Hagyományos zöldborsóleves vegán nokedlivel

zöldborsóleves vegán nokedlivel recept

A zöldborsóleves az egyik legideálisabb vacsora a hétköznapokra: nem kell hozzá nagy bevásárlást csinálni, és mindössze húsz perc alatt, minimális munkával meleg étel kerül az asztalra. Most vegán változatban készítjük el.

Mindenki gyermekkorának zöldborsólevese nagyjából minden változatban ugyanazzal a néhány összetevővel készül: zöldborsóval, sárgarépával és nokedlivel vagy galuskával. Azonban van néhány módja a variálásnak, ha kicsit feldobnád ezt a klasszikus levest:

  • A sárgarépán túl többféle zöldséget is adhatsz hozzá, ha gazdagabb levest szeretnél készíteni: például zellergumót, fehérrépát, karalábét és krumplit. Ebben az esetben akár el is hagyhatod a zöldségleveskockát, mert ennyi zöldséggel elég ízletes lesz az alaplé.
  • Fagyasztott helyett használhatsz konzerves vagy akár friss zöldborsót is, ha épp szezonja van.
  • Ha még ennél is gyorsabb vacsorára vágysz, házi nokedli helyett készítheted tojásmentes tésztával is.
  • Nagyon egyszerűen készíthetsz rá habarást is, ha kicsit krémesebb, savanykásabb ízvilágra vágysz. Ehhez is mutatjuk lejjebb a lépéseket.
  • Ez a klasszikus étel krémlevesként is isteni, amit szintén érdemes kipróbálni, ha még nem készítettél.

Hozzávalók

5-6 adaghoz

A leveshez:

  • 500 gramm fagyasztott zöldborsó
  • 1500 ml zöldségalaplé (2 zöldségleveskockából)
  • 3 közepes szál sárgarépa karikákra vagy félkarikákra vágva
  • 1 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1 kisebb csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva
  • 2 teáskanál fűszerpaprika (a fele lehet füstölt is)
  • 1 teáskanál cukor/agávészirup
  • 2 evőkanál olívaolaj

A nokedlihez:

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál finomra őrölt lenmag
  • 1 evőkanál/15 gramm vegán vaj vagy olívaolaj
  • 3/4 teáskanál só

A habaráshoz (opcionális):

  • 2 evőkanál növényi tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1-2 evőkanál friss citromlé*

*A tejfölös habarással készített zöldborsóleves ízvilágához nagyon illik a friss citromlé is, amiből egy-két evőkanállal tehetsz hozzá, amint elzártad a levest.

Elkészítés

1. Egy nagy lábasban melegíts fel két evőkanál olívaolajat, és közepesen alacsony lángon kezdd el pirítani a hagymát. Sózd, majd hat-hét perc elteltével add hozzá a répát, a zöldborsót és egy teáskanál cukrot vagy agávészirupot. Pirítsd közepes lángon, időnként megkeverve négy-öt percig, majd szórj rá két teáskanál fűszerpaprikát, és pirítsd még fél percig.

2. Adj hozzá másfél liter zöldségalaplevet, vedd a lángot magasra, és fedd le. Ha felforrt, közepesen alacsony lángon, félig fedő alatt főzd további tíz percig. A finom zöldborsóleves titka, hogy a zöldségek kicsit roppanósak, frissek maradjanak, ezért figyelj arra, hogy ne főzd ennél sokkal tovább.

3. Közben készítsd el a nokedlit. Ehhez először keverj össze egy evőkanál őrölt lenmagot három evőkanál forró vízzel. Fontos, hogy a lenmag egészen finomra őrölt legyen, különben nem fog bezselésedni. Tedd félre tíz percre.

4. Keverj össze 20 dkg finomlisztet 3/4 teáskanál sóval, a tíz percre félretett lenmagzselével, egy evőkanál olívaolajjal vagy puha vegán vajjal és annyi vízzel, hogy nokedlitészta-állagot kapj. Ha még sosem készítettél, kb. olyannak kell lennie, mint egy nagyon sűrű tejbegríznek.

5. Ha a zöldborsóleves már tíz perce fő, vedd fel a lángot közepesre, és szaggasd bele a nokedlit. Ha nincs nokedliszaggatód, akkor tedd a tészta felét vizes vágódeszkára úgy igazítva, hogy két, kb. másfél centi széles sávot kapj. Egy éles késsel vágj bele a levesbe kb. egy centi vastag tésztadarabokat. A kést időnként mártsd a levesbe, így könnyebben lejön róla a tészta. Közben kevergesd a levest, hogy a nokedlik ne ragadjanak össze. Ismételd meg a tészta másik felével.

6. Ha habarás nélkül készíted a levest, akkor az utolsó nokedlik után három perccel add hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és zárd is el.

7. A habaráshoz tegyél egy evőkanál lisztet egy tálba, keverd simára egy evőkanál levessel, adj hozzá két evőkanál növényi tejfölt és egy merőkanál levest, majd add a lábas tartalmához. Ha újra felforrt, add hozzá a petrezselyemzöldet, majd el is zárhatod. Opcionálisan adhatsz hozzá egy-két evőkanál friss citromlevet is.

Tipp: a zöldborsóleves frissen is isteni, de másnapra még inkább összeérnek benne az ízek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.