A rizspapírból készült vegán bacon egyedülálló és izgalmas lehetőséget nyújt azoknak, akik a hagyományos, állati eredetű húsok helyett inkább növényi alapú alternatívákra vágynak.
A rizspapír könnyen formázható és ropogósra süthető. Ez teszi lehetővé, hogy a rizspapírból készült vegán bacon textúrája és megjelenése megtévessze még a legrutinosabb húsevőket is.
Hozzávalók:
12 darabhoz
- 4 db rizslap (rizspapír)
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 teáskanál folyékony füst
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál agávé-/juhar-/datolyaszirup
- ½ teáskanál (füstölt) pirospaprika
- ½ teáskanál só
- pár tekerés frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
- Először készítsd el a pácot. Ehhez a rizspapíron kívül keverd össze a hozzávalókat egy kis tálban.
- Vágd fel a rizslapokat kb. 3 cm széles csíkokra, majd áztasd vízben, amíg el nem színtelenedik és ruganyos nem lesz az állaga (kb. fél perc). Ezután illessz össze két egyforma méretű darabot és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Egy ecset segítségével kend le a rizspapírok mindkét oldalát a páccal.
- Előmelegített sütőben süsd 8-10 percig, amíg ropogós nem lesz a külsejük.
- Miután kiszedted a sütőből, tedd egy rácsra kihűlni, hogy a sütőlap hőjétől ne száradjon ki.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.