Az olyan megfigyeléses tanulmányokat, amelyek azt sugallják, hogy a tejtermékek nem annyira rosszak, megzavarhatják olyan külső tényezők, mint például az, hogy a több sajtot fogyasztó emberek általában magasabb társadalmi-gazdasági osztályba tartoznak.
Jó, de mi a helyzet ezzel az intervenciós vizsgálattal?
Ez egy randomizált keresztezett vizsgálat, amely a magas zsírtartalmú sajtos étrendet hasonlította össze, egy magas zsírtartalmú húsos, valamint egy alacsony zsírtartalmú étrenddel.
A sok sajtot tartalmazó étrend (CHEESE), amely tele van telített zsírral, a magas hústartalmú étrend (MEAT), amely szintén tele van telített zsírral, szemben az alacsony zsírtartalmú étrenddel (CARB). És az embereknek mindhárom csoportban azonos lett a koleszterinszintjük.
De hogyan lehetséges ez?
A tanulmány felét részben a tejipar finanszírozta, míg a költségek másik felét… a tej-, tej-, tej- és tejipar állta.
Ha Te képviselnéd a tejipart, és megpróbálnál olyan kutatást tervezni, amely azt hivatott bemutatni, hogy a sok sajt nem emeli meg a koleszterinszintet, hogyan fognál hozzá?
Anno a marhahúsipar ugyanazzal a problémával szembesült, mint a sajtipar. A marhahús telített zsírt tartalmaz, ami növeli a koleszterinszintet, ami növeli az első számú gyilkosunk, a szívbetegség általi halál kockázatát.
Mit tehet ilyenkor egy iparág?
Hát végeztek egy kutatást, ahol nagyobb marhahús fogyasztás mellett csökkent a koleszterinszint. Hogyan lehetséges ez?
Növelték a marhahús fogyasztást, és a koleszterinszint csökkent. Ezt úgy érték el, hogy annyira lecsökkentették a tejet, a sertést, a szárnyast, a halat és a tojást, hogy az összesített telített zsírbevitelük a felére csökkent. A telített zsír mennyiségét a felére csökkentették, és a koleszterinszint leesett.
Még jó! Ennyi erővel vizsgálhatták volna a Twinkies-t is, és megállapíthatták volna, hogy a csomagolt sütemény csökkenti a koleszterinszintet. Vagy a cukormáz, vagy akármi.
Rendben, most, hogy ismered a trükköt, térjünk vissza az előző tanulmányhoz.
A trükk
Ahhoz, hogy azonos koleszterinszintet érjünk el, biztosítanunk kell, hogy mindhárom étrend ugyanannyi telített zsírt tartalmazzon.
Hogyan érjük el, hogy egy magas zsírtartalmú sajtos étrend és egy magas zsírtartalmú húsos étrend ugyanannyi telített zsírt tartalmazzon, mint egy olyan étrend, amiben egyik sincs?
Találjuk ki együtt… Esetleg kókuszolajat, vagy valami hasonlót adtak a harmadik étrendhez?
Bingó!
Annyi kókuszolajat és süteményt adtak az “alacsony zsírtartalmúnak” nevezett étrendhez, hogy végül mindhárom étrendben azonos mennyiségű lett a telített zsír.
És tessék! Így készül a sajtban vagy húsban gazdag étrend, amely “nem növeli a koleszterinszintet.”
Ez eszembe juttatja azt a nyilvánvalóan kétségbeesett próbálkozást, amit ebben a tanulmányban láthatunk, ahol a tejből készült cheddar sajtot a Daiya nevű növényi sajttal hasonlították össze.
A tejfogyasztás az elmúlt években visszaesett, mivel az emberek felfedezték a növényi alapú alternatívákat, mint például a szójatej és a mandulatej, erre most megjelentek a növényi alapú sajtok is.
Mit tegyen az Amerikai Nemzeti Tejipari Tanács?
Hogyan készíthetnének egy tanulmányt, amely arra jut, hogy egészségesebb sajtot fogyasztani, és amely kimutatja, hogy a sajt kevesebb gyulladást okoz, mint a vegán változat? Nehéz feladatra vállalkoztak.
