Most olvasott cikk
Betiltották Spanyolországban a törpenövésűek bikavívását

Betiltották Spanyolországban a törpenövésűek bikavívását

A látványosság ellen régóta ágáltak egyenjogúságért küzdő, kirekesztésellenes csoportok, ám úgy néz ki, hogy az érintett személyek nem repesnek a boldogságtól, szerintük ugyanis őket megbecsülik a társadalomban, a viadalok nélkül pedig a megélhetésük is veszélybe kerül.

A spanyolországi bikaviadalok kegyetlen és barbár hagyományát a legtöbb olvasónak nem kell bemutatni, de ennek a színpadias öldöklésnek van egy könnyedebb verziója is, ami nem jár a (fiatal) bikák halálával, viszont számos más társadalmi problémát felvet.

Ez a törpenövésűek – dwarf toreros – bikavívása, ami arról szól, hogy különböző jelmezbe (tűzoltónak, bohócnak) öltözve kergetik a fiatal bikákat az alacsony termetű torreádorok. Emellett a „rendes” bikavívással ellentétben itt a mutatvány végén a bikát nem ölik meg.

Különböző jogi egyenlőségért küzdő szervezetek már régóta szeretnék, ha betiltanák ezt a szerintük degradáló, lealacsonyító látványosságot, ami gúnyt űz az achondroplasiával élő emberekből. A ringben szereplő torreádorok viszont nem értenek ezzel egyet és nem érzik úgy, hogy rajtuk nevetnének a nézők.

Nincsenek többé törpenövésű torreádorok

A döntés, amely betiltja a bikaviadal eme „komikus” formáját, április utolsó csütörtökén született meg. Az egyenlőségért küzdő, valamint állatvédelmi csoportok örülnek neki, a törpenövésűek nem. Utóbbi társaság tiltakozást is szervezett a spanyol parlament elé, és egy „Libertad” (szabadság) feliratú transzparenst tartottak maguk előtt.

„Biztosra veszik, hogy az embereket lealacsonyítják és kiröhögik, pedig pont az ellenkezője igaz: a tisztelet, amit irántunk éreznek, lenyűgöző” – mondta Daniel Calderón, egy törpenövésű torreádor.

Az állatvédő szervezetek viszont üdvözölték a parlament döntését.

Másokat kinevetni szórakoztatás címén egyszerűen helytelen és be kell fejezni. A PETA örül a „komikus” bikavívás betiltásának, de amíg ez az idejétmúlt látványosság nem kerül tiltólistára teljes egészében, mindig lesznek olyan érzékeny és érző lények, akiket lealacsonyítunk, a bikák, akiket lassú és borzalmas haláltusának teszünk ki, miközben folyamatosan kardokkal és tőrökkel szurkáljuk őket

– mondta a PETA alelnöke, Elisa Allen.

A döntéssel az ország az EU fogyatékossággal élőkkel szembeni diszkriminációellenes irányelveihez szeretett volna fölzárkózni.

„A törpenövésűek nyilvános megszégyenítésnek voltak az áldozatai az országunkban, azt táplálva ezzel a fiatal fiúk és lányok fejébe, hogy rendben van, ha valaki másságán nevetünk” – mondta Jesús Martín, a társadalmi jogokért felelős minisztérium egyik tanácsadó szervezetének vezetője.

„Túlhaladtunk a múlt Spanyolországán” – tette hozzá.

Hogy ez a túlhaladás mikor éri el azt a szintet, amely már a „rendes” bikaviadalokat sem tűri meg, azt nem tudjuk, csak remélhetjük, hogy mielőbb megvalósul, hogy ne kelljen ilyen megrázó esetekről hírt adnunk.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.