Most olvasott cikk
Az európaiak nagy része tenne a klímavédelemért, de a húsevésről akarnak a legkevésbé lemondani

Az európaiak nagy része tenne a klímavédelemért, de a húsevésről akarnak a legkevésbé lemondani

Szinte minden mást hajlandóbbak megtenni az emberek a klímavédelemért, minthogy lemondjanak a hús- és tejtermékekről, derült ki egy új reprezentatív felmérésből, amiben hét európai ország polgárait kérdezték.

A Guardian közölt egy exkluzív felmérést, amelyet a YouGov közvélemény-kutató cég hét európai ország (az Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország, Németország, Dánia, Franciaország és Svédország) bevonásával készített április 5-e és 24-e közötti időszakban.

Minden országból több mint ezer állampolgárt kérdeztek meg, így a közvélemény-kutatás eredményei reprezentatívak az országok lakosságára vonatkozóan.

A felmérésben arra keresték a választ, hogy milyen módon viszonyulnának az emberek az egyes klímavédelmet célzó kormányzati szabályozásokhoz, intézkedésekhez, illetve az egyéni felelősségvállalás körébe tartozó lépésekhez, amelyek sok esetben bizonyos fokú életmódváltozással is járnak.

A felmérésből kivilágló társadalmi támogatottság értékes információ lehet az egyes kormányoknak a tervezett intézkedések bevezetését illetően.

Tennének a klímavédelemért, meg nem is

Kiderült, hogy szinte mindegyik országban komoly problémaként tekintenek a globális felmelegedés következményeire, és nagyjából azonos mértékben azt is elismerik, hogy a jelenlegi éghajlatváltozási jelenségek az emberi tevékenység direkt következményei. Ám fény derült arra is, hogy az emberek nagyon nem szeretnék feladni a hús- és tejtermékek fogyasztását – 5 százalékuk pedig a globális felmelegedés tényét is tagadja.

A közölt grafikonok alapján elmondható, hogy az állati termékek mellőzésének gondolatánál talán csak a gyerekvállalási korlátozások voltak népszerűtlenebbek. De a többi adatpontot figyelembe véve, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy ez a két elgondolás – vagyis az állati termékek elhagyása és a gyerekvállalás korlátozása – holtversenyben végzett a legutolsó helyen.

A felmérés rávilágít arra is, hogy sokan hajlandóak apróságokat megváltoztatni az életvitelükben a környezetbarátabb életmód érdekében, ám minél nagyobb változást idéz elő az adott környezettudatos lépés, annál kevésbé hajlandóak az emberek alkalmazni azt.

Például az egyszer használatos műanyagok vásárlásától való tartózkodás, vagy a kizárólag szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása sokak számára elfogadható és könnyen kivitelezhető „áldozat”.

Sokan támogatnák azt is, ha a kormányuk több fát ültetne és több zöld területet alakítana ki, vagy ha jobban szabályoznák a termékek csomagolását, de a benzines autók tiltása már kifejezetten népszerűtlen intézkedésnek számít a válaszadók szemében.

Itthon is ugyanez a tendencia figyelhető meg

Januárban írtunk az ELTE PPK Ember-Környezet-Tranzakció Intézet által publikált reprezentatív kutatásról, ami merőben azonos eredményeket hozott.

Habár itthon is szinte mindenki (94,8 százalék) tisztában van a klímaváltozás veszélyeivel, és nagyon sokan tervezik, hogy tesznek is lépéseket a zöldebb életvitel irányába, az állati eredetű ételek fogyasztásának mérséklése volt a legkevésbé népszerű módszer a választható opciók közül.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.