Most olvasott cikk
Dr. Greger: Hogyan végez a tejipar megtévesztő kutatásokat?

Dr. Greger: Hogyan végez a tejipar megtévesztő kutatásokat?

Hogyan végez a tejipar megtévesztő kutatásokat

Az olyan megfigyeléses tanulmányokat, amelyek azt sugallják, hogy a tejtermékek nem annyira rosszak, megzavarhatják olyan külső tényezők, mint például az, hogy a több sajtot fogyasztó emberek  általában magasabb társadalmi-gazdasági osztályba tartoznak.

Jó, de mi a helyzet ezzel az intervenciós vizsgálattal?

Ez egy randomizált keresztezett vizsgálat, amely a magas zsírtartalmú sajtos étrendet hasonlította össze, egy magas zsírtartalmú húsos, valamint egy alacsony zsírtartalmú étrenddel.

Különböző típusú étrendeket hasonlítottak össze, mégis hasonló eredményt kaptak
Különböző típusú étrendeket hasonlítottak össze, mégis hasonló eredményt kaptak.

A sok sajtot tartalmazó étrend (CHEESE), amely tele van telített zsírral, a magas hústartalmú étrend (MEAT), amely szintén tele van telített zsírral, szemben az alacsony zsírtartalmú étrenddel (CARB). És az embereknek mindhárom csoportban azonos lett a koleszterinszintjük.

De hogyan lehetséges ez?

A tanulmány felét részben a tejipar finanszírozta, míg a költségek másik felét… a tej-, tej-, tej- és tejipar állta.

Tejről szóló tanulmányok százait finanszírozza évente a tejipar
Tejről szóló tanulmányok százait finanszírozza évente a tejipar.

Ha Te képviselnéd a tejipart, és megpróbálnál olyan kutatást tervezni, amely azt hivatott bemutatni, hogy a sok sajt nem emeli meg a koleszterinszintet, hogyan fognál hozzá?

Anno a marhahúsipar ugyanazzal a problémával szembesült, mint a sajtipar. A marhahús telített zsírt tartalmaz, ami növeli a koleszterinszintet, ami növeli az első számú gyilkosunk, a szívbetegség általi halál kockázatát.

Mit tehet ilyenkor egy iparág?

Hát végeztek egy kutatást, ahol nagyobb marhahús fogyasztás mellett csökkent a koleszterinszint. Hogyan lehetséges ez?

A marhahúsipar trükkje az alacsony koleszterinszintet mutató tanulmánynál

Növelték a marhahús fogyasztást, és a koleszterinszint csökkent. Ezt úgy érték el, hogy annyira lecsökkentették a tejet, a sertést, a szárnyast, a halat és a tojást, hogy az összesített telített zsírbevitelük a felére csökkent. A telített zsír mennyiségét a felére csökkentették, és a koleszterinszint leesett.

Még jó! Ennyi erővel vizsgálhatták volna a Twinkies-t is, és megállapíthatták volna, hogy a csomagolt sütemény csökkenti a koleszterinszintet. Vagy a cukormáz, vagy akármi.

Rendben, most, hogy ismered a trükköt, térjünk vissza az előző tanulmányhoz.

A trükk

Ahhoz, hogy azonos koleszterinszintet érjünk el, biztosítanunk kell, hogy mindhárom étrend ugyanannyi telített zsírt tartalmazzon.

Hogyan érjük el, hogy egy magas zsírtartalmú sajtos étrend és egy magas zsírtartalmú húsos étrend ugyanannyi telített zsírt tartalmazzon, mint egy olyan étrend, amiben egyik sincs?

Találjuk ki együtt… Esetleg kókuszolajat, vagy valami hasonlót adtak a harmadik étrendhez?

Bingó!

Kókuszolajjal és sütivel manipulálták az alacsony zsírtartalmú étrendet
Kókuszolajjal és sütivel manipulálták az alacsony zsírtartalmú étrendet.

Annyi kókuszolajat és süteményt adtak az “alacsony zsírtartalmúnak” nevezett étrendhez, hogy végül mindhárom étrendben azonos mennyiségű lett a telített zsír.

És tessék! Így készül a sajtban vagy húsban gazdag étrend, amely “nem növeli a koleszterinszintet.”

Ez eszembe juttatja azt a nyilvánvalóan kétségbeesett próbálkozást, amit ebben a tanulmányban láthatunk, ahol a tejből készült cheddar sajtot a Daiya nevű növényi sajttal hasonlították össze.

A tejfogyasztás az elmúlt években visszaesett, mivel az emberek felfedezték a növényi alapú alternatívákat, mint például a szójatej és a mandulatej, erre most megjelentek a növényi alapú sajtok is.

Mit tegyen az Amerikai Nemzeti Tejipari Tanács?

Hogyan készíthetnének egy tanulmányt, amely arra jut, hogy egészségesebb sajtot fogyasztani, és amely kimutatja, hogy a sajt kevesebb gyulladást okoz, mint a vegán változat? Nehéz feladatra vállalkoztak.

A Daiya semmiképpen sem egy egészséges étel, de azért mégiscsak háromszor kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a tehénsajt. Hogyan lehetne egyáltalán több gyulladást kimutatni a Daiya-val?

Nos, egyetlen olyan zsír van, ami a tejzsírnál is több gyulladást okozhat: a pálmaolaj.

Valójában még koleszterinszint növekedést is okozhat, ugyanannyira, mint a transzzsírral teli részlegesen hidrogénezett olaj.

No de csak nem csempésztek a Daiya-t fogyasztó csoport ételébe némi extra pálmaolajat?

De igen, ezt tették! El tudod ezt hinni?

Pálmaolajat csempésztek a növényi sajtot fogyasztók csoportjába a tejiparnak kedvező eredmény érdekében
Pálmaolajat csempésztek a növényi sajtot fogyasztók csoportjába a tejiparnak kedvező eredmény érdekében.

A tehénsajtot összehasonlították a Daiya, plusz pálmaolaj fogyasztásával, és annyi extra pálmaolajat alkalmaztak, hogy a vegán sajtos étrend a végén ugyanannyi telített zsírt tartalmazott, mint a tehénsajtos étrend. Ami egyáltalán nem természetes és valós adat.

Csaló iparágak

Olyan ez, mintha egy kutatással azt próbálnánk bizonyítani, hogy a tofu rosszabb a marhahúsnál, miközben egy marhahús pogácsát hasonlítunk egy disznózsírral töltött tofuszelethez.

Várjunk csak, hiszen ezt a húsipar már meg is tette!

A húsipar megtévesztő tanulmánya a tofuról
A húsipar megtévesztő tanulmánya a tofuról.

De legalább volt annyi becsületük, hogy elismerték, hogy a hús helyett választott tofut az emberek valószínűleg nem gyakran fogyasztják disznózsír kíséretében.

Vigyázz, milyen tanulmányoknak hiszel. Egy több billió dolláros iparág legnagyobb fegyvere a nyilvánosság összezavarása, hogy a végén már belefáradj, és ne törődj semmivel. A tudományos tények viszont nem fognak megváltozni soha, hiába akarják felülírni a gazdasági érdekek.


Felhasznált tudományos források:


Ez a cikk a NutritionFacts.org, ‘How the Dairy Industry Designs Misleading Studies‘ videója nyomán készült.
Fordította: Länger Jelena

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.