Ez a citromos chiapuding nemcsak mennyei, de egy igazán egészséges reggeli vagy délutáni nasi is lehet. Ugyanis a chiamag tele van omega-3 zsírsavakkal, fehérjével, rostokkal és vitaminokkal, mint például B-vitaminokkal, kalciummal és vassal.
A jótékony hatásai mellett a chiamag fogyasztásakor azonban fontos figyelni a fokozott folyadékbevitelre, ugyanis a chiamag sok vizet tud megkötni. Ezért fogyasztás előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy előtte megfelelő mennyiségű vizet ittunk.
Hozzávalók:
1 adaghoz
A pudinghoz:
- 2 evőkanál (20 g) chiamag
- 8 evőkanál (120 ml) növényi tej
- ½ citrom héja reszelve
- 1 teáskanál agávé-/juhar-/datolyaszirup
- ¼ teáskanál vaníliakivonat
A krémhez:
- 50 g nyers kesudió
- 20 ml növényi tej
- 1 evőkanál friss citrom leve
- 1 teáskanál kókuszzsír
- 1 teáskanál agávé-/juhar-/datolyaszirup
- ¼ teáskanál vaníliakivonat
A tetejére:
- pár szem áfonya és szeder
Elkészítés:
- Egy pohárban vagy befőttes üvegben alaposan keverd össze a chiamagot, a növényi tejet, az édesítőt és a vaníliakivonatot.
- Tedd lefedve a hűtőbe éjszakára vagy legalább három órára.
- A kesudiót szintén áztasd éjszakára szoba-hőmérsékletű vízbe, vagy egy órára forró vízbe, majd csepegtesd le.
- A kesudiót egy erős turmixgépben vagy késes aprítóban mixeld krémes állagúra a növényi tejjel, a citromlével, a kókuszzsírral, az édesítővel és a vaníliakivonattal együtt.
- Ha megkötött a chiapudingod, kanalazd rá a kesukrémet és tálaláshoz díszítsd friss áfonyával és szederrel.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.