Vegán fokhagymás pampuska

A fokhagymás pampuska, vagyis a fokhagymás buci az ukrán konyha klasszikusa, amely puha állagának és intenzív ízének köszönhetően vált világszerte népszerűvé.

A pampuskatészta állaga leginkább a kalács tésztájához hasonlít, egyediségét pedig a fokhagymás-petrezselymes öntet adja. A hagyomány szerint a pampuskát leggyakrabban a borscs, az ikonikus ukrán céklaleves mellé tálalják, de akár önmagában is élvezhető.

Hozzávalók:

8 bucihoz

A tésztához:

  • 450 gramm liszt
  • 8 g (egy csomag) száraz élesztő vagy 25 g (fél csomag) friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • egy teáskanál só
  • 250 ml víz

A fokhagymás öntethez:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál víz
  • csipet só
  • csipet szárított petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy pohárba mérj ki 250 ml langyos vizet, oldd fel benne a cukrot, majd keverd hozzá a friss élesztőt. Hagyd állni 15 percet. (Ha instant élesztőt használsz, akkor csak keverd hozzá a száraz alapanyagokhoz és utána add hozzá a vizet.)
  2. Tedd egy tálba a lisztet és a sót, utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd olajos kézzel dolgozd össze. Takard le a tésztát egy tiszta, enyhén vizezett konyharuhával és hagyd egy órát pihenni meleg helyen, amíg kétszeresére nő.
  3. Miután megkelt, formázz belőle nyolc egyenlő golyót, amit tegyél egy kiolajozott tortaformába vagy egy magas falú tepsibe.
  4. Süsd 180 fokon fél órán át, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
  5. Az öntethez zúzz össze vagy reszelj le három gerezd fokhagymát, keverd össze három evőkanál olajjal és három evőkanál vízzel, majd adj hozzá egy csipet sót és petrezselymet.
  6. Ahogy kivetted a bucikat a sütőből, locsold is meg a fokhagymás öntettel, majd hagyd tíz percet pihenni és fogyaszthatod.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.