál is többször járt állatorvosnál, a másodikhoz tartozók 9%-a, míg az utóbbiban szereplőknek 8%-a. Az egészségügyi problémákkal küzdő kutyák esetében is a hagyományos étrenden élők vezették a listát 49%-kal, ám ebben az esetben a nyers húst fogyasztó (43%)  és a vegán (36%) kutyák között már helycsere történt, utóbbiak javára.

A pusztán felmérésen alapuló tanulmányok nem tudják feltárni az eredmények valódi okát, de Knight doktor feltételezése szerint a súlyprobléma fontos tényező lehet.

„A házi kedvencek egyik leggyakoribb egészségügyi problémája a túlsúly vagy az elhízás, és amikor a reklámozott húsalapú termékeket megvizsgáljuk, egyértelmű kalóriatöbbletet tapasztalunk” – véli a szakember. – Tudjuk, hogy a túlzott hús- és tejtermék-fogyasztás komoly egészségügyi kockázatokkal jár az emberek esetében, miért lenne ez másképp a kutyáknál, amikor gyakran pontosan ugyanazok az összetevők találhatók a nekik szánt termékekben is. Egyes országokban ráadásul az állateledel emberi fogyasztásra alkalmatlan húst is tartalmazhat.”

Az eredmények megerősítéséhez természetesen további kutatásokra van szükség, hiszen a tanulmány legfőbb korlátja éppen az, hogy a vizsgált állatpopulációt nem zárták be egy kutatóintézetbe és nem követtek szigorúan meghatározott étrendet.

A vizsgálat a természetes körülmények között, otthonukban élő kutyák szokásait és egészségi állapotát követte nyomon. Éppen ezért jó jelzést adhat arról, hogy a mindennapokban milyen egészségügyi következményekkel járhat kedvenceink táplálkozása.

A Brit Állatorvosok Szövetségének elnök, Justine Shotton szerint ma már számos kutatás foglalkozik a vegán kutyadiétákkal, ez a legfrissebb pedig alátámasztja az előnyökre vonatkozó bizonyítékokat.

„Hosszú éveken át tartó követésből eredő eredmények még nem állnak a rendelkezésünkre – vélte Justine Shotton. – Éppen ezért várjuk a további kutatásokat arra vonatkozóan, hogy a növényi alapú táplálkozás hosszú távon kielégítheti-e kutyáink igényeit. Bár mi nem javasoljuk pillanatnyilag a vegán étrendet, elméletileg azonban ennek semmi akadálya. Éppen ezért a gazdáknak szakértő állatorvosi tanácsokra van szükségük az esetleges étrendi hiányosságokból fakadó betegségek elkerülése érdekében.”

A felmérésben résztvevők többsége az Egyesült Királyságban és más európai országokban él, s több mint 90 százalékuk nő. Andrew Knight szerint azonban ez az utóbbi tény nem okozhatott komoly eltérést a valós viszonyokhoz képest.

A ProVeg International – mely köztudottan a növényi alapú és fenntarthatóbb táplálkozást népszerűsíti – által finanszírozott tanulmányt kidolgozó, levezető és lektoráló egyetemi doktor maga is vegán étrendet követ, de kutyája nincs.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.