Most olvasott cikk
Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium tízmillió dollárral támogatja a sejtalapú élelmiszergyártást

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium tízmillió dollárral támogatja a sejtalapú élelmiszergyártást

Az USA nagy mértékű anyagi támogatással segíti egy sejtalapú mezőgazdálkodással foglalkozó kutatóintézet létrehozását. A szokatlan lépés komoly lendületet adhat az iparágnak és nagyban segítheti a témával foglalkozó kutatók és szakemberek munkáját is.

Amellett, hogy ez egy jelentős összeg, azt is fontos kiemelni, hogy most először nyújt anyagi támogatást az USA a sejtalapú mezőgazdálkodás kutatására és fejlesztésére. A minisztérium 10 millió dollárral segíti az Institute for Cellular Agriculture (Sejtalapú Mezőgazdaságért Intézet) létrehozását, mely összeg része egy nagyobb, 146 millió dolláros keretnek, amit az USDA a fenntarthatóbb mezőgazdálkodási eljárások támogatására különített el. A CULT Food Science – egy sejtalapú élelmiszergyártókkal foglalkozó online befektetési platform – jelentőségteljesnek nevezte a minisztérium lépését.

Hozzátették, hogy ez nagyban elősegíti, hogy az orvosi módszereket használó ételgyártás legyen az élelmezés jövője.

A sejtalapú ételgyártásban különböző sejtkultúrák alkalmazásával állítanak elő élelmiszert, amire tenyésztett, vagy mesterséges ételként (cultured meat) is szoktak hivatkozni. A tudósok biotechnológia, sejtbiológia, valamint egyéb szövettani eljárások segítségével az emberi szervezet számára szükséges fehérjéket, zsírokat és szöveteket képesek létrehozni, ezzel megteremtve a lehetőségét a „vágásmentes” húskészítményeknek, melyek biológiailag megegyeznek az élő állatokból származó szövetekkel, viszont nem kell értük állatokat levágni. Emellett a folyamat az állattenyésztéssel járó számos káros tényezőt is képes kiiktatni, mint a például a magas kibocsátási értékek vagy az újabb legelők kialakítása miatt zajló erdőirtások.

Az intézmény működését David Kaplan, a Tufts Egyetem professzora igazgatja, munkáját pedig több híres egyetem szakemberei is segítik majd. A kutatók közös erővel szeretnének megoldást találni a laborban gyártott élelmiszerek széleskörű elterjedését akadályozó buktatók leküzdésére.

Ezen felül az intézmény ismeretterjesztő programokat, valamint képzéseket is indít azok számára, akik komolyabban érdeklődnek a terület iránt vagy abban képzelik el jövőjüket. Az intézet nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy az ország mezőgazdasági termelését 40%-kal növelje, miközben az iparral járó környezeti terhelést a felére csökkenti.

Dr Ian Smith, a CULT tanácsadója úgy fogalmazott, hogy ezzel a fejlesztéssel sokkal több kutató férhet majd hozzá olyan létfontosságú adatokhoz, amelyekkel hatékonyabban oldhatjuk meg a sejtalapú húskészítmények és általánosságban a sejtalapú mezőgazdálkodás technikai és gyakorlati kérdéseit.

Katherine Clark képviselő is kommentálta az eseményt, akinek a körzetéhez tartozik az egyetem mérnöki kara, ahol a kutatások jelentős része zajlani fog. Úgy nyilatkozott:

„Ez egy nagyon fontos előrelépés a klímaváltozással vívott harcunkban, hogy ellenállóbbá tegyük az élelmezési rendszereinket, és hogy egy erős, fenntarthatóbb jövőt építhessünk.”

A tenyésztett ételek témája egyre nagyobb hangsúlyt kap szerte a világban. 2020 októberében az EU első alkalommal támogatott ilyen jellegű projektet, Szingapúr pedig a világon elsőként hagyta jóvá a sejtalapú húskészítmények árusítását. Az engedélyeztetések az Egyesület Államokban, Izraelben és Katarban is jól haladnak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.