Egy gimnazistának megtiltották, hogy a tejipart kritizálja, perre vitte az ügyet

Marielle Williamson úgy érzi, korlátozták a szólásszabadsághoz való jogát, amikor kikötötték, hogy csak abban az esetben tehet közzé kritikus véleményt a tejiparról, ha emellett pozitívan is megnyilatkozik róluk.

Egy Los Angeles-i középiskolás diák úgy gondolta, osztálytársai és az iskola többi tanulója számára is hasznos lehet, ha felvilágosítja őket a tehéntej fogyasztásának veszélyeiről, és alternatívát ajánl azoknak, akik nem akarnak, vagy egyszerűen nem tudnak tehéntejet inni.

Az iskola viszont kizárólag abban az esetben engedte volna Marielle-nek ezt a tevékenységet, ha egyúttal a tejipart jószínben feltüntető üzenetet is közvetít.

A Physicians Comittee for Responsible Medicine (PCRM – Orvosok Szövetsége a Felelős Orvoslásért) viszont most pert indított Williamson nevében az USDA (Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium) és a Los Angeles-i iskolakörzet ellen. A vád szerint az iskola korlátozta a diák szólásszabadsághoz való jogát azzal, hogy pusztán az iskoláéval nem egyező nézőpont miatt megtiltották számára az ismeretterjesztést.

„Az, hogy az ellentétes nézőpont miatt egy diákot elhallgattattak, azt mutatja, hogy az USDA sokkal inkább foglalkozik a tejipar eladásaival, mint a diákok egészségével. A per volt az egyetlen olyan eszköz, amivel felhívhattuk a figyelmet arra, mennyire helytelen ez a hozzáállás” – nyilatkozta Marielle.

Erős tejipari jelenlét

Los Angeles államban törvény által előírt követelmény, hogy minden étkezéshez biztosítsanak tehéntejet. Az ázsiai-amerikaiak 95 százaléka, az afroamerikaiak és askenázi zsidók 60-80 százaléka, az őslakosok 80-100 százaléka, és a spanyol ajkú kisebbség 50-80 százaléka laktózintoleráns. Fegyelembe véve, hogy a Los Angeles-i iskolai körzet diákjainak 75 százaléka spanyol ajkú, a diákok joggal hihetik, hogy az állam által folytatott étkeztetési program nem nekik szól.

Ahogy felnövünk, sokan elveszítjük a laktáz enzim termelésének képességét, ezáltal pedig nem tudjuk megemészteni a laktózt tartalmazó élelmiszereket. Ennek következtében a tejcukor a bélrendszerben marad, ahol többek között gyomorbántalmakat, puffadást és hasmenést is okozhat

– mondta Anna Herby, a PCRM ismeretterjesztési programjának menedzsere.

A törvény értelmében azokban az iskolákban, amelyek részt vesznek az iskolaétkeztetési programban, sem közvetlen, sem közvetett módon nem lehet korlátozni a tej eladását vagy reklámozását. Ennek értelmében semmilyen olyan hirdetmény vagy reklám nem szerepelhet az iskolákban, amelyek eltántoríthatják a diákokat a tejtermékek vásárlásától.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.