A naan kenyér egyfajta lapos kenyér. Hagyományosan tandoor kemencében készül, és összetevőit tekintve nem vegán, mivel joghurtot tartalmaz és vajjal kenik le a tetejét.
A vegán naan kenyér legalább annyira finom, mint a tejtermékkel készült változat, hiszen ahogy a konyhánkban tandoor kemence nélkül, úgy vaj és joghurt nélkül is mennyei végeredményt kapunk. Melegen tálalva egy kis olvasztott fokhagymás vegán vajjal a legjobb. Kínálhatod curry vagy dal mellé is.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 1 csomag élesztő (7 g)
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál olaj
- 1 csokor friss koriander
- 2-3 evőkanál vegán vaj
- 2 db fokhagymagerezd
Elkészítés:
- Egy pohárba mérj ki 150 ml langyos vizet, old fel benne a cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd állni 15 percet.
- Tedd egy tálba a lisztet, a sót és a sütőport, utána add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd olajos kézzel kezd el gyúrni a tésztát. Az elején nagyon fog ragadni, de egy pár perc után már szépen elválik a kezünktől (és a felülettől), ekkor már készen van a dagasztás.
- Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd 90 percig kelni. Akkor jó, ha legalább a kétszeresére megkelt.
- A másfél óra letelte után vágd fel a tésztát 8 egyenlő részre, formázz belőle kis gombócokat és tedd félre egy sütőpapírra, konyharuhával lefedve még 10 percre.
- Forrósíts fel egy serpenyőt, majd állítsd a lángot közepes fokozatra.
- Egy nyújtófával kezdd el kinyújtani a gombócokat ovális formákra (kb. 25×12 cm), közben szórd meg korianderrel (vagy ha nem szereted, helyettesítheted petrezselyemmel is) és nyújtsd olyan vékonyra, amilyenre csak tudod (kb. 2-3 mm).
- Egy tálba tölts vizet, mártsd bele az ujjaid végét és annak segítségével fordítsd át a naan-t a másik oldalára és egy kicsit vizezd meg ezt az oldalt.
- Helyezd a naan-t a száraz serpenyőbe a bevizezett oldalával lefelé és hagyd, amíg fel nem buborékosodik (kb. 1 perc), utána fordítsd meg. Fedd le a serpenyőt és süsd még fél percen keresztül.
Tipp: ha fokhagymás naan kenyeret szeretnél, akkor olvassz meg 2-3 evőkanálnyi vegán vajat, törj bele két gerezd fokhagymát és egy ecsettel kend meg az elkészült naan kenyeredet. A legjobb melegen tálalva.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.