Dr. Greger: Az akne kialakulásának valódi oka

Az akne kialakulásának valódi oka

Az akne egy nagyon gyakori bőrbetegség, amely tinédzserek 85 százalékánál figyelhető meg az iparosodott országokban. Az USA-ban azonban ez nem csak tinédzsereket érintő jelenség: manapság a felnőttkorban lévő embereknél is gyakori, a nők és férfiak felét érinti a probléma.

Ez egy nyugati civilizációs betegségnek tekinthető, ami azt jelenti, hogy olyan helyeken, mint Okinawa, ilyen fajta betegségek csak ritkán vagy soha nem jelennek meg.

Az étrend okozza?

Ebből a szempontból az akne kialakulása nem a pubertásban kialakuló pszichológiai állapotra vezethető vissza, hanem egy látható kockázati mutatója az abnormálisan működő hormonjelzőrendszernek, amely a nyugati civilizációs krónikus betegségek legfőbb kiváltó oka.

Az akne egy fertőző bőrbetegség ami a tinédzserek 85 százalékánál megfigyelhető

Ez azt jelenti, hogy a tejtermékből, a gyorskajából, a húsból és a tojásból származó fehérjék, amelyek a nyugati táplálkozás legfőbb építőkövei, hozzájárulnak a TOR enzim megemelkedéséhez, amely az akne kialakulásának és az elhízásnak az egyik fő oka.

Tehát ha olyan diétát követünk, amely leszorítja a TOR enzim szintet, az nem csupán a bőrünk állapotán segíthet, hanem több, sokkal súlyosabb civilizációs betegséget is megelőzhetünk vele.

A Standard American Diet szerint a TOR enzim túlzott stimulációja először csak olyan jelenségben mutatkozik meg, mint a tinédzser korban megjelenő akne, de ezt követően hozzájárulhat az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, a rákhoz és az Alzheimer-kórhoz.

Ezeknek a tényeknek a többsége viszonylag újnak mondható. Még az utóbbi időben is csak gyenge kapcsolatot mutattak ki a tejtermékek fogyasztása és az akne kialakulása között. Most azonban meggyőző bizonyítékok is alátámasztják a tej és a tejtermékek szerepét az akne kialakulásában.

A tej nem csupán egy étel, de egy kifinomult „hormon-jelzőrendszerként” is működik, amely a TOR nevű enzimet aktiválja, ami számtalan betegség kiváltó oka.

Miért veszélyes?

De ha a tej természetes módon úgy lett megalkotva, hogy a TOR szintet megemelje, akkor ez miért veszélyes?

Azért, mert rossz faj tejét isszuk. Például a tehenek borjai 40-szer gyorsabb ütemben nőnek, mint az emberi csecsemő. A tehéntejben háromszor több leucin található, mint ez emberi anyatejben, amely a fő aktiválója a TOR nevű enzimnek, így az emberek TOR szintje abnormálisan magas szintre ugrik fel.

Ez olyan, mint amikor olyan kísérleteket végeznek, melyben a patkányok számára szamártejet adnak, hogy lássák mi történik. Semmi értelme nincs.

Az is probléma, hogy a tej elsősorban gyermekek számára termelődik. A felnőttkori folyamatos tejfogyasztás (bármilyen fajta tejből is történjen) nem természetes, és hosszú távon ártalmas hatással van az emberi szervezetre.

A tej hosszú távon egészségtelen lehet az emberi szervezet számára

Ebből a szempontból nézve rémisztő belegondolni, hogy a nyugati tinédzserek 85 százaléka aknéval küzd.

Ez azt jelenti, hogy a népesség többsége túlstimulált hormonjelzőrendszerrel működik, amely a legfőbb okozója a betegségeknek, és amely valószínűleg kikövezi az utat más, sokkal súlyosabb betegségek kifejlődésének.

Csak hogy egy példát említsünk: az akne megjelenése a nők esetében a mellrák kockázatának megnövekedésével van összefüggésben, a férfiak esetében pedig a prosztatarák kialakulásával.

A tej és az akné mellrákot és prosztatarákot okozhat

A bőrgyógyászok feladata

A bőrgyógyászatban nagy segítséget nyújthat egy dietetikus tanácsadása, amely nem csupán a páciens problémás bőrére fog megoldást találni, de megakadályozza, hogy hosszú távon sokkal súlyosabb nyugati civilizációs betegségek is kialakuljanak a betegnél, amelyek a nyugati étrend káros hatásaira vezethetőek vissza.

Pont úgy, ahogy az urológus az erekciós zavarokkal küszködő férfiak életét megmenti azzal, hogy a páciensnek szívbarát diétát javasol, a bőrgyógyász is menthet életeket az akne hatékony kezelésével úgy, hogy a beteget rákmegelőző növényi étrendre fogja.

De hogyan kapcsoljuk ki és be a TOR termelést a diétánk manipulálásával? Az akne kezelésére egy átfogó étkezési stratégia szükséges, amely magas zöldség és gyümölcsfogyasztást, és az állati eredetű termékek mellőzését szorgalmazza.

Előzetes felmérések alapján a természetes növényi alapú tápanyagok – amelyek meggátolják a túlzottan magas TOR szintet – hatékony eszközei lehetnek az akne kezelésének.


Felhasznált tudományos források:


Ez a cikk a NutritionFacts.org, ‘Saving Lives by Treating Acne with Diet‘ videója nyomán készült.

 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.