Most olvasott cikk
Dr. Greger: Napi egy alma az orvost tényleg távol tartja?

Dr. Greger: Napi egy alma az orvost tényleg távol tartja?

Napi egy alma az orvost távol trtja

Ez egy egészségügyi ajánlás volt az 1866-os évektől, de tényleg működik? Nem tudhatjuk, amíg le nem teszteljük.

Az almafogyasztás és az egészségügyi problémák kapcsolatát egy orvosi szaklapban (AMA) megjelent publikáció is firtatja, melynek célja annak megvizsgálása, hogy napi egy alma elfogyasztása az orvost tényleg távol tartja-e.

A média, és egy olyan nagy hatalommal bíró, különleges érdekcsoport nyomására – mint a US Apple Association, amely óriási összegeket, mintegy 7000 dollárt költött nemrégiben lobbitevékenységre – készült el ez a tanulmány, amely ki is mutatta, hogy az almafogyasztás segíti a fogyást, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, jó hatással van az agyi működésre, valamint csökkenti az asztma tüneteit és hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez.

Ez alapján kijelenthetjük, hogy az almafogyasztók kevésbé igényelnek orvosi ellátást, igaz? Viccet félretéve, ha a közmondás igaznak bizonyul és figyelembe vesszük az alma alacsony árát, akkor napi egy alma fogyasztása radikálisan csökkentené az állami egészségügyi kiadásokat.

Szóval megkérdezték a rendszeres almafogyasztókat és az almát nem fogyasztókat, hogy voltak-e orvosnál az utóbbi egy évben, kezelésre szorultak-e, szükségük volt-e pszichiáter segítségére, vagy írtak-e fel nekik gyógyszert az elmúlt hónapban.

8000 alanyt vizsgáltak meg, és csak az egytizedük állította, hogy evett egy almát az elmúlt 24 órában. Így a kutatás bizonyítékai alapján nem jelenthető ki egyértelműen, hogy napi egy alma az orvost távolt tartaná.

Szóval lehet, hogy több kell a betegségek elkerüléséhez, mint napi egy alma. Lehet, hogy az étrendünk egészét teljes értékű növényi ételek köré kell csoportosítanunk.

A közmondás pontos változata

Továbbá úgy tűnik, hogy az USA lakosságának kis hányada, amely tényleg napi szinten eszik almát, kevesebb gyógyszert fogyaszt, mint azok, akik nem fogyasztanak almát. Szóval elképzelhető, hogy a bölcs közmondás az alábbi formában igaz lehet:

„napi egy alma az orvost lehet, hogy távol tartja.”

De még így is, az általános orvosi költségeket alapul véve, az almaevők és az almát nem fogyasztók közötti különbség több száz dollár is lehet.

Szóval, ha az USA lakossága almafogyasztónak számítana, körülbelül 50 milliárd dollárt tudnánk megspórolni. Persze ha beleszámoljuk az alma költségét is, akkor 19 milliárd dollárt nyernénk csak. Ez egy kicsit hihetetlennek hangzik, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a cikk publikálása gyanúsan közel volt április 1-jéhez, a bolondok napjához.

És a British Medical Journal éves karácsonyi számában valóban hagyománnyá vált a fekete humor, ezzel kapcsolatban fel is hozták egyszer az „alma legendát”, miszerint

„ha csökkenteni akarjuk az agyvérzés és szívinfarktus okozta elhalálozásokat az idősebb lakosság körében, akkor vagy koleszterin csökkentő gyógyszert írjunk fel, vagy javasoljuk napi egy alma fogyasztását.”

Ezt olyan kutatások alapján jelentették ki, ahol a gyümölcsfogyasztók és a gyümölcsöt nem fogyasztók körét vizsgálták, és arra jutottak, hogy a több gyümölcs fogyasztása csökkenti az agyvérzés kockázatát. Hasonlóak az eredmények a szívinfarktus esetében is, igazából ugyanolyan mértékben csökkenti a gyümölcsfogyasztás ezek kockázatát, mint a koleszterincsökkentő gyógyszer.

Gyümölcs > gyógyszer

Az egyetlen különbség, hogy az almának csak jó mellékhatásai vannak. Ha az almafogyasztást választjuk a gyógyszer helyett, akkor elkerülhetjük azt a több 1000 izomkárosodásról, és 12000 cukorbetegségről szóló diagnózist, amelyet a koleszterincsökkentő gyógyszer mellékhatásaiként könyvelhetünk el Angliában.

Az USA-ban ötször ennyi esetet tartanak számon, amelyet a koleszterincsökkentő gyógyszer mellékhatása okozott. Azonban ironikus módos az alma ára (az USA-ban legalábbis) magasabb, mint a gyógyszeré; egy általános koleszterincsökkentő 20 centbe (56 forintba) kerül/nap.

A konklúzió tehát a következő: a halálozások számának csökkentésében ugyanolyan eredményességgel szerepelt a napi egy alma elfogyasztása, mint a koleszterincsökkentő gyógyszer, ráadásul kevesebb a nem kívánatos mellékhatása, így kijelenthető, hogy a 150 éves egészségügyi tanácsnak van létjogosultsága a mai modern orvostudományban.

Azonban az valóban almafogyasztás ellen szólhat, hogy kicsit drágább, mint a gyógyszer, ráadásul az elfogyasztása is időigényesebb; a gyógyszer lenyelése néhány másodperc, míg az alma megrágása akár öt percet is igénybe vehet. De ez legyen a legnagyobb gondunk.


Felhasznált tudományos források:


Ez a cikk a NutritionFacts.org, ‘Does an Apple a Day Really Keep the Doctor Away?‘ videója nyomán készült.

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.