Míg a gazdák üdvözlik a döntést, a legtöbb zöld szervezet felületes, tüneti kezelésnek tartja a metáncsökkentésre irányuló lépést, amely az állattartó mezőgazdálkodásnak csupán egyetlen negatív hatását érinti.
A metán egy nagyon potens üvegházhatású gáz. A szén-dioxid mellett szerencsére egyre többször szóba kerülő gáz akár 25-ször is hatékonyabban csapdázza be a Napból érkező hőt, mint közismertebb társa, a CO2.
Az emberi tevékenység által a légkörbe jutó metán alapvetően három forrásból származik. Egyrészt a fosszilis energiahordozók termeléséből és finomításából, valamint szénbányászatból (35 százalék), másrészt a szeméttelepekről és szennyvízből (20 százalék), végül pedig a mezőgazdasági szektorból (40 százalék).
A legnagyobb mértékű kibocsátásért a mezőgazdaság, illetve az állatipar felelős, a szarvasmarha-tenyésztés ugyanis önmagában 32 százalékkal járul hozzá az emberi tevékenység következtében légkörbe jutó metán mennyiségéhez.
Ennek a kibocsátásnak – ami nagy részben a tehenek kérődzéséből, kis részben pedig az általuk eregetett bélgázból származik – a csökkentését szeretnék elérni olyan takarmányokkal, amelyek remény szerint jó hatásfokkal mérsékelnék az emésztési folyamatok közben keletkező metángáz mennyiségét.
Az elképzelés az ország üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését célzó terv része.
A metánkibocsátást csökkentő takarmányok 2025 környékén kerülhetnek kereskedelmi forgalomba és amennyiben hatékonynak bizonyulnak, úgy az sem kizárt, hogy a gazdákat kötelezik majd a takarmányok alkalmazására.
A metánblokkoló takarmány lenne a megoldás?
„Nem hiszem, hogy eleget tudunk arról, hogy milyen hatással lesznek ezek a takarmányozás hatékonyságára […] de ez olyasmi, aminek utána kell járnunk és csökkentenünk kell a metántermelést” – mondta Tom Bradshaw, a National Farmers’ Union helyettes vezetője.
A kormány terveit eddig sok kritika érte, leginkább azért, mert olyan technológiákra hagyatkozik, amelyek eddig semmilyen értékelhető eredményt nem tudtak felmutatni, pláne nem azon a globális szinten, amilyen szinten szükség lenne a bevetésükre.
„Ez nem fogja megoldani azokat a hatalmas problémákat, amelyeket az ipari méretű állattartás okoz, mint az esőerdők kiirtása, hogy legelőket telepíthessenek a helyükre, vagy az Egyesült Királyság vizeinek és élővilágának károsítása. Ezek mindegyike kihatással van a klímaváltozásra. Kevesebb és jobb módon előállított húst kell ennünk olyan agroökológiai eszközöket használva, amelyek jó hatással vannak természetre is” – véleményezte a lépést Vicki Hird, a Sustain szervezet mezőgazdasági vezetője.
A másik módszer, amivel a metántermelés csökkenthető – amennyiben nem tekintjük opciónak a szarvasmarha-tenyésztés teljes körű megszüntetését – genetikai jellegű, vagyis olyan marhákat tenyésztenének, amelyek genetikailag kevesebb metánt termelnek. Erre Új-Zélandon már van példa.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.