Most olvasott cikk
Pert nyert a tejlobbi ellen egy amerikai diák

Pert nyert a tejlobbi ellen egy amerikai diák

Egy amerikai diák pert nyert a tejlobbi ellen

Korlátozta a középiskolája Marielle Williamson szólásszabadságát, amikor megtiltotta neki, hogy a tehéntej káros hatásairól tájékoztassa a diáktársait, illetve a növényi tejeket népszerűsítse. Ezt csak úgy tehette volna meg, ha pozitív üzenetet is közöl a tehéntejről. Marielle perre vitte az ügyet a Physicians Comittee for Responsible Medicine szervezet segítségével, amit meg is nyert. A jogi vita folyományaként mostantól ingyenesen hozzáférhető a szójatej minden diák számára, aki nem szeretne, vagy nem tud tehéntejet fogyasztani. Eddig ehhez orvosi igazolásra volt szükség.

A bíróság kimondta: a Los Angeles-i iskolakörzet korlátozta Marielle Williamson szólásszabadságát, amikor megtiltották neki, hogy a növényi tejeket népszerűsítse. A per következtében mostantól ingyenesen hozzáférhető a szójatej is az iskolában. Eddig kizárólag orvosi igazolással lehetett tehéntej helyett növényi verziót kérni. A középiskola viszont beleegyezett, hogy mindenki számára ingyenesen biztosítja a továbbiakban ezt a lehetőséget. A diáknak a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) szervezet nyújtott segítséget a per során.

A változások biztosítják, hogy minden diák, aki nyíltan akar beszélni a tejipar visszásságairól, megteheti. Izgatott vagyok, hogy ezek a változások javítanak a rendszeren, és nagyobb figyelmet kap a diákok egészsége és véleménye

– nyilatkozta Williamson.

Az ítélet azért is fontos, mert elindíthat egy revíziós folyamatot az amerikai iskolák tejhez való hozzáállásában. Emellett megkérdőjelezheti a mezőgazdasági minisztérium szerepét az iskolai étkeztetésben.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grist (@grist)

A tejlobbi befolyása miatt minden nemzeti étkeztetési programban részt vevő iskolának kötelessége tehéntejet biztosítani az étkezésekhez. Ráadásul ezekben az intézményekben tilos akármilyen módon korlátozni a tejtermékek eladását. Még a vizet sem lehet úgy elhelyezni az ebédnél, hogy az akadályozza a tejértékesítést.

A tejlobbi keze mindenhova elér

Marielle még májusban szerette volna tájékoztatni diáktársait a tehéntej káros hatásairól. Helyettük a sokkal fenntarthatóbb növényi alternatívákat javasolta. Az iskola viszont beszüntette a tevékenységet. Azzal a feltétellel engedték volna folytatódni a kampányt, ha Marielle a tejipart is jó színben tünteti fel. Ekkor döntött úgy a diák, hogy perre viszi az ügyet, hiszen a szólásszabadságát korlátozták.

A tejlobbi túszul ejtette a diákjainkat és az iskolai étkeztetést. A mezőgazdasági minisztérium annyira védelmezi a tejipart, hogy a szabályozásaival a legkisebb ellenkezést is ellehetetleníti a tejlobbi iskolai üzeneteivel szemben

– mondta Deborah Press, a PCRM tanácsadója.

A Los Angeles-i iskolakörzet legtöbb diákja spanyol ajkú. Közülük sokan laktózintoleranciával rendelkeznek, vagyis nehezen emésztik meg a tehéntejet. Hozzájuk hasonlóan számos kisebbségben felülreprezentáltak azok, akik nem képesek tehéntejet fogyasztani. Ők joggal gondolhatják úgy, hogy a nemzeti étkeztetési program figyelmen kívül hagyja őket. A szabályozási helyzet egyelőre Európában sem túl fényes.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.