Most olvasott cikk
A jól összeállított vegán tápok megfelelnek a háziállatok igényeinek – állítja egy új kutatás

A jól összeállított vegán tápok megfelelnek a háziállatok igényeinek – állítja egy új kutatás

Egy új kutatás eredményei újra felfűthetik azt a régóta tartó heves etikai és egészségügyi vitát, ami a háziállatok megfelelő étrendjéről folyik állattartók, állatvédők és szakemberek között.

A Winchesteri Egyetem állatorvos professzorának, Andrew Knight-nak a kutatási eredményei azt mutatják, hogy a növényi alapú tápok legalább ugyanolyan, de akár jobb egészséget is biztosíthatnak háziállatainknak, amennyiben ezeket a tápokat kiegészítették a szükséges hozzávalókkal és tápanyagtartalmukat megfelelően állították össze.

Az Egyesült Királyságban 2006 óta érvényben lévő állatjólléti törvényén értelmében az a gazdi, aki nem megfelelő módon táplálja házi kedvencét, 20.000£ (~8.6M Ft) pénzbírsággal, vagy akár 51 hét elzárással is büntethető. Habár maga a törvény nem említi név szerint a növényi alapú állateledeleket, Justine Shotton – az Angliai Állatorvosok Egyesületének elnöke – úgy nyilatkozott:

„Nem ajánljuk, hogy vegán táppal etessék kutyájukat, mert úgy sokkal nehezebb eltalálni a tápanyagok megfelelő egyensúlyát, ami az ebből fakadó hiánybetegségek kialakulásához vezethet.”

Mondandóját azzal egészítette ki, hogy az étrendben eszközölt bármilyen változtatást kizárólag olyan állatorvos felügyelete mellett kíséreljenek meg a gazdik, aki a szükséges táplálkozástudományi ismeretekkel is rendelkezik. Elmondása szerint minden állattartó köteles a legjobb módon gondoskodni kedvencéről, ebbe pedig a megfelelő étel biztosítása is beletartozik.

A Blue Cross állatmentő szervezet állatorvosa is felszólalt a növényi alapú tápok ellen. Véleményében hangsúlyozta, hogy a macskák speciális tápanyagszükséglete miatt kifejezetten nehéz őket megfelelően táplálni vegán módon.

Knight eredményei egy nagyobb kutatás részét képezik, amely azt találta, hogy a növényi alapú állateledelek tápanyag tekintetében megegyeztek a húst is tartalmazó többi termékkel, fogyasztásuk pedig legalább annyira élvezetes az állatok számára.

A kutyáknak, macskáknak és más állatoknak tápanyagok kellenek, nem pedig hús vagy egyéb konkrét hozzávalók. Egy jól összeállított tápanyagegyüttesre van szükségük, és ha ezt biztosítják számukra egy kellőképpen ízletes, vagyis fogyasztásra ösztönző, megfelelően emészthető formában, akkor nagyszerűen fogják érezni magukat. Az eredmények is ezt igazolják. Az állítás, hogy a vegán étrenden tartott állatok szükségszerűen betegek lesznek, és hogy ez kegyetlenség velük szemben, ellentmond a szakterület kutatási eredményeinek.

Hozzátette, hogy a kutyákat könnyebb növényi táplálkozásra szoktatni, hiszen a velünk való több ezer éves együttélés következtében mindenevővé fejlődtek. A húsevő macskák számára szükséges fehérjéket – mint például a taurin – pedig egyébként is szintetikus módon kell pótolni a legtöbb állateledelben az intenzív feldolgozási folyamatok miatt.

Guy Sandelowsky, az Omni vegán kutyaeledelt gyártó cég alapítója szerint az ő készítményeik – amelyek édesburgonya, barnarizs és tök felhasználásával készülnek – 30%-kal több fehérjét tartalmaznak a húst is használó kutyatápokhoz képest. Úgy fogalmazott:

Teljességgel röhejes minden növényi készítményt egy kalap alá venni. Amikor az emberek saját maguk próbálnak valamit összekotyvasztani, akkor szoktak jelentkezni a gondok.

A Kaliforniai Egyetem, Los Angeles (UCLA) kutatása alapján az állateledelek gyártása a húsiparhoz köthető környezeti terhelés 25%-át teszi ki, ami nagyjából megegyezik 13.6 millió autó egy éves üzemeltetésének kibocsátási értékeivel, vagyis 64 millió tonna szén-dioxid légkörbe juttatásáért felelős.

Talán ezzel is indokolható, hogy a Mintel piackutató cég egyik felmérése alapján az angliai állattartók 34%-a tartja kívánatosnak, hogy gyakran kapjon növényi táplálékot kedvencük, hiszen a fenntarthatóbb, környezettudatosabb életvitelre való törekvés elterjedésével a háziállatok szénlábnyoma is egyre több figyelmet kap.

Elisa Allen, a PETA angliai szervezetének vezetője szerint az emberek azért is kezdenek elfordulni a húst tartalmazó eledelektől, mert ezekben megtalálhatók ugyanazok a hormonkészítmények, rovarirtók és antibiotikumok, mint a legtöbb emberek számára készült húskészítményben, de kiegészülve az emberi fogyasztásra alkalmatlannak ítélt állati részekkel is.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.