A klímaváltozás tompítja a rákok és más tengeri élőlények szaglását

Újabb aggasztó jelre figyelmeztettek kutatók: ahogy növekszik a klímaváltozással összefüggésben az óceánok savassága, úgy zsugorodnak a rákok szaglásra használt szervei, és a receptorok is eltűnnek róluk.

Most, hogy ismét megérezhetjük egy újabb forró nyár előszelét, sokan előre sajnálkozva sóhajtoznak a klímaváltozást emlegetve. Az extrém időjárás kétségtelenül megterhelő az emberi szervezet számára, különösen a sérülékenyebbek – az idősek, a gyerekek vagy éppen a tartós betegségben szenvedők – számára.

Sokan figyelmen kívül hagyják azonban a panaszkodás közepette, hogy az állatvilágban mekkora károkat okoz az emberiség által előidézett klímaváltozás.

A rákok is megérzik

Egy friss tanulmány most arra mutatott rá, mekkora problémát okoz ez a jelenség a rákoknak. Kiderült, hogy ezek az állatok a szaglásukat veszítik el fokozatosan a klímaváltozás miatt.

A rákok számára létfontosságú lenne a szaglás, gyakorlatilag a túlélésük múlik rajta. Ennek segítségével találnak

  • ételt,
  • menedéket és
  • társakat.

A klímaváltozás következtében azonban növekszik az óceánok savassága, ennek eredményeképp pedig a rákok szaglásra használt szervei, az antennák zsugorodni kezdenek és elveszítik a receptoraikat, amelyek nélkül a szaglásuk sem működik megfelelően – magyarázta Cosima Porteus, a Torontói Scarborough-i Egyetem adjunktusa.

Az érdekek mentén már folytak vizsgálatok

A kutatás keretében a tudósok tíz napon keresztül figyelték meg, milyen hatást gyakorol a tengervíz megemelkedett szén-dioxid-szintje 35 egészséges kaliforniai tarisznyarákra. A vizsgálat végén arra jutottak, hogy a rákok szaglása a felére csökkent.

A kutatásból ráadásul szélesebb körű következtetéseket is le lehet vonni, mivel a rákok szaglórendszere nagyon hasonlóan működik más vízi állatokéhoz.

Bizonyos – gazdasági szempontból fontos – rákfajokat, például az alaszkai királyrákot vagy a jeges-tengeri pókot már eddig is megfigyelés alatt tartották, miután a tengeri hőhullámok hatására meredeken esni kezdett a példányszám. Az óceánok savasodása okozta stressz pedig tovább hátráltathatja a populációik helyreállítását.

Tömeges pusztulás várható?

Egy másik tanulmány arra mutatott rá, hogy nem csak a rákok szaglása bánhatja a klímaváltozást. A kutatók szerint az általuk vizsgált 35 ezer állatfaj 15 százalékát veszély fenyegeti, ha a következő tíz évben 1,5 Celsius-fokkal melegszik a bolygó. 2,5 Celsius-fok esetén pedig ez az arány 30 százalékra ugrik.

Nem valószínű, hogy az éghajlatváltozás fokozatosan teszi majd egyre nehezebbé a túlélést az állatok számára. Valószínűbb az, hogy sok faj számára az élőhelyük nagy része rövid időn belül válik majd elviselhetetlenül forróvá. Néhány állatfaj túlélheti ezt, de sok másiknak hűvösebb régiókba kell költöznie, vagy alkalmazkodnia kell, erre viszont nem sok esély van ilyen rövid idő alatt

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Alex Pigot, a University College London (UCL) munkatársa.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.