Most olvasott cikk
700 millió csirkét ölnek meg Amerikában a Super Bowl miatt

700 millió csirkét ölnek meg Amerikában a Super Bowl miatt

A mai napra 700 millió csirkét ölnek meg Amerikában a Super Bowl miatt

A mai Super Bowl esemény majdnem mindenkinek győzelem: az emberek végre ismét izgulhatnak az amerikai futball liga döntőjén, a húsipar pedig ismét hatalmas profitot könyvelhet el.

De valakiről mintha megfeledkeztünk volna…

Csak Amerikában erre a napra 700 millió csirkét mészárolnak le, hogy közel 1.39 milliárd csirkeszárnyat fogyaszthassanak az emberek. Idén 27 millióval több, mint tavaly. Ráadásul ez a szám egyetlen nap alatt megközelíti az egész emberi történelem során háborúban megölt emberek számát. Egyetlen nap alatt. Vajon helyes ez így?

Profit mindenek felett

A National Chicken Council sem a csirkék oldalán áll: azt próbálja elérni a Kongresszusnál, hogy a holnapi napot a Super Bowl Sunday után nevezzék el “National Chicken Wing Appreciation Day”-nek (Nemzeti Szirkeszárny Értékelő Nap).

Ám felmerül a kérdés, hogy a csirkeszárnyat nem-e úgy tudnánk a legjobban értékelni, ha meghagynánk a csirkének, az életével együtt?

Ugyanis ez az 1.39 milliárd szárny elég lenne ahhoz, hogy háromszor körberepüljük vele a Földet, eljussunk vele a Holdig vagy egész Amerikában minden felnőtt nő, felnőtt férfi és gyermek 4 darabot egyen belőle.

Ilyenkor persze nem csak az állatok életének kioltása sajnálatos, de az elfogyasztott mennyiség egészségügyi hátrányai, környezetvédelmi terhe és a pazarlás hatalmas mértéke. Sajnos egyik sem érdekel senkit, hiszen a húsipar sok milliárd dollárból elhitette mindenkivel, hogy ez szükséges.

És ha mindez nem lenne elég sokkoló, Amerikában szintén van egy másik ismert állatmészárlási nap — A Hálaadás. A nap, amikor országszerte 240 millió pulykát mészárolnak le, miközben hálát adnak a békéért és bőségért. Ez kicsit abszurd, nem?

Az ételnek arca van

Visszatérve a csirkékhez, érdemes belegondolni, hogy kit akarunk megenni.

A csirkék rendkívül intelligens és érzelmes állatok, ha nem tárgyként kezeli őket az ember.

  • A szemük annyira különleges, hogy képes olyan ultraibolya fényeket is érzékelni, amit az emberi szem nem lát
  • Generációról generációra átadják egymásnak a megszerzett tapasztalataikat
  • Alvás közben ők is képesek eljutni a REM (rapid eye movement – gyors szemmozgás) fázisba, ami azt jelenti, hogy ők is álmodnak, akárcsak mi
  • Meg tudnak különböztetni több, mint 100 különböző arcot. Nem csak egymásét, de az emberekét is!
  • Felfogják, hogy az elrejtett tárgyak még léteznek valahol, csak meg kell keresni. A szakemberek ezt egy 2 éves gyermek intelligenciájához hasonlítják
  • A tyúkok kommunikálnak a csibéikkel, már jóval azelőtt, hogy azok kikelnének
A tyúkok kommunikálnak csibéikkel
Michael Anfang / Unsplash

Fontold meg, hogy idén – ha követed a Super Bowl-t -, ne állatokat fogyassz, hanem készíts vegán szárnyakat! Ha ügyes vagy, talán még finomabb is lesz. ????


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.