A VegNews jelentése szerint az Egyesült Államokban nem volt az elmúlt 100 évben akkora felhalmozott sajtmennyiség, mint most.

635 ezer tonna amerikai termelésű sajt áll raktárakban szerte az Államokban – ennek okai többek között az importországok vámtarifái, illetve a növényi alapú termékek iránti hatalmas kereslet. Tavaly óta 4500 tonnával nőtt a felhalmozott sajtmennyiség.

A hatalmas árufelesleg és a rengeteg felhalmozódott “érett termék” ellenére a gyártók még mindig termelik a különböző sajtokat. Többek között cheddart, a tipikus amerikai lapkasajtot és különböző feldolgozott sajtokat. Mindeközben a tehenészetekben több száz millió liter felesleges tejet termelnek. 2017 első öt hónapjában rekordmennyiségű tej halmozódott fel Amerikában – csaknem 300 millió liter.

A sajt és a tej ára folyamatosan csökken

2014 óta a tej ára Amerikában majdnem 40 százalékkal esett vissza, aminek következtében csak Wisconsin államban 600 tehenészet zárta be kapuit. Októberben a világ legnagyobb tejipari cége, az új-zélandi Fonterra először jelentett veszteséges évet: 2017-ről 2018-ra a tejüzemet – amerikai dollárral számolva – 130 millió dolláros veszteség érte.

Tavaly Amerika legnagyobb tejipari cége, a Dean Foods bezárta egy illinois-i üzemét, a tejfogyasztás csökkenésére hivatkozva. A cég, amely főleg olyan termékeinek gyártásáról és forgalmazásáról ismert, mint a DairyPure tehéntej és a TruMoo kakaós tejital, úgy véli, a jövőben több üzeme is be fog zárni, ahogy egyre nő azon fogyasztók száma, akik a hagyományos tejtermékek helyett a növényi alternatívákat választják. Mi több, a cég tavaly több termelővel bontotta meg a szerződését, mivel a kereslet csökkenése miatt tejtúltermelés lépett fel.

Csökken a sajt és a tej iránti kereslet

Az egyre csökkenő kereslet ellenére a tejipar továbbra is túltermeli a tejet és a tejalapú termékeket. A The Guardian publikált egy kutatást, amely szerint három literenként fél liter kitermelt tej kárba vész: évente ez összesen 128 millió tonna tejet jelent.

Peter Alexander, az Edinborough-i Egyetem Globális Mezőgazdasági és Élelmiszerbiztonsági Akadémiájának professzora kiszámolta, hogy a kiskereskedők, a viszonteladók és a fogyasztók ebből körülbelül 66 millió tonnányi pazarlásért felelősek. Körülbelül 61 millió tonna tej kerül kidobásra a termelési és a terjesztési folyamat alatt.

Több is lehet a pazarlás

A The Guardian szerint vannak elemzők, akik pazarlási rátát még magasabbra, akár 30 százalékosra is becsülik. Ez az Edinborough-i Egyetem becsléseinek duplája.

A tejiparban gyakori szokás a felesleges tej kidobása. Tavaly augusztusban az Iowa Állami Vásár nevű nívós, 11 napos eseményről az összes megmaradt tej összegyűjtésre és kidobásra került. 2016-ban amerikai tejtermelők több tíz millió gallon tejtől szabadultak meg, hogy a hatalmas felhalmozott árufelesleg miatt kialakult alacsony árakat mesterségesen megemeljék.

Így bánik az állatokkal a Boldog Hús nevű cég_cowsave

A profitérdekelt tejipar nem csak pazarló, de kegyetlen is. Azáltal, hogy olyan árucikkeket termelnek, amikre nincs kereslet, a teheneket feleslegesen teszik ki rengeteg szenvedésnek, hogy aztán a lefolyókban végezze az a tej, ami valójában a borjakat illeti.

Kegyetlenség

A tejipari üzemekben a tehenek rendszeres kegyetlen bánásmódnak vannak kitéve: erőszakkal megtermékenyítik és borzasztó életkörülmények között tartják őket. A hím borjakat mindössze órákkal a születésük után elszakítják az anyjuktól és húsukért megölik, míg a nőstény borjakat megtartják tejtermelésre, majd, ahogy csökken a produktivitásuk, ők is a vágóhídra kerülnek.

Szerencsére van választásunk: dönthetünk úgy, hogy nem járulunk hozzá a kegyetlenséghez. 

A Danone nemrég bejelentette, hogy megtriplázza növényi alapú tejtermékeit, az amerikai Elmhurst tejipari cég teljesen vegánra vált, és több másik hasonló vállalat is a növényi alternatívákba való befektetésen dolgozik – ezek ismeretében egyértelmű, hogy soha nem volt egyszerűbb vegánnak lenni, mint manapság. Tégy egy próbát!


 

Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

Írd le a véleményed!