Amikor 1336-ban egy új pápai rendelet engedélyezte, hogy a somerseti Muchelney apátságban élő szerzetesek heti kétszer fogyasszanak húst, hirtelen problémássá vált az emésztésük – derítette ki egy új tanulmány, amit a The Guardian közölt.
Az elgondolkodtató kutatást az English Heritage végezte, mely történelmi jelentőségű várakat, házakat, emlékműveket kezel és vizsgál.
Michael Carter történész, aki részt vett a felfedezésben, elmondta, hogy az apátságban élő szerzetesek bizonyára örültek annak, hogy mostantól több birka-, marha-, sertés- és vadhús kerülhet az asztalukra, ám arra biztosan nem számítottak, hogy emiatt gyakoribbak lesznek az emésztési problémáik.
Többek között a hasmenés, a székrekedés, a puffadás kínozta az ott élőket, amit Carter szerint a kalóriadús, kiegyensúlyozatlan, húsban gazdag étrend okozott. Ugyanakkor hashajtó receptet is felfedeztek, aminek alapját különböző gyümölcskivonatok adták.
Étrendjük megváltoztatásával együtt járt az a szabály, hogy a refektóriumban nem volt megengedett húst fogyasztani, emellett szerkezeti változtatásokat is eszközöltek. Az apátság breviáriumában a szerzeteseknek útmutatást adtak az egészséges táplálkozáshoz, ami akkoriban gyógynövényekkel készült söröket, angolnát és fehér, kovászos kenyeret jelentett.
“Alapvetően a szerzetesek a beleik rabszolgái voltak. Gyakran komoly egészségügyi problémáik voltak az étrendjük és az emésztésük miatt”
– mondta Carter.
A panaszok miatt még egy külön “WC-blokkot” is fel kellett építeni, annyira megviselte őket az új étrend. Carter azonban hozzátette a kutatás egy másik fontos részletét, hogy bár sokan azt gondolják, hogy az akkor élő emberek igénytelenek és maradiak voltak, valójában meglepően kifinomult építészeti és vízelvezetési struktúrákat hoztak létre.
A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.