Most olvasott cikk
A nyércfarmok lehetnek egy következő világjárvány gócpontjai

A nyércfarmok lehetnek egy következő világjárvány gócpontjai

A szőrmeiparban tenyésztett nyércek különösen fogékonyak a pandémia kirobbantására alkalmas vírusokra, figyelmeztetnek kutatók. A nyércfarmok már a koronavírus kapcsán is okoztak problémákat.

Virológusok arra biztatják a kormányokat, hogy számolják fel a szőrmefarmokat, miután azok óriási járványügyi kockázatot hordoznak magukban. Egy friss kutatás alapján leginkább a nyércfarmok jelentenek ilyen szempontból veszélyt.

A nyércet nagyobb számban és több országban tenyésztik, mint bármely más, kifejezetten a szőréért szaporított állatot – írják a kutatók. A zsúfolt tartási körülmények között pedig megugrik a kórokozók terjedésének valószínűsége.

A nyérceket kicsi, gyakran piszkos ketrecekben tartják. Ez a higiéniai gondok mellett egyéb problémákat is felvet. A természetben a nyércek magányos állatok, part mentén, víz közelében élnek. Egy egyed felségterülete rendszerint egy-hat kilométer sugarú terület. Ettől az apró ketrecek alapterülete finoman szólva is jócskán elmarad.

A virológiai kockázatot súlyosbítja, hogy a nyércek biológiai felépítésükből fakadóan meglehetősen fogékonyak azokra a vírusos kórokozókra, amelyek akár világjárvánnyá is duzzadhatnak. Különösen érzékenyek például a SARS-CoV-2-re, amely a Covid–19-et okozza. Ez egy „időzített bomba” a kutatók szerint. Főleg annak fényében, hogy a nyércekben még mindig találtak a SARS-CoV-2 törzsek közül olyat, amely az emberekben nincs jelen. Ez magában hordozza a kockázatot, hogy

a vírus ismét megjelenhet az emberekben, különösen, ahogy az idősebb népesség immunitása csökken, a korábban nem fertőződött fiatalok pedig a népesség egyre nagyobb hányadát teszik ki.

A tanulmányt elkészítő kutatók arra hívták fel az egyes országok kormányainak figyelmét, hogy a szőrmeipari célokkal üzemeltetett farmok éppen annyira veszélyesek járványügyi szempontból, mint az élőállat-piacok.

Egyre több jel utal arra is, hogy a koronavírus állati eredetű, és a nyestkutyáról került át az emberre. Egy nemzetközi kutatói csoport ezt a feltételezést 2020 januárjában vett mintákra alapozza.

A nyércfarmok okoztak már koronavírusos problémát

Több országban is észlelték a pandémia legintenzívebb időszakában a Covid–19 terjedését a nyércfarmokon. Többek között

  • Hollandiában,
  • az Egyesült Államokban,
  • Olaszországban,
  • valamint Svédországban is.

Dániában előrehozott választásokba is fulladt a nyércbotrány. 2020 őszén rendelte el a kormány az ország 17 milliós nyércállományának megsemmisítését, miután kiderült, a koronavírus a nyércek között is terjedt. Ám utólag bizonyossá vált: nem volt jogalap az állatok leölésére és a határozat számos jogszabályi sebből vérzett. A döntést jóváhagyó miniszter lemondott, de még ez sem volt elegendő az általános felháborodás csitítására.

A járványok miatt több országban is betiltották a szőrmefarmokat. De ezzel együtt is évente még mindig mintegy 100 millió állatot tenyésztenek szőrükért, ezek többsége pedig nyérc.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.