Most olvasott cikk
Növényi tej az iskolákban? A Mezőgazdasági Bizottság nem nyitott rá

Növényi tej az iskolákban? A Mezőgazdasági Bizottság nem nyitott rá

Dacára annak, hogy több tízezer uniós állampolgár aláírta a növényi tej iskolai menübe illesztését célzó petíciót, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága legújabb ajánlásában is az állati eredetű tej népszerűsítését javasolja. A képviselők később szavaznak majd az ajánlott módosításokról.

Nemet mondtak az Európai Parlament (EP) képviselői arra, hogy növényi tejet kínáljanak az iskolákban a tanulóknak. Az EP Mezőgazdasági Bizottsága nem ismerte el, hogy drasztikus változtatásra lenne szükség az iskolai étrendben, és a növényi tej helyett ismét a hagyományos, állati eredetű tej mellett tették le a voksukat. Meglátásuk szerint utóbbit kell az oktatási rendszer keretein belül lebonyolított kampányok keretében népszerűsíteni.

Mindehhez annak ellenére is ragaszkodtak, hogy több tízezer uniós állampolgár írta alá a növényi tej iskolai étrendbe való beillesztését és népszerűsítését célzó petíciót. Olyan szervezetek szólaltak fel az ügy érdekében, mint

  • a ProVeg,
  • a Vegan Society és
  • a The Green REV Institute.

A kampány keretében az Oatly zabtejgyártó egy közvélemény-kutatást is végzett, amelyben azt mérték fel, mennyire nyitottak az európaiak arra, hogy az iskolákban ajánlják a diákoknak a növényi italokat is. Az eredmény pedig igencsak egyöntetű lett: a válaszadó uniós állampolgárok 92 százaléka támogatta, hogy több növényi eredetű ételt rakjanak a gyerekek elé az iskolákban. A megkérdezettek 76 százaléka pedig azzal az állítással is egyetértett, hogy megalapozhatja egy későbbi fenntarthatóbb életforma kialakítását, ha már az iskolában több növényi étellel találkoznak a gyerekek.

A növényi ital segíthetne az EU dekarbonizációjában. A kalciummal dúsított növényi tejek fenntartható és egészséges választási lehetőséget jelentenének az iskolai menüben, ráadásul az egész európai társadalomban elmozdulás figyelhető meg a növényi étrend felé

jelentette ki Jasmijn de Boo, a ProVeg alelnöke.

Halvány utalást tettek csak a képviselők

A Mezőgazdasági Bizottság jelentésében egyetlen ponton megemlíti az „alternatív termékváltozatok” szükségességét, de csak az allergiával vagy intoleranciával diagnosztizált gyerekek esetében. Ráadásul nem térnek ki arra, hogy ezek az alternatívák lehetnének növényi eredetűek, akár laktózmentes termékekre is utalhatnak vele.

„A válságos klímahelyzetben, miközben az átlagos európai étrend tele van állati fehérjével, megdöbbentő egy ilyen álláspont közzététele” – olvasható a Compassion in World Farming állatjóléti szervezet közleményében, amelyet a Mezőgazdasági Bizottság állásfoglalására reagálva adtak ki.

A bizottság ajánlásai azonban egyelőre nem véglegesek, az Európai Parlament később szavaz majd a javasolt módosításokról.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.