Most olvasott cikk
Pen Farthing a kabuli repülőtéren ragadt a 70 fős Nowzad állatmentő csapattal és közel 200 állattal

Pen Farthing a kabuli repülőtéren ragadt a 70 fős Nowzad állatmentő csapattal és közel 200 állattal

Paul Pen Farthing a kabuli repülőtéren ragadt

Korábban mi is beszámoltunk arról az angol tengerészgyalogosról, Paul “Pen” Farthingról, aki szándékosan Kabulban maradt, hogy kimentse az állatmentő csapatát Afganisztánból, miután a tálib rezsim átvette a hatalmat. A helyzetük továbbra sem rózsás.

A Nowzad weboldalán napról-napra közzéteszik az aktualitásokat a kaotikus helyzetről, valamint Paul minden nap élő adást indít a szervezet Facebook oldalán. Ezekből az derült ki, hogy a férfinak sikerült megoldania a teljes személyzet, valamint a közel 200 állat kimenekítését, de egyelőre a reptéren összeomlott a tervük.

Mivel rendkívül meleg van, valamint káosz is a reptéren, a több száz állat életveszélybe került. Ha nem sikerül feljutniuk a nekik ígért repülőre, akkor esélyes, hogy több állat is meghal a helyszínen. Farthing végső elkeseredettségében a tálibok szóvivőjétől, Suhail Shaheen-től kért segítséget.

“Kedves uram; a csapatom és az állataim a repülőtéren ragadtak. Vár ránk egy járat. Meg tudná könnyíteni a csapatunk biztonságos bejutását a repülőtérre? Mi egy civil szervezet vagyunk, akik vissza fogunk térni Afganisztánba, de most mindenkit biztonságban ki akarok juttatni. Már 10 órája itt vagyunk, miután biztosítottak minket a biztonságos átjutásról. Most már tényleg haza szeretnénk menni”

írta a férfi Twitteren.

Az Egyesült Királyság kormánya egy nappal ezelőtt engedélyezte a férfinak, hogy magánfinanszírozású repülőgéppel a teljes csapatát és az állatokat elszállíttassa az Egyesült Királyságba, ahol befogadják őket. A repülőgépet adományokból sikerült intézni, és átszámítva nem kevesebb, mint 150 millió forintba került.

Jelenleg 70-nél is több ember és közel 200 állat vár a menekülésre. A csapatban vannak az ország első női állatorvosai is, akik élete és szabadsága függ attól, hogy sikerül-e elmenekülniük, a tálib rezsim ugyanis nem engedi a nőknek, hogy dolgozzanak, olvassanak, zenét hallgassanak, valamint alsóbbrendűként tekintenek rájuk.

Boris Johnson miniszterelnökhöz is eljutott a Nowzad története, és jelezte, hogy megpróbálnak segíteni, de semmilyen ügyre nincs konkrét befolyása, az evakuálási erőfeszítéseknek ugyanis “pártatlanoknak kell lenniük”, mondta.

(ITV)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.