Most olvasott cikk
146 kutya tetemére bukkantak egy menhely vezetőjének otthonában

146 kutya tetemére bukkantak egy menhely vezetőjének otthonában

A menhely dolgozóit valósággal sokkolta a hír, hogy az alapító lakásán száznál is több kutya tetemét találták a hatóságok. Az önkéntesek által működtetett menhely dolgozói most azt kérik a közvéleménytől, hogy ne ez alapján ítéljék meg a menhelyet, hanem a munkájuk alapján, amivel hatezernél is több kutyának sikerült már otthont találniuk.

Elképzelni is borzalmas, milyen lehetett meglátni mindazt, amivel a Portage Animal Protection League (PAPL) ügynökei szembesültek a június 16-án Mantuában (Ohio) lezajlott házkutatás alkalmával. Az állatvédelmi ügynökség munkatársai azután folytatták le a házkutatást, hogy megtudták, egy másik városban (Parma, OH) állatkínzással vádolják az ingatlan tulajdonosát.

A lakásban az állatvédők közleménye szerint száznegyvenhat kutya tetemét találták meg, melyek a bomlás különböző fázisaiban voltak, sokan közülük még mindig a ketrecükben. Egyetlen élő kutya sem volt a lakásban.

Az esetet az teszi még megdöbbentőbbé – már amennyiben ez egyáltalán lehetséges –, hogy a lakás tulajdonosa, Barbara Wible a Canine Lifeline Inc. nonprofit állatmenhely alapítója és elnöke.

A hatóságok már régóta figyelték a menhely vezetőjét

A PAPL egy hosszas nyilatkozatban mutatja be az ügyre vonatkozó összes megismerhető részletet. Ebből a dokumentumból megtudhatjuk, hogy az állatvédelmi ügynökség egyik munkatársa már tavaly júliusban felkereste a mantuai lakást, mert bejelentés érkezett pár teherautóban tartott kutyáról.

Wible a kiérkező ügynöknek azt mondta, hogy a kutyákat éppen most mentette Kentuckyból, és minden szükséges orvosi papírt rendelkezésre bocsátott. A házba nem engedte bemenni a vizsgálódó ügynököt idős anyjára hivatkozva, de azt elmondta, hogy bent is van négy kutya, akik az ablakból szintén egészségesnek látszottak.

Ezt követően sok alkalommal történtek még rutinszerű ellenőrzések – 2022. augusztus és 2023. június között 10 alkalommal –, de tavaly augusztus óta Wible elérhetetlen volt. Nem reagált a megkeresésekre, a teherautója is eltűnt, a ház pedig elhagyatottnak és lakatlannak tűnt. Nem volt semmilyen jogi alap az ingatlan átkutatására.

Mindez megváltozott, amikor június 15-én a PAPL fülest kapott, hogy a nő ellen egy másik városban eljárás indult állatkínzás vádjával. Másnap megvolt a házkutatási parancs, azt követően pedig a szörnyű felfedezés.

A másik eljárást egyébként azután indították, hogy a nőhöz kiérkező mentősök – Wible gyógyíthatatlan rákos beteg – szembesültek a parmai lakásban tapasztalható állapotokkal. Ebben az ingatlanban tizenkét halott kutyát találtak, de szerencsére a többi (körülbelül két tucat) állatot sikerült orvosi ellátásban részesíteni és elhelyezni egy közeli állatmenhelyen.

Habár a nekropsziákat, vagyis a boncolásokat még nem folytatták le minden állatnál, az jól látható volt, hogy a kutyák nem humánus módon vagy altatás következtében pusztultak el. Elég nagy a valószínűsége, hogy az állatok haláluk előtt szenvedtek.

Az állatok által átélt szükségtelen szenvedés egyszerűen elképzelhetetlen. Igazságot érdemelnek, és a szervezetünk úgy érzi, hogy a jelképes igazságszolgáltatás is fontos

– olvasható a PAPL nyilatkozatában, utalva arra, hogy Barbara Wible jelenleg kórházban van, és állapota miatt akármilyen büntető tételnek valószínűleg csak névleges jelentősége lesz.

A menhely dolgozóit sokkolta az eset

Az állatmenhely weboldalán is beszámolt a történtekről, valamint arról, hogy mennyire meglepte az ott dolgozó  önkénteseket a hír.

„Egyetlen önkéntes dolgozó sem volt tudatában Wible egészségi állapotának, vagy annak, hogy otthon kutyákat tart, illetve hogy azokat milyen állapotban tartja fogva” – olvasható a bejegyzésben.

Leírásuk alapján Wible nagyon titokzatos személy volt, az önkéntesek közül pedig soha senki nem járt a házában. Arról sem tudtak, hogy beteg, most pedig becsapottnak és átvertnek érzik magukat, miközben gyászolnak a történtek miatt.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az önkéntesek által üzemeltetett menhely működése óta már több mint 6.000 állat számára talált otthont.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.