A zöldborsóleves az egyik legideálisabb vacsora a hétköznapokra: nem kell hozzá nagy bevásárlást csinálni, és mindössze húsz perc alatt, minimális munkával meleg étel kerül az asztalra. Most vegán változatban készítjük el.
Mindenki gyermekkorának zöldborsólevese nagyjából minden változatban ugyanazzal a néhány összetevővel készül: zöldborsóval, sárgarépával és nokedlivel vagy galuskával. Azonban van néhány módja a variálásnak, ha kicsit feldobnád ezt a klasszikus levest:
- A sárgarépán túl többféle zöldséget is adhatsz hozzá, ha gazdagabb levest szeretnél készíteni: például zellergumót, fehérrépát, karalábét és krumplit. Ebben az esetben akár el is hagyhatod a zöldségleveskockát, mert ennyi zöldséggel elég ízletes lesz az alaplé.
- Fagyasztott helyett használhatsz konzerves vagy akár friss zöldborsót is, ha épp szezonja van.
- Ha még ennél is gyorsabb vacsorára vágysz, házi nokedli helyett készítheted tojásmentes tésztával is.
- Nagyon egyszerűen készíthetsz rá habarást is, ha kicsit krémesebb, savanykásabb ízvilágra vágysz. Ehhez is mutatjuk lejjebb a lépéseket.
- Ez a klasszikus étel krémlevesként is isteni, amit szintén érdemes kipróbálni, ha még nem készítettél.
Hozzávalók
5-6 adaghoz
A leveshez:
- 500 gramm fagyasztott zöldborsó
- 1500 ml zöldségalaplé (2 zöldségleveskockából)
- 3 közepes szál sárgarépa karikákra vagy félkarikákra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 1 kisebb csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva
- 2 teáskanál fűszerpaprika (a fele lehet füstölt is)
- 1 teáskanál cukor/agávészirup
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
A nokedlihez:
- 20 dkg finomliszt
- 1 evőkanál finomra őrölt lenmag
- 1 evőkanál/15 gramm vegán vaj vagy olívaolaj
- 3/4 teáskanál só
A habaráshoz (opcionális):
- 2 evőkanál növényi tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- 1-2 evőkanál friss citromlé*
*A tejfölös habarással készített zöldborsóleves ízvilágához nagyon illik a friss citromlé is, amiből egy-két evőkanállal tehetsz hozzá, amint elzártad a levest.
Elkészítés
1. Egy nagy lábasban melegíts fel két evőkanál olívaolajat, és közepesen alacsony lángon kezdd el pirítani a hagymát. Sózd, majd hat-hét perc elteltével add hozzá a répát, a zöldborsót és egy teáskanál cukrot vagy agávészirupot. Pirítsd közepes lángon, időnként megkeverve négy-öt percig, majd szórj rá két teáskanál fűszerpaprikát, és pirítsd még fél percig.
2. Adj hozzá másfél liter zöldségalaplevet, vedd a lángot magasra, és fedd le. Ha felforrt, közepesen alacsony lángon, félig fedő alatt főzd további tíz percig. A finom zöldborsóleves titka, hogy a zöldségek kicsit roppanósak, frissek maradjanak, ezért figyelj arra, hogy ne főzd ennél sokkal tovább.
3. Közben készítsd el a nokedlit. Ehhez először keverj össze egy evőkanál őrölt lenmagot három evőkanál forró vízzel. Fontos, hogy a lenmag egészen finomra őrölt legyen, különben nem fog bezselésedni. Tedd félre tíz percre.
4. Keverj össze 20 dkg finomlisztet 3/4 teáskanál sóval, a tíz percre félretett lenmagzselével, egy evőkanál olívaolajjal vagy puha vegán vajjal és annyi vízzel, hogy nokedlitészta-állagot kapj. Ha még sosem készítettél, kb. olyannak kell lennie, mint egy nagyon sűrű tejbegríznek.
5. Ha a zöldborsóleves már tíz perce fő, vedd fel a lángot közepesre, és szaggasd bele a nokedlit. Ha nincs nokedliszaggatód, akkor tedd a tészta felét vizes vágódeszkára úgy igazítva, hogy két, kb. másfél centi széles sávot kapj. Egy éles késsel vágj bele a levesbe kb. egy centi vastag tésztadarabokat. A kést időnként mártsd a levesbe, így könnyebben lejön róla a tészta. Közben kevergesd a levest, hogy a nokedlik ne ragadjanak össze. Ismételd meg a tészta másik felével.
6. Ha habarás nélkül készíted a levest, akkor az utolsó nokedlik után három perccel add hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és zárd is el.
7. A habaráshoz tegyél egy evőkanál lisztet egy tálba, keverd simára egy evőkanál levessel, adj hozzá két evőkanál növényi tejfölt és egy merőkanál levest, majd add a lábas tartalmához. Ha újra felforrt, add hozzá a petrezselyemzöldet, majd el is zárhatod. Opcionálisan adhatsz hozzá egy-két evőkanál friss citromlevet is.
Tipp: a zöldborsóleves frissen is isteni, de másnapra még inkább összeérnek benne az ízek.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.