Most olvasott cikk
Dr. Greger: Hogyan nyerjünk háborút a rák ellen?

Dr. Greger: Hogyan nyerjünk háborút a rák ellen?

Dr-Greger-Hogyan-nyerj-háborút-a-rák-ellen

Az elmúlt néhány évtizedben a korai diagnózisra és hatékonyabb kezelésekre támaszkodva szállt hadba az orvostudomány a rák ellen.

Ezt a háborút azonban mind ez idáig nem sikerült megnyerni. A gyógyszeripar ennek ellenére kevés jelét mutatja annak, hogy elismerje, esetleg hibás a stratégiájuk.

Kicsit olyan ez, mint ha egy világháborús tábornok azt mondaná:

„A Veszteség: hatalmas. Meghódított terület: elhanyagolható. Következtetés: folytassuk!”

Nem túl jó arány

Ha megnézzük a rák-gyilkos kemoterápia eredményeit, a rákbetegek mindössze körülbelül 2%-a él 5 évnél tovább. Valójában van néhány gyermekkori rák, amik kezelésében jó eredményeket értünk el, ahogy a hererák és a Hodgkin’s kór (nyirokcsomó daganat) esetében is, de ha korunk leggyakoribb daganatainak adatait nézzük – vastagbél, tüdő, mell és prosztata – , a sikeresség aránya már csak 1%, azaz egyetlen százalék.

Különböző rákbetegségek túlélési esélye

Ez azt jelenti, hogy a közel 14.000 vastagbélrákos betegből a kemoterápiának köszönhetően mindössze 146 ember él 5 évnél tovább.

Tehát a túlélés esélye nagyjából egy a százhoz, de ezt az orvosok nem mondják meg betegeiknek.

„… az újabb és újabb kemoterápiás szereket áttörésként mutatják be, végül csendben beszüntetik. A legelterjedtebb daganatok túlélésére gyakorolt minimális befolyásunk ellenére sok beteg azt hiszi, olyan kezelést kap, ami jelentősen javítja gyógyulásának esélyét.”

– állítja egy tanulmány.

Gyógyítani nem tudják, csak csökkenteni

A kemoterápia, az 5 éves túlélésre gyakorolt minimális hatásának, valamint az elmúlt 20 évben tett erőfeszítések eredménytelenségeinek köszönhetően pusztán palliatív szerepet játszik. Csökkenteni tudja a daganatok méretét, enyhíti a fájdalmat és nyomást – de az élet meghosszabbításában egyáltalán nem játszik szerepet.

„A kezelések sikertelensége, azzal a felismeréssel párosítva, hogy a daganatok túlnyomó többségének kialakulása környezeti tényezőkkel, életmóddal hozható összefüggésbe, azt diktálja, hogy  a megelőzést kell tekintsük legfőbb célunknak.”

A rák nagyrészt megelőzhető betegség, de ez jelentős életmódváltást követel.

Az évi több millió rákkal diagnosztizált beteg 90-95% életmódbeli tényezők, míg 5-10%-a „rossz gének” miatt betegszik meg. Ezt tudjuk, mivel óriási különbségek vannak az egyes ráktípusok előfordulásában a világ más-más részein, amik aztán szépen megváltoznak, amikor az emberek átköltöznek egyik lakóhelyükről a másikra.

Így például a mellrák előfordulásának aránya országonként nagyságrendileg eltérő, az Afrikaiak és Ázsiaiak körében például a legalacsonyabb a betegség előfordulási aránya, egészen addig, míg az ott élők lakóhelyet nem változtatnak és nem kezdenek el úgy élni és étkezni, mint az Amerikaiak, Argentinok, Európaiak vagy az Ausztrálok.

Tehát a rák problémájának kezeléséhez újfajta megközelítésre van szükség. A rák elleni háború megnyerésének kulcsa a megelőzés, ami nemcsak sokkal hatásosabb, de az a nagy előnye is megvan, hogy nem jár komolyabb kellemetlenséggel, legfeljebb nikotin megvonási tünetek megjelenésével. Másrészt a hagyományos rákterápia még ha sikerrel is jár, gyakran jóval nagyobb fizikai és lelki szenvedést okoz a páciensnek. Valójában néhány rákterápia még rosszabb is, mint maga a betegség.

Megelőzés

Legfontosabb azonban, hogy az egészséges életmód csírájában folytja el a betegséget, míg a korai diagnózis és kezelés nem változtatja meg a rákosok arányát; nem változtatja meg a betegek számát sem.

A rák sokkal inkább étrendfüggő, mint génfüggő

A rákmegelőzés és táplálkozással kapcsolatos kezelés tekintetében az állati eredetű ételek fogyasztása történelmileg „összefüggésbe hozható a rák kialakulásának növekedésével, míg bizonyos növényi alapú összetevők fogyasztása a rizikó csökkenésével függ össze.”

Válts teljes értékű növényi étrendre, hogy jelentősen csökkentsd a betegségek kialakulásának esélyét!


Felhasznált tudományos források:


Ez a cikk a NutritionFacts.org, ‘How to Win the War on Cancer‘ videója nyomán készült.

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.