Szinte minden mást hajlandóbbak megtenni az emberek a klímavédelemért, minthogy lemondjanak a hús- és tejtermékekről, derült ki egy új reprezentatív felmérésből, amiben hét európai ország polgárait kérdezték.
A Guardian közölt egy exkluzív felmérést, amelyet a YouGov közvélemény-kutató cég hét európai ország (az Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország, Németország, Dánia, Franciaország és Svédország) bevonásával készített április 5-e és 24-e közötti időszakban.
Minden országból több mint ezer állampolgárt kérdeztek meg, így a közvélemény-kutatás eredményei reprezentatívak az országok lakosságára vonatkozóan.
A felmérésben arra keresték a választ, hogy milyen módon viszonyulnának az emberek az egyes klímavédelmet célzó kormányzati szabályozásokhoz, intézkedésekhez, illetve az egyéni felelősségvállalás körébe tartozó lépésekhez, amelyek sok esetben bizonyos fokú életmódváltozással is járnak.
A felmérésből kivilágló társadalmi támogatottság értékes információ lehet az egyes kormányoknak a tervezett intézkedések bevezetését illetően.
Tennének a klímavédelemért, meg nem is
Kiderült, hogy szinte mindegyik országban komoly problémaként tekintenek a globális felmelegedés következményeire, és nagyjából azonos mértékben azt is elismerik, hogy a jelenlegi éghajlatváltozási jelenségek az emberi tevékenység direkt következményei. Ám fény derült arra is, hogy az emberek nagyon nem szeretnék feladni a hús- és tejtermékek fogyasztását – 5 százalékuk pedig a globális felmelegedés tényét is tagadja.
A közölt grafikonok alapján elmondható, hogy az állati termékek mellőzésének gondolatánál talán csak a gyerekvállalási korlátozások voltak népszerűtlenebbek. De a többi adatpontot figyelembe véve, kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy ez a két elgondolás – vagyis az állati termékek elhagyása és a gyerekvállalás korlátozása – holtversenyben végzett a legutolsó helyen.
A felmérés rávilágít arra is, hogy sokan hajlandóak apróságokat megváltoztatni az életvitelükben a környezetbarátabb életmód érdekében, ám minél nagyobb változást idéz elő az adott környezettudatos lépés, annál kevésbé hajlandóak az emberek alkalmazni azt.
Például az egyszer használatos műanyagok vásárlásától való tartózkodás, vagy a kizárólag szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása sokak számára elfogadható és könnyen kivitelezhető „áldozat”.
Sokan támogatnák azt is, ha a kormányuk több fát ültetne és több zöld területet alakítana ki, vagy ha jobban szabályoznák a termékek csomagolását, de a benzines autók tiltása már kifejezetten népszerűtlen intézkedésnek számít a válaszadók szemében.
Itthon is ugyanez a tendencia figyelhető meg
Januárban írtunk az ELTE PPK Ember-Környezet-Tranzakció Intézet által publikált reprezentatív kutatásról, ami merőben azonos eredményeket hozott.
Habár itthon is szinte mindenki (94,8 százalék) tisztában van a klímaváltozás veszélyeivel, és nagyon sokan tervezik, hogy tesznek is lépéseket a zöldebb életvitel irányába, az állati eredetű ételek fogyasztásának mérséklése volt a legkevésbé népszerű módszer a választható opciók közül.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.