Most olvasott cikk
Szőrmebundát viselt az influenszer, kidobták a bárból

Szőrmebundát viselt az influenszer, kidobták a bárból

szőrmebundája miatt dobtak ki egy influenszert egy New Yorki bárból

Közel kétszázezer követője van a TikTok közösségi felületen annak az influenszernek, akit kidobtak egy New-York-i bárból. Az indok az volt, hogy egy vintage szőrmebundát viselt. Először el sem hitte, hogy a pultos komolyan beszél, amikor megkérte arra, hogy távozzon. Az influenszer egy videóban osztotta meg érzéseit a TikTok-felületén. Sokan úgy érzik, a tiltás túlzó, a használt szőrmebundák pedig fenntarthatóbbak, mint az új műszőrme kabátok, amelyek mikroműanyaggal szennyezik a környezetet.

Vintage szőrmebundája miatt kellett távoznia egy New York-i bárból Alexandra Yvette-nek (@preraphaelitequeen), ami saját bevallása szerint különösen rosszul érintette az influenszert – írta meg a Green Matters. A TikTok-felületén közel 200.000 követővel rendelkező multimédia-művész úgy fogalmazott a videóban, hogy „majdnem elsírta” magát, amikor elküldték.

@preraphaelitequeen

#vintagefur

♬ original sound – Alexandra Yvette

A kérdéses ruhadarab egy 1930-as években készült nyércbunda volt. Alexandra a videóban kifejti, hogy neki sohasem volt problémája a régi bundák hordásával. Hozzáteszi továbbá, hogy újonnan sohasem vásárolna ilyen ruhadarabot.

Úgy látszik, nem kaptam meg az üzit, hogy bundát hordani New York-ban ennyire sértő dolog

– adott hangot az influenszer meglepettségének.

Az eset a hölgy elmondása szerint úgy zajlott, hogy amikor besétált ebbe a New York-i bárba – amit nem nevezett meg –, a pultos megkérdezte tőle, hogy valódi-e a kabátja. Miután Alexandra közölte vele, hogy igen, egy nagyon régi nyércbunda van rajta, a férfi szólt neki, hogy távoznia kell. Az sem számított, hogy a kabát nagyon régi, vagyis a hölgy nem újonnan vásárolta, a hely szabályzatának értelmében ugyanis el kellett hagynia a létesítményt.

Vintage szőrmebunda vagy új műszőrme?

Az influenszer által megosztott videó heves vitákat váltott ki azzal kapcsolatban, hogy mennyire fenntartható és etikus dolog használt bundát hordani. A vitának érdekes színezetet ad, hogy több oldal is úgy számolt be a hírről, hogy az influenszert vegánnak nevezte.

Az eset kapcsán sokan biztosították Alexandrát együttérzésükről, és kifogásolták, hogy a legtöbb ilyen szabályozás kizárólag a szőrméből készült ruhacikkekre vonatkozik. Holott a bőr- vagy gyapjútermékek is ugyanúgy az állatok kihasználásával készülnek. Mégsem tiltanak ki senkit sehonnan bőrcipő vagy gyapjúpulóver viselése miatt. Ráadásul a műszőrme környezetkárosító tulajdonságait is sokan felemlegették. Szerintük régi szőrmebundát hordani emiatt fenntarthatóbb és környezetbarátabb.

Akik viszont elítélik a hölgyet a kabát viselése miatt, azzal érvelnek, hogy függetlenül a vintage státusztól, a kabát továbbra is normalizálja az állatok kihasználását (hordását), ezáltal pedig nem lehet etikus választás – kiváltképp egy vegán számára.

Akiket részletesebben érdekelnek a divatiparban alkalmazott állati hozzávalók és az azokhoz köthető kegyetlenség, azok mindenképpen olvassák el a nyolcrészes cikksorozatunkat. Ebben részletesen bemutatjuk többek között a bőr-, valamint a szőrmeipar sötét arcát is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.