Most olvasott cikk
Emésztési problémákkal küzdöttek a 14. századi szerzetesek, miután növelték a húsfogyasztásukat

Emésztési problémákkal küzdöttek a 14. századi szerzetesek, miután növelték a húsfogyasztásukat

muchelney-abbey-somerset-14.szazadi.szerzetesek

Amikor 1336-ban egy új pápai rendelet engedélyezte, hogy a somerseti Muchelney apátságban élő szerzetesek heti kétszer fogyasszanak húst, hirtelen problémássá vált az emésztésük – derítette ki egy új tanulmány, amit a The Guardian közölt.

Az elgondolkodtató kutatást az English Heritage végezte, mely történelmi jelentőségű várakat, házakat, emlékműveket kezel és vizsgál.

Michael Carter történész, aki részt vett a felfedezésben, elmondta, hogy az apátságban élő szerzetesek bizonyára örültek annak, hogy mostantól több birka-, marha-, sertés- és vadhús kerülhet az asztalukra, ám arra biztosan nem számítottak, hogy emiatt gyakoribbak lesznek az emésztési problémáik.

Többek között a hasmenés, a székrekedés, a puffadás kínozta az ott élőket, amit Carter szerint a kalóriadús, kiegyensúlyozatlan, húsban gazdag étrend okozott. Ugyanakkor hashajtó receptet is felfedeztek, aminek alapját különböző gyümölcskivonatok adták.

Étrendjük megváltoztatásával együtt járt az a szabály, hogy a refektóriumban nem volt megengedett húst fogyasztani, emellett szerkezeti változtatásokat is eszközöltek. Az apátság breviáriumában a szerzeteseknek útmutatást adtak az egészséges táplálkozáshoz, ami akkoriban gyógynövényekkel készült söröket, angolnát és fehér, kovászos kenyeret jelentett.

„Alapvetően a szerzetesek a beleik rabszolgái voltak. Gyakran komoly egészségügyi problémáik voltak az étrendjük és az emésztésük miatt”

– mondta Carter.

A panaszok miatt még egy külön „WC-blokkot” is fel kellett építeni, annyira megviselte őket az új étrend. Carter azonban hozzátette a kutatás egy másik fontos részletét, hogy bár sokan azt gondolják, hogy az akkor élő emberek igénytelenek és maradiak voltak, valójában meglepően kifinomult építészeti és vízelvezetési struktúrákat hoztak létre.

Hozzászólások (0)

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.