Most olvasott cikk
Nyílt levélben kérik az USA mezőgazdasági miniszterét, hogy tegyen lépéseket a húsfogyasztás csökkentésének érdekében

Nyílt levélben kérik az USA mezőgazdasági miniszterét, hogy tegyen lépéseket a húsfogyasztás csökkentésének érdekében

Több mint 250 szervezet, tudós és szakértő írta alá azt a levelet, amit az Egyesült Államok mezőgazdasági miniszterének címeztek. A levélben arra szólítják fel Tom Vilsacket, hogy igenis foglalkozzon az amerikaiak magas hús- és tejtermékfogyasztásával. A húsfogyasztás ugyanis nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. A levelet aláírta többek között a ProVeg US, a Greenpeace US és a Physicians Committee for Responsible Medicine szervezetek is.

Aggódó hangvételű levelet írtak környezetvédelmi szervezetek Tom Vilsacknek, az Egyesült Államok mezőgazdasági miniszterének – adta hírül a Plant Based News. A levélben arra kérik a politikust, hogy igenis foglalkozzon a húsfogyasztás csökkentésének kérdésével, ez ugyanis elengedhetetlenül fontos a klímaváltozás elleni harc sikeréhez. A több mint 250 aláíró azután öntötte szavakba félelmét, miután Vilsack elbagatellizálta az állattenyésztés szerepét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A levél teljes terjedelmében megtekinthető ezen a linken.

Nem nagyon hallok a húsfogyasztás csökkentésének klímavédelmi szempontú fontosságáról. De hallottam már, hogy a metáncsökkentő eljárások fontosak lehetnek a jelenlegi állattenyésztési rendszereink fenntarthatóbbá tételében

– hangzott Vilsack reakciója, ami végül levélírásra sarkallta a Climate for Biologycal Diversity szervezetet.

A metán csökkentésére irányuló kezdeményezések hatékonysága egyelőre nem bizonyított. A tudósok és a zöld szervezetek úgy érzik, ennél sokkal konkrétabb és hatékonyabb lépésekre lesz szükség, amennyiben mérsékelni akarjuk az éghajlatváltozás hatásait. A húsfogyasztás csökkentése egy ilyen határozott lépés lenne.

Aggodalommal látjuk, hogy a mezőgazdasági minisztérium (USDA) semmibe veszi a tudomány eredményeit a hús- és tejtermékek fogyasztásának környezeti károkozásáról az olyan nagy fogyasztású országokban, mint az Egyesült Államok, és azokat az iparágakat támogatja, amelyek az éghajlatváltozásért felelősek

– olvasható az első bekezdésben.

Megoldási javaslatok a húsfogyasztás csökkentésére

A levél írói három pontban vázolták, hogy véleményük szerint milyen lépéseket kellene a minisztériumnak tennie:

  • A hús- és tejtermékek fogyasztásának csökkentését azonnali hatállyal az USDA klímastratégiájának fontos részévé kell tenni. Fel kell hívni a figyelmet a fogyasztás környezeti következményeire és támogatni kell az étrendi váltást.
  • Egyeztetni szükséges az étrendi és klímacélokat az összes USDA-kezdeményezésben és -programban, mindezt úgy, hogy növelik a hozzáférést az egészséges növényi élelmiszerekhez a közétkeztetésben.
  • Be kell vezetni a fenntarthatósági szempontokat az amerikaiaknak szánt étkezési ajánlásokban, különös hangsúlyt fektetve a növényi hozzávalókat előnyben részesítő étkezésre.

A tudomány egyértelműen bebizonyította, hogy az étrend megváltoztatása elengedhetetlen fontosságú az olyan nagy fogyasztású országokban, mint az Egyesült Államok. Az előállításban alkalmazott változtatások önmagukban nem elegendők

– jegyzik meg a levélben.

A húsfogyasztás csökkentése a leghatékonyabb módja annak, ha valaki környezettudatosabban, egészségesebben és etikusabban szeretne élni. A Veganuár kihívás éppen abban segít, hogy aki érdeklődik az életmódváltás iránt, annak megkönnyítse a dolgát. Aki feliratkozik, az számos érdekes cikket, hasznos tanácsot és több tucat receptet olvashat a naponta érkező hírlevelekben, és a legjobb az egészben, hogy teljesen ingyenes.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.