Most olvasott cikk
Ezekkel a mesekönyvekkel nevelhetjük környezettudatosságra a gyereket

Ezekkel a mesekönyvekkel nevelhetjük környezettudatosságra a gyereket

Összegyűjtöttük, milyen mesekönyvekhez nyúlhatnak a szülők, ha totyogós kortól az óvodai éveken át egészen a kisiskolás korig szeretnék ellátni a gyerekeket zöld olvasmányokkal.

A vegán életmódhoz szorosan kapcsolódik a természetvédelem, a klímatudatosság kérdése is, amelyet tanácsos lehet minél kisebb korban elültetni a gyerekek fejében. A kifejezetten a vegán szemléletmódot közvetítő mesekönyvekből kissé szegényes a magyar boltokban is elérhető választék, csak kis trükközéssel és nyelvtudással bővíthetők a lehetőségek.

Ezzel szemben a környezetbarát értékrendre nevelő könyvekből szerencsére nincs hiány a magyarországi kínálatban sem.

Lássuk, mi mindenből válogathatnak azok a szülők, akik mesekönyveken keresztül is szeretnék környezettudatos szemléletmódra nevelni gyermekeiket!

A legkisebbeknek

Fancsikai Eszter: Banán és a cserebere

Fancsikai Eszter, vagy ahogy sokan ismerik Youtube-csatornájáról, Vegamama, egy influenszer, vlogger, aki legtöbbször vegánsággal, környezettudatossággal, az anyasággal, valamint az ártalmas, fals külvilág felé közvetített képpel és külső elvárásokkal foglalkozik posztjaiban és videóiban. Részt vett a Prove.hu 2023-as Veganuár-kampányában is.

A Banán és a cserebere Fancsikai Eszter első mesekönyve, amelyben Emil és Banán kutya a kinőtt futóbiciklit szeretné triciklire cserélni, és a bizniszelés közben még új barátokat is szereznek. A történet megmutathatja a gyerekeknek, hogy a használt holmi vásárlásához több türelem kell ugyan, de hosszabb távon kifizetődőbb lehet, mint újért menni a boltba.

Peppa malac: Peppa ​szereti a Földet!

Peppa malac óvodájában „Óvjuk a Földet!” tematikus hetet tartanak. Gazella néni megkéri a gyerekeket, hogy készítsenek egy albumot azokról a dolgokról, amelyekkel óvhatjuk és védhetjük a bolygót.
A legkisebbeknél kifejezetten előnyös lehet a téma bevezetésére ezt a mesekönyvet választani, hiszen rövid, színes, így már a totyogósokat is lekötheti. Extra pozitívum, hogy a kötet nyomtatásakor növényi alapú tintát használtak, valamint fenntartható gazdaságból származó papírt.

Nagyobbacskáknak

Andrea Gregušová: Gréta

Gréta, a bálna, a tenger legnépszerűbb énekesnője, azonban egyik napról a másikra elveszíti a hangját, de hogy miért, azt még csak nem is sejti. A víz alatti rendelőben aztán rádöbben, hogy nem ő az egyetlen, akinek egészségügyi problémái akadtak. Kiderül, hogy az állatok a tengert elárasztó szemét miatt betegedtek meg, így összefognak, hogy cselekedjenek.

Miller-Ferjentsik Viola: Nulla ​hulladék

A SzóKiMondó Ökomesék-sorozattal a kiadó célja, hogy a következő problémákra hívják fel a gyerekek figyelmét:

  • hulladék,
  • fogyasztás,
  • közlekedés,
  • energia,
  • zöld felületek.

Az első rész – amint a cím is mutatja – a zero waste (vagyis a pazarlásmentes) életmód alapjait rakja le és mélyíti el játékos feladatokkal. A könyv hitelességét erősíti, hogy újrapapírra nyomtatják.

Kisiskolásoknak

Jess French: Micsoda ​pazarlás!

Ez a látványos – Magyarországon a HVG gondozásában megjelent – kötet kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a gyerekeknek a nagy folyamatokat és összefüggéseket. Végigveszi például, mi történik a szeméttel, az ételmaradékkal, mi a probléma a gazdák által használt vegyszerekkel, a műanyaggal és az aktuális divatipari tendenciákkal.

Ughy Szabina (szerk.): Amikor ​a kukák világgá mentek

A gyűjteményben kortárs magyar szerzők meséi találhatók, amelyek a legégetőbb környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoznak. Számos nézőpont jelenik meg, köztük például az állatok iránti felelősségvállalás is.

A mesék írói a teljesség igénye nélkül:

  • Zalka Csenge Virág,
  • Zágoni Balázs,
  • Marék Veronika,
  • Krusovszky Dénes,
  • Böszörményi Gyula.

Catherine Barr: Az ​óceán világa egy teknős szemével

Egy teknős narrációjában ismerhetik meg a könyv segítségével a gyerekek az óceánok minden zugát, a bennük élő növényekkel és állatokkal együtt. Útközben pedig az is kiderül, mit lehet tenni a megmentésük érdekében.

Paolo Mancini (szerk.) – Luca de Leone (szerk.): Műanyag

Magyar nyelven a Geopen kiadó gondozásában jelent meg az Óvd a bolygót! című sorozat. Ennek keretében játékos formában mutatják be, mi mindent lehet tenni a bolygó védelme és a szennyezések kiküszöbölése érdekében. A következő részek jelentek már meg: Víz, Műanyag, Papír, Szemét.

Pavla Hanácková: Vigyél haza!

A cseh szerző sorozatában az egyik rész a vizek – Vizek a nagyvilágban –, a másik pedig az erdők – Erdők a nagyvilágban – világát mutatja be. Előbbi esetében Anni a főhős, ő vesz észre egy hatalmas konténert a tengerparton, tele elrabolt állatokkal: pirája, polip, aligátor, béka, rák, pingvin és teknős van benne. Anni végigjárja a világ különböző vizeit, amíg mindegyik állatnak segít visszatalálni az eredeti élőhelyére.

Az Erdők a nagyvilágban című részben pedig Dani siet az erdőlakók segítségére, hogy minden állat visszataláljon oda, ahová valójában tartozik.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.