Most olvasott cikk
A rostdús növényi étrend előnyei és megvalósítása

A rostdús növényi étrend előnyei és megvalósítása

Az American Heart Association és az FDA azt ajánlja, hogy naponta legalább 25 gramm étkezési rostot fogyasszunk. De mi is az a rost, honnan tudjuk, hogy mennyit fogyasztunk belőle, és honnan jött egyáltalán ez a szám?

Milyen típusú rostok vannak?

Az élelmi rost azokra a hasznos szénhidrátfélékre utal, amelyek növényekben (és nem a rosttartalmú kiegészítőkben) találhatóak meg.

Két típusát különbözetjük meg, a vízben oldódó és a vízben nem oldódó rostot, mindkettő nagyon kedvező nekünk. Az oldható rost a bélben vastag géllé válik, ami lelassítja az emésztést (így stabilizálja a vércukorszintet) és zsírokat köt meg, így nem mind képes felszívódni (ami csökkenti a koleszterinszintet).

Jótékonyan hatnak a zsír- és szénhidrát-anyagcserére és közvetve a bélfalak nyálkahártyáira. Az oldható rostok forrása a zabpehely, a bab, a lencse és sokféle gyümölcs. Az oldhatatlan rostok biztosítják a megfelelő állagú és rendszeres székletet, ami egy rendkívül jó dolog!

Az oldhatatlan rostok forrása a teljes kiőrlésű gabona, a bab, a lencse és a legtöbb zöldség. Mind az oldódó, mind az oldhatatlan rostok jóllakottság-érzést nyújtanak, ezért segít abban, hogy kevesebbet együnk, ami hatékonyan csökkenti az elhízás veszélyét.

Miért olyan jó nekünk a rost?

A rostbevitel márpedig jót tesz nekünk, vagyis ennél sokkal többet. Egy, a The Lancet-ban közzétett kutatás során a kutatók 243 tanulmány eredményeit foglalták össze, amelyek az élelmi rostok egészségügyi hatásait vizsgálják. Kizártak a vizsgálatból ugyanakkor minden rostpótló kiegészítőre vonatkozó tanulmányt – az egyedül élelmiszerekből származó rostról szól.

Az adatok több, mint 4600 embertől származnak, melyeket elemezve nagyon erős kapcsolatot találtak a magasabb élelmi rostbevitel és a jobb egészségügyi mutatók között. Alapvetően napi legalább 25 gramm élelmi rost bevitele esetén már kimutatható ennek pozitív kapcsolata az alacsonyabb súllyal, vérnyomással, vércukorszinttel, koleszterinszinttel, valamint a cukorbetegség, a szívbetegségek, a stroke és a mell- vagy mellkasi betegségek, továbbá a vastagbélrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

A vizsgálatok eredményei rendkívül konzisztensek voltak, és a dózis-reakció görbe nagyon lineáris volt, ami azt jelenti, hogy minél több rostot fogyasztottak a vizsgálatba bevontak, annál jobb egészségügyi értékeik voltak. A pozitív értékek tekintetében a kutatások közötti összhang megerősíti, hogy az eredmények nagyon is valóságosak, és azok nem a résztvevők étrendjével vagy életmódjával kapcsolatos egyéb tényezők miatt következtek be.

A jó szénhidrátok fogyasztása több rostot biztosít

Sajnos a legtöbbünk kevesebb, mint 20 gramm rostot fogyaszt naponta. Sokan tudatosan kerülik a teljes értékű gabonákban, krumpliban, babokban és gyümölcsökben lévő szénhidrátokat, így viszont hiányuk van az egészséges rostokból.

De a helyzet a következő: meg kell különböztetnünk a jó és a rossz szénhidrátokat. A teljes kiőrlésű gabona, édesburgonya, bab és a zöldségek a jó oldalt erősítik. A szénhidrát minősége és forrása az, ami igazából számít.

Aggódsz a gázosító hatás miatt? Rövid távon érdemes az optimálisnál alacsonyabb szinten tartani (de nem kiiktatni!) a rostbevitelt, a tested idővel megszokja a változást, és a kellemetlen hatások csökkennek.

A rostban gazdag ételek elkészítése egyszerű

Nagyon egyszerű és rugalmasan kombinálható menüt állíthatunk össze különféle gabonákból, hüvelyesekből és zöldségfélékből, melyek mindkét típusú rostból bőven ellátják szervezetünket.  Rostban gazdag étel készíthető például főtt vörös lencse, boltban vásárolt vagy házi hummusz és teljes kiőrlésű tortilla lap felhasználásával, melyek mellé egyszerű, kevert zöldségekből (pl.: paradicsomból és uborkából) álló salátát készíthetünk.

Ez az étel nagyon egyszerű és egészséges, felszolgálható vendégváróban, vagy csomagolható a munkába vagy az iskolába. Az ajánlott napi rostbevitel felét, majdnem 20 gramm fehérjét, valamint kalciumot, vasat és káliumot is tartalmaz.

Így csináljuk:

  1. Egy csésze lencsét 3 csésze vízben főzzünk ki, forraljuk fel, majd főzzük alacsony lángon további 15 percig. Miután levettük a tűzről és átszűrtük, adjunk hozzá sót, citromlevet és ízesítsük ízlésünk szerint friss fűszerekkel. Melegen és hidegen is fogyasztható.
  2. Készítsünk zöldsalátát. Különféle zöld levelesek, koktélparadicsom és felkockázott uborka keverékét ízesítsük meg egy kis citromlével, sóval, borssal.
  3. Tálaljunk egy adag salátát és egy adag főtt lencsét egy kis humusszal és átsütött tortilla háromszögekkel.

Ez csak egy példa a sok elképzelhető variáció közül. Számos információs forrás áll már rendelkezésre az egészséges, magas rosttartalmú ételek kiválasztásához, komplett menüsor készítéséhez. Alapvetően azonban elmondható, hogy a gyümölcsök, zöldségek, babok és hüvelyesek, valamint a diófélék és a magvak rendszeres fogyasztásával nem lőhetünk mellé. Így könnyedén biztosíthatjuk, hogy minden nap legalább 25 gramm rosthoz jusson szervezetünk!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.