A fokhagymás pampuska, vagyis a fokhagymás buci az ukrán konyha klasszikusa, amely puha állagának és intenzív ízének köszönhetően vált világszerte népszerűvé.
A pampuskatészta állaga leginkább a kalács tésztájához hasonlít, egyediségét pedig a fokhagymás-petrezselymes öntet adja. A hagyomány szerint a pampuskát leggyakrabban a borscs, az ikonikus ukrán céklaleves mellé tálalják, de akár önmagában is élvezhető.
Hozzávalók:
8 bucihoz
A tésztához:
- 450 gramm liszt
- 8 g (egy csomag) száraz élesztő vagy 25 g (fél csomag) friss élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- egy teáskanál só
- 250 ml víz
A fokhagymás öntethez:
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
- csipet só
- csipet szárított petrezselyem
Elkészítés:
- Egy pohárba mérj ki 250 ml langyos vizet, oldd fel benne a cukrot, majd keverd hozzá a friss élesztőt. Hagyd állni 15 percet. (Ha instant élesztőt használsz, akkor csak keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz és utána add hozzá a vizet.)
- Tedd egy tálba a lisztet és a sót, utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd olajos kézzel dolgozd össze. Takard le a tésztát egy tiszta, enyhén vizezett konyharuhával és hagyd egy órát pihenni meleg helyen, amíg kétszeresére nő.
- Miután megkelt, formázz belőle nyolc egyenlő golyót, amit tegyél egy kiolajozott tortaformába vagy egy magas falú tepsibe.
- Süsd 180 fokon fél órán át, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
- Az öntethez zúzz össze vagy reszelj le három gerezd fokhagymát, keverd össze három evőkanál olajjal és három evőkanál vízzel, majd adj hozzá egy csipet sót és petrezselymet.
- Ahogy kivetted a bucikat a sütőből, locsold is meg a fokhagymás öntettel, majd hagyd tíz percet pihenni és fogyaszthatod.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.