Most olvasott cikk
Kína megszünteti az állatkísérleteket a már piacon lévő kozmetikai termékek esetében

Kína megszünteti az állatkísérleteket a már piacon lévő kozmetikai termékek esetében

Kína betiltotta az állatkísérleteket a már kiadott termékek esetében

Kína bejelentette, hogy véget vet a kozmetikai célú állatkísérleteknek a már piacon lévő, importált vagy helyben gyártott termékek esetében.

Ez azonban nem értelmezhető úgy, mint egy teljes tilalom az állatkísérletekre, mivel azokat az importált termékeket, amelyek még nem kerültek ki a piacra, szükséges állatokon tesztelni.

A hirdetmény – amelyet Gansu tartomány Nemzeti Gyógyászati Termék Szövetsége adott ki – véget vet a kozmetikai célú állatkísérleteknek a már piacon lévő, importált vagy helyben gyártott termékeken. A nemzetközi állatjóléti szervezet, a Cruelty Free International (CFI) üdvözölte a döntést, szerinte ez egy fontos lépés ahhoz, hogy világszerte megszüntessük az állatkísérleteket.

Kína útja a veganizmus felé

A múltban Kína híres volt arról, hogy az importált és a helyi termékeit is tesztelte állatokon azután, hogy piacra kerültek.

Egy nemzetközi állatkísérlet-ellenes szervezet, a Cruelty-Free International már régóta dolgozott azon, hogy meggyőzze a kínai hatóságokat az állatkísérletek szükségtelenségéről. Ennek fő oka az volt, hogy kialakulhasson egy globális állatkísérlet-mentes piac.

„Ez a kínai hatóságok által nyújtott biztosíték, amely szerint a piacon lévő termékek tesztelése már nem a normál gyakorlat része, óriási lépés a helyes irányba, amelyet kitörő örömmel fogadtunk.”

nyilatkozta Michelle Threw, a CFI ügyvezető igazgatója.

A Kellogg's 65 év után véget vet az állatkísérleteknek
Anthony Bradshaw / www.brad.uk

Azt is megjegyezte, hogy ez nem jelenti azt, hogy azok a vállalatok, amelyek Kínába exportálnak kozmetikai termékeket, azonnal cruelty-free-nek (azaz állatkísérlet-mentesnek) minősülnének. Ennek ellenére a szervezet örül az ország fejlődésének.

„Reméljük, hogy ez majd kikövezi az utat egy törvényhozásban végbemenő változásnak, amely kedvez a kínai állatkísérlet-mentes vállalkozásoknak, a fogyasztóknak és több ezer állatnak.”

– folytatta Threw.

„Fontos, hogy az állatkísérlet-mentes vállalatok és a Cruelty Free Intenational szervezete együtt vegyenek részt egy pilot projektben, amelyben meggyőződhetnek arról, hogy a Nemzeti Gyógyászati Termékek Szövetsége nem alkalmaz állatkísérleteket a terméknyilvántartó folyamai során.”

– jegyezte meg Mette Kndusen jogi szakértő.

Kína ezelőtt is tett lépéseket azért, hogy eltávolodjon az állatkísérletektől. 2018 októberben az Élelem és Gyógyszer Ellenőrzés Nemzeti Szervezete bejelentette, hogy „életképes alternatívákat” keresnek az állatkísérletek helyett. A kutatás és fejlesztési csoport fő prioritása volt a kegyetlenségmentes módszerek kialakítása.

Állatkísérlet-mentes jövő

A cruelty-free kozmetikumoké a jövő: az országok elfogadhatóbb módszereket keresnek, és egyre többen tesznek lépéseket afelé, hogy betiltsák ezt a gyakorlatot.

Korábban ebben az évben Ausztráliában ment át egy törvényjavaslat, amely teljesen betiltaná az állatokon való tesztelést.

Az új törvény alapján Ausztráliában nem tekinthetőek megbízhatónak az állatkísérletek eredményei. Ez azt jelenti, hogy minden kozmetikai márkának állatokon végzett tesztek nélkül kell bizonyítania a termékei hatékonyságát, és azt is, hogy biztonságosan alkalmazhatóak.

A Humane Society International elismerően nyilatkozott erről a változásról. A szervezet kampányelnöke, Hannah Stuart a következőt nyilatkozta:

„Ez a tilalom nem csak a kegyetlenségmentes kozmetikumok elterjedésének globális trendjét tükrözi, de az ausztrál közvélemény akaratát is.

Az emberek elutasítják, hogy olyan kozmetikumokat használjanak, amelyeket állatokon teszteltek.”

 


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.