A naan kenyér egyfajta lapos kenyér. Hagyományosan tandoor kemencében készül, és összetevőit tekintve nem vegán, mivel joghurtot tartalmaz és vajjal kenik le a tetejét.

A vegán naan kenyér legalább annyira finom, mint a tejtermékkel készült változat, hiszen ahogy a konyhánkban tandoor kemence nélkül, úgy vaj és joghurt nélkül is mennyei végeredményt kapunk. Melegen tálalva egy kis olvasztott fokhagymás vegán vajjal a legjobb. Kínálhatod curry vagy dal mellé is.

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 1 csomag élesztő (7 g)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csokor friss koriander
  • 2-3 evőkanál vegán vaj
  • 2 db fokhagymagerezd

Elkészítés:

  1. Egy pohárba mérj ki 150 ml langyos vizet, old fel benne a cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd állni 15 percet.
  2. Tedd egy tálba a lisztet, a sót és a sütőport, utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd olajos kézzel kezd el gyúrni a tésztát. Az elején nagyon fog ragadni, de egy pár perc után már szépen elválik a kezünktől (és a felülettől), ekkor már készen van a dagasztás.
  3. Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd 90 percig kelni. Akkor jó, ha legalább a kétszeresére megkelt.
  4. A másfél óra letelte után vágd fel a tésztát 8 egyenlő részre, formázz belőle kis gombócokat és tedd félre egy sütőpapírra, konyharuhával lefedve még 10 percre.
  5. Forrósíts fel egy serpenyőt, majd állítsd a lángot közepes fokozatra.
  6. Egy nyújtófával kezdd el kinyújtani a gombócokat ovális formákra (kb. 25×12 cm), közben szórd meg korianderrel (vagy ha nem szereted, helyettesítheted petrezselyemmel is) és nyújtsd olyan vékonyra, amilyenre csak tudod (kb. 2-3 mm).
  7. Egy tálba tölts vizet, mártsd bele az ujjaid végét és annak segítségével fordítsd át a naan-t a másik oldalára és egy kicsit vizezd meg ezt az oldalt.
  8. Helyezd a naan-t a száraz serpenyőbe a bevizezett oldalával lefelé és hagyd, amíg fel nem buborékosodik (kb. 1 perc), utána fordítsd meg. Fedd le a serpenyőt és süsd még fél percen keresztül.

Tipp: ha fokhagymás naan kenyeret szeretnél, akkor olvassz meg 2-3 evőkanálnyi vegán vajat, törj bele két gerezd fokhagymát és egy ecsettel kend meg az elkészült naan kenyeredet. A legjobb melegen tálalva.