Most olvasott cikk
Néhány év alatt hatalmasat nőhet az alternatív húskészítmények gyártása Németországban

Néhány év alatt hatalmasat nőhet az alternatív húskészítmények gyártása Németországban

A szövetségi statisztikai hivatal biztató számokat közölt az országban gyártott alternatív húskészítmények mennyiségének növekedéséről. Az európai ország lakosai már évek óta egyre kevesebb húst fogyasztanak, és a növényi alapú alternatív fehérjeforrások tavalyi forgalma is náluk volt a legnagyobb egy felmérés szerint.

Úgy tűnik, hogy a németek vezető szerepet szeretnének betölteni a fenntartható és egészségesebb táplálkozási szokások népszerűsítésében.

Ez nem is annyira meglepő, hiszen az országból évek óta kapunk olyan híreket, amelyek arról szólnak, mennyire fogékony és befogadó a német lakosság a növényi alapú alternatív húskészítmények iránt, valamint hogy egyre elutasítóbbak az állati eredetű termékekkel kapcsolatban.

Már 2021-ben lehetett látni, hogy a műhúsok piaca nagyon komoly növekedésnek indult, miközben a húsipari termékek összértéke csökkent. Ez a tendencia 2022-ben is megfigyelhető volt. Ráadásul a 2022-es év volt az, amelyben – a statisztikák mérésének kezdete, vagyis 1989 óta – a legkevesebb húst fogyasztották az országban. Ez átlagosan 52 kg húst jelent lakosonként.

Ezeket a biztató mutatókat most egy új számadattal fejelte meg a szövetségi statisztikai hivatal.

Adataik alapján a Németországban üzemelő gyártók 2022-ben az azt megelőző évhez képest 6,5 százalékkal több alternatív húskészítményt gyártottak, a 2019-es értékekhez képest pedig több mint 70 százalékos (72,7%) a növekedés ezen a téren.

Ez egészen pontosan 104.300 tonna előállított terméket jelent 2022-ben, amelyek összértéke 537,4 millió euróra rúg (~ 200 milliárd forint).

A fenntartható fehérjeforrásoké a jövő

A Good Food Institute (GFI) egy friss tanulmánya igen kedvezően írja le a németországi viszonyokat a fenntartható fehérjeforrások tekintetében.

A kutatás ezekkel a termékekkel kapcsolatos tudományos, fogyasztói, valamint politikai kontextusokat vizsgálata, és azt találta, hogy legalább 90 cég dolgozik az országban, amelyek vagy növényi alapon, vagy sejtkultúrával, vagy fermentációval igyekeznek alternatív fehérjeforrásokat előállítani.

A cégek között sok az ígéretes startup, a fermentációs szektorban például itt van a harmadik legtöbb startupcég Izrael és az Egyesült Államok után.

Az országban a növényi alapú termékek összforgalma 2022-ben 1,9 milliárd euró volt, amivel toronymagasan vezetnek Európában, ráadásul a 2021-es évhez képest mért 11 százalékos növekedés alapján nemcsak a legnagyobb, de a leggyorsabban növekvő piac is az övék.

Az Egyesült Királyság és Hollandia mellett Németországban készül a legtöbb kutatás a növényi alapú élelmiszerekkel kapcsolatban.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.