A chiamag az elmúlt évtized superfoodja: ez a Mexikóból eredeztethető kis magocska tele van esszenciális omega-3-zsírsavakkal, kalciummal, vassal, antioxidánsokkal és fehérjével.
Legnépszerűbb fogyasztási formája a chia puding, ennek egy variációját mutatjuk most be.
Egy valamire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor: a magokat jó alaposan meg kell rágni, különben élettani előnyei elvesznek, mivel a kemény héjú magot a gyomor egészben nem tudja megemészteni.
Hozzávalók
egy adag pudinghoz
- 40 gramm chiamag
- 2,5 dl növényi tej
- 1-2 teáskanál agave- vagy juharszirup
- kevés vaníliakivonat
- 12 dkg kékáfonya
Elkészítés
- Egy átlátszó üvegben vagy egyenes falú pohárban keverd össze a chiamagot a növényi tejjel, a sziruppal és a vaníliakivonattal. Fedd le és tedd hűtőbe legalább négy órára, de akár egész éjszakára is.
- Az áfonya ⅔ részét turmixold össze egy evőkanál vízzel, amíg pürészerű állagot nem kapsz. Ha az édesebb ízeket kedveled, adhatsz hozzá egy teáskanál szirupot is.
- Ha a chiapuding elkészült, kanalazd rá az áfonyapürét, a maradék áfonyát pedig szórd a tetejére.
Variációk: készítheted bármilyen gyümölccsel áfonya helyett, de lekvárral is finom.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.