Most olvasott cikk
Változnak az idők: ellepték a vegán fogások az Oktoberfestet

Változnak az idők: ellepték a vegán fogások az Oktoberfestet

vegán currywurst az idei Oktoberfesten

A világ egyik legnagyobb népünnepélyén, a szeptember 17. és október 3. között Münchenben megrendezett Oktoberfesten is tarolt a környezettudatos és etikus szemlélet. A sör mellett korábban a csülök és a marhasült fogyott, az idők azonban változnak és egyre több vegán fogás kerül terítékre.

„Az emberek haladnak a korral, ugyanakkor a bajor hagyományoknak sem szeretnének hátat fordítani. Ezért idén korszerűsítettük az étlapot, a grillcsirke és a kacsasült mellett a vendégek rendelhettek vegán kolbászt mustárral vagy currys ketchuppal és sült krumplival is” – meséli a Hofbräu München által üzemeltetett sörsátor vezetője, Silja Schrank-Steinberg a müncheni Abendzeitungnak.

Noha a növényi alapú kínálat bevezetését szkepticizmus kísérte, a tények magukért beszélnek: a Hofbräu München sörsátor 1000 db eladott currys-ketchupos kolbászából 400 db vegán volt, a mustáros változat esetében pedig minden ötödik.

Rohamosan nő a vegán választék

A növényi alternatíva iránti igény a bajor fővárosban megdöbbentően nagy. A vegán „fehér kolbászt” gyártó müncheni startup, a Greenforce alapítója, Thomas Isermann szerint a tudatosabb választás még egy olyan rendezvényen is fontos, ahova az emberek azért mennek, hogy „egy jót egyenek”. Ráadásul a húsos ételek az olyan vegetáriánus fogásokkal szemben is kezdenek háttérbe szorulni, mint a sajtos nokedli.

Ami tíz éve még szélsőségnek számított, az mára megszokottá vált. A legtöbb híres sörsátor igyekszik kedveskedni a kizárólag növényi alapon étkezőknek vagy a flexitáriánusoknak, például fűszeres szejtángulyással vagy gombaraguval felszolgált krumplis gofrival. A kifejezetten a húsos ételeiről híres Ochsenbraterei még egy népszerű vegán sztárszakácsot is alkalmazott: Sebastian Copient kérte fel az ízletes alternatívák elkészítésére.

Egy vegán elveket támogató politikai párt, a V-Partei további lépéseket sürget, és nyílt levélben fordul Müchnen főpolgármesteréhez annak érdekében, hogy az Oktoberfest gasztronómiai kínálata a jövőben kizárólag növényi alternatívákból álljon.

(Prove.hu)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.