Most olvasott cikk
Kalifornia az első állam, ahol betiltották az állati szőrme gyártását és árusítását

Kalifornia az első állam, ahol betiltották az állati szőrme gyártását és árusítását

Kalifornia

Az állatvédő szervezetek abban reménykednek, hogy Kalifornia állam ezen jelentős lépését más államok is követik majd az országban.

A 2019-ben előterjesztett tilalom 2023. január 1-én lépett életbe. Ezzel Kalifornia lett az első állam az USA-ban, ahol már törvényellenes a szőrméből készült termékek értékesítése. A tilalom nemcsak az árusításra, de az elkészítésre is vonatkozik, ez viszont eddig sem volt jellemző az államra.

A hároméves türelmi időszakra azért volt szükség, hogy a kereskedők számára elegendő időt biztosítsanak a készleteik és üzleteik átalakítására, valamint a szőrméből készült termékek kivezetésére.

Az online webshopok kínálatát is érinti az új szabályozás, így sem a fizikai, sem a virtuális térben nem lehet a továbbiakban állatok bundáját felhasználó ruházati – vagy más egyéb – termékeket vásárolni. A törvény nem vonatkozik a használt ruha üzletekben, turkálókban, zálogházakban értékesített, másodkézből származó darabokra.

Egy 2017-ből származó adatgyűjtés alapján Kaliforniában történt az államok szőrmekereskedelmének 25%-a, vagyis a szabályozás nagyon komoly következményekkel járhat a teljes iparágra vonatkozóan.

A Kaliforniában értékesített szőrmeáru leginkább Kínából, különböző európai országokból, valamint Washington, Idaho, Wisconsin, Oregon és Utah államokból származtak, ahol továbbra is üzemelnek szőrmetelepek.

Az állati szőrme forgalmazásának betiltása Kaliforniában nagyon jelentős győzelmet jelent nemcsak az Egyesült Államokban élő állatoknak, de a világ összes állatának. Más államok is szeretnék követni Kaliforniát ebben a lépésben, és úgy tippeljük, hogy 2023-ban országszerte bevezetésre kerülnek hasonló szabályozások. Az emberek már sokkal inkább tudatában vannak az ipar által okozott károknak, a kegyetlenségtől egészen a közösségeket sújtó mérgező anyagokig

nyilatkozta PJ Smith, a Humane Society of the United States divatügyi igazgatója a Plant Based Newsnak.

A szőrmeipar évek óta hanyatlik

Az utóbbi években számos olyan jelentős lépésről számolhattunk be, amely azt bizonyítja, hogy az emberek nagy többsége elutasítja ezt a végtelenül kegyetlen és sok szempontból ártó iparágat, amely a fényűzésen és a társadalmi státusz hirdetésén kívül semmilyen egyéb célt nem szolgál.

Másfél évvel ezelőtt Izrael a világon elsőként tiltotta be a szőrme divatcélú forgalmazását. Nem lehet szőrméjükért tenyészteni állatokat Norvégiában, az Egyesült Királyságban, Horvátországban és Csehországban. Sok ország pedig még az évente kétszer megrendezésre kerülő divathetekről is száműzte a szőrméből készült darabokat.

Nagy eredmény, hogy a szőrmementes Európért indított polgári kezdeményezés már most rendelkezik a szükséges 1 millió aláírással, ami azt jelenti, hogy az Európai Bizottságnak kötelező tárgyalni az ügyet és érdemben reagálni rá, de az aláírásgyűjtés tovább folytatódik májusig, úgyhogy aki szeretné, az még nyugodtan szignózhatja.

(The Humane Society)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.