A Daiya semmiképpen sem egy egészséges étel, de azért mégiscsak háromszor kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a tehénsajt. Hogyan lehetne egyáltalán több gyulladást kimutatni a Daiya-val?
Nos, egyetlen olyan zsír van, ami a tejzsírnál is több gyulladást okozhat: a pálmaolaj.
Valójában még koleszterinszint növekedést is okozhat, ugyanannyira, mint a transzzsírral teli részlegesen hidrogénezett olaj.
No de csak nem csempésztek a Daiya-t fogyasztó csoport ételébe némi extra pálmaolajat?
De igen, ezt tették! El tudod ezt hinni?
A tehénsajtot összehasonlították a Daiya, plusz pálmaolaj fogyasztásával, és annyi extra pálmaolajat alkalmaztak, hogy a vegán sajtos étrend a végén ugyanannyi telített zsírt tartalmazott, mint a tehénsajtos étrend. Ami egyáltalán nem természetes és valós adat.
Csaló iparágak
Olyan ez, mintha egy kutatással azt próbálnánk bizonyítani, hogy a tofu rosszabb a marhahúsnál, miközben egy marhahús pogácsát hasonlítunk egy disznózsírral töltött tofuszelethez.
Várjunk csak, hiszen ezt a húsipar már meg is tette!
De legalább volt annyi becsületük, hogy elismerték, hogy a hús helyett választott tofut az emberek valószínűleg nem gyakran fogyasztják disznózsír kíséretében.
Vigyázz, milyen tanulmányoknak hiszel. Egy több billió dolláros iparág legnagyobb fegyvere a nyilvánosság összezavarása, hogy a végén már belefáradj, és ne törődj semmivel. A tudományos tények viszont nem fognak megváltozni soha, hiába akarják felülírni a gazdasági érdekek.
Felhasznált tudományos források:
- Guo J, Astrup A, Lovegrove JA, Gijsbers L, Givens DI, Soedamah-muthu SS. Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol. 2017;32(4):269-287.
- Sanchez-villegas A, Martínez JA, Prättälä R, et al. A systematic review of socioeconomic differences in food habits in Europe: consumption of cheese and milk. Eur J Clin Nutr. 2003;57(8):917-29.
- Thorning TK, Raziani F, Bendsen NT, Astrup A, Tholstrup T, Raben A. Diets with high-fat cheese, high-fat meat, or carbohydrate on cardiovascular risk markers in overweight postmenopausal women: a randomized crossover trial. Am J Clin Nutr. 2015;102(3):573-81.
- Demmer E, Van loan MD, Rivera N, et al. Consumption of a high-fat meal containing cheese compared with a vegan alternative lowers postprandial C-reactive protein in overweight and obese individuals with metabolic abnormalities: a randomised controlled cross-over study. J Nutr Sci. 2016;5:e9.
- Vega-lópez S, Ausman LM, Jalbert SM, Erkkilä AT, Lichtenstein AH. Palm and partially hydrogenated soybean oils adversely alter lipoprotein profiles compared with soybean and canola oils in moderately hyperlipidemic subjects. Am J Clin Nutr. 2006;84(1):54-62.
- Laugerette F, Furet JP, Debard C, et al. Oil composition of high-fat diet affects metabolic inflammation differently in connection with endotoxin receptors in mice. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2012;302(3):E374-86.
- Ashton E, Ball M. Effects of soy as tofu vs meat on lipoprotein concentrations. Eur J Clin Nutr. 2000;54(1):14-9.
- Roussell MA, Hill AM, Gaugler TL, et al. Beef in an Optimal Lean Diet study: effects on lipids, lipoproteins, and apolipoproteins. Am J Clin Nutr. 2012;95(1):9-16.
- Simon M. Whitewashed: How Industry and Government Promote Dairy Junk Foods. http://wwweatdrinkpoliticscom. 2014.
Ez a cikk a NutritionFacts.org, ‘How the Dairy Industry Designs Misleading Studies‘ videója nyomán készült.
Fordította: Länger Jelena
A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